Psikolojinin reklam endüstrisi veya pazarlama alanında insanları güdülemek maksadıyla kullanılmasının bilimin istismarı anlamına gelebileceğini hatırlatmak istiyoruz. Sözgelimi iki yaşındaki çocukların rüyalarında sıklıkla hayvan veya hayvan karakterleri gördüğünü, yuvarlak ve eğimli karakterleri iyi, köşeli, kırık çizgili karakterleri ise kötü olarak algıladığını tespit eden bilim adamları, bulgularını reklamcıların daha etkili satış stratejileri geliştirmesi için kapitalizmin emrine sunabiliyor.
Cadı'da konu bol; Batıl inançlar, toplumsal yozlaşma, din istismarı, batılılaşma eleştirisi, kadın ve toplum. Kitaptan bu kadar beklentim yoktu açıkçası.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, 1912 yılında yazdığı eserini hem toplumsal meseleler açısından hem de bilim, din ve batıl inançlar arasındaki gerilim açısından ustalıkla işlemiş. Özellikle bilim ve metafizik çatışması yaşanan bölümdeki diyaloglarda, ruhların varlığı, bilimin sınırları ve metafizik alem hakkındaki tartışmalara dikkat çekiyor. Gürpınar, bu diyalog aracılığıyla "Gerçek ilerleme, hem bilime saygı duymak hem de insanın metafizik ihtiyaçlarını küçümsememektir" şeklinde dengeli bir mesaj vermek istemiş, bunu yaparken de batıl inançların gücünü mizahi bir dille dibine kadar eleştirmekten de geri durmamış.
Modernleşmeye çalışan ama cehaletten de kurtulamayan bir toplum eleştirisi romanıdır bu.
İyi kitaplar okumanız dileğiyle...
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20243,178 okunma
Günümüzde bilhassa internette yeni ateizmin en çok destekçisi bulan ateist ekol olduğu söylenilebilir bu noktada Müslümanlara düşen internette ilgi gören bu iddiaların geçersiz olduğunu tarih, felsefe ve sosyolojinin tanıklığından da faydalanarak göstermek olmalıdır. Bilhassa bilimin prestijinden faydalanan bu akımın, gerçekte bilimsel bir temele dayanmadığı, aslında yapılanın bilimin istismarı olduğu vurgulanmalıdır. Aksi takdirde yüzeyselliği nedeniyle anlaşılması kolay ve mesajı çekici olan bu akım ne kadar hatalı olursa olsun kendisine daha çok destekçi bulacaktır.
Son olarak, psikolojinin reklam endüstrisi veya pazarlama alanında insanları güdülemek maksadıyla kullanılmasının bilimin istismarı anlamına gelebileceğini hatırlatmak istiyoruz.
Yeni ateistlere Din kötü ve tehlikelidir, insanlığa kötülük getirir, topluma zarar verir. Yeni ateistler, din inancının birçok olumsuz özelliklere sahip olduğu nu söylemektedirler. Dawkins bütün