80 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Son zamanlarda hikaye, roman tarzı kitaplardan kaçış yapmak düşünceler ve fikirler üzerine etki eden kitaplar okumak istiyordum o yüzden
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau
bu söylevini okumak istedim. Sizler de bu düşünceye kapılırsanız farklı yorumlar eleştiriler görmek istiyorsanız kesinlikle bu eseri okumalı kendi felsefenizden geçirmelisiniz. Sizde
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau
gibi: Bilimlerin ve sanatların gelişmesi ahlakın düzelmesine yardım etmiş midir?" sorusunu kendinize sormayı denemeli, kendinizde yeni ufuklara düşüncelere de yer açmalısınız, şimdiden iyi okumalar.
Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev
Bilimler ve Sanatlar Üstüne SöylevJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,567 okunma
Ahlâk üzerinde düşünürken, ilk çağların sadeliğini anmamak mümkün değildir. O çağlar yalnız doğanın eliyle süslenmiş güzel bir kıyıdır: Her an biraz daha uzaklaştığımız bu kıyıya dönüp dönüp üzüntüyle bakarız. Her işlerini tanrıların gözü önünde yapmaktan zevk alan insanlar, o zaman kulübelerinde, tanrılarla birlikte yaşarlardı. Kötülük başlayınca insanlar, bu rahat kaçıran seyircilerden usandılar ve onları heybetli tapınaklara koyup kendilerinden uzaklaştırdılar. En sonunda tanrıları bu tapınaklardan da attılar ve içlerine kendileri yerleştiler. Daha doğrusu, tanrıların tapınakları vatandaşların evlerinden ayırt edilmez oldu. İşte o zaman ahlâk bozukluğu son haddine vardı. Kötülüklerin en ileri gittiği zaman, onların, büyüklerin sarayları önünde mermer sütunlar üzerine dikildiği, Korinthos başlıklarına kazıldığı zaman olmuştur.
Reklam
İşte Tanrı hikmetinin bize uygun gördüğü bilgisizlikten kurtulmak için harcadığımız boş çabaların cezası her zaman böyle lükse, ahlâksızlığa ve köleliğe düşmek olmuştur. O hikmet, bütün yaptığı işlerin üzerine kalın bir örtü çekmekle bizi boş araştırmalara dalmaktan korunmak istemişti. Ama biz onun hangi dersinden yararlanmasını bildik? Yahut, hangi dersini ihmal ettik de başımıza belâ gelmedi?
80 syf.
5/10 puan verdi
İlimlerin ve sanatların ihyası ahlâkın düzelmesine yardım etmiş midir? Bir yarışma ilanında gördüğü bu soruyla sarsılan Rousseau yarışmada birinci olarak kariyerinin ilk basamağını tırmanmış. Bu sorunun cevabına hayır diyen Rousseau, yazdığı tüm eserlerle ve yaşam tarzıyla da görüşünü devam ettirmiştir. Bilim ve sanatların uygarlığın ahlâkını bozduğunu savunan yazarın tamamen aksi yönünde düşüncelere sahip olsam da farklı bir görüşü okumanın düşünmenin ve sorgulamanın en iyi yolunu olduğunu düşünüyorum. Rousseau’nun yaşadığı çağı ve toplumu düşününce de bilim ve sanatları burjuvazi ve burjuva ahlakıyla eş tutmuş olabileceğini düşündüm ve okurken yer yer bu fikrimi güçlendiren ibareler buldum. Günümüzde hâlâ tartışılmakta olan ve bilim felsefesinin de alanına giren bir soru üzerinde duran eseri kısa bir molada okuyup üzerine uzun süre düşünebilirsiniz.
Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev
Bilimler ve Sanatlar Üstüne SöylevJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,567 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Çoook çok haklı yerlere değindi “oh be” dedirtti kuvvetle muhtemel kitabı diri tutan şeylerden biri bu, Fakat çok fazla katılmadığım ve aşırı bulduğum noktalar oldu. Bu eleştirel yaklaşım dönemi için acayip iddialı bir hareket. Okurken içten içe Rousseau 21. Yüzyılda yaşasa, dijital dünya, sosyal medya, kendini bi şey sanan “entellektüeller” ve siyaset üzerine nasıl bi delirmekistan yaşardı diye düşünmeden edemedim. :)
Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev
Bilimler ve Sanatlar Üstüne SöylevJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,567 okunma
Sonuç olarak kendimi bir tanrının yerine koyup şunu sordum: Ben ne olmak isterdim? Kendim olarak kalmak mı? Yoksa onların yerinde olmak mı? Bildiklerimi bilmek mi? Yahut hiçbir şey bilmediğimi bilmek mi? Sonra kendime ve tanrıya cevap verdim: “olduğum gibi kalmak isterdim.”
Reklam
Ahlak üzerine düşünürken, ilk çağların sadeliğini anlamamak mümkün değildir. O çağlar yalnız doğanın eliyle süslenmiş güzel bir kıyıdır: Her an biraz daha uzaklaştığımız bu kıyıya dönüp dönüp üzüntüyle bakarız. Her işlerini tanrıların gözü önünde yapmaktan zevk alan insanlar, o zaman kulübelerinde, tanrılarla birlikte yaşarlardı. Kötülük başlayınca insanlar, bu rahat kaçıran seyircilerden usandılar ve onları heybetli tapınaklara koyup kendilerinden uzaklaştırdılar. En sonunda tanrıları bu tapınaklardan da attılar ve içlerine kendileri yerleştiler.
Kötülüklerin en ileri gittiği zaman, onların, büyüklerin sarayları önünde mermer sütunlar üzerine dikildiği, Korinthos başlıklarına kazıldığı zaman olmuştur.
Sanata yeteneği olanları sevin ve ona katkı sağlayanları koruyun.
İnsanın kendi çabalarıyla bir şekilde hiçlikten çıkışı, izlemek için görkemli ve hoş bir gösteridir.
Reklam
İşte Tanrı hikmetinin bize uygun gördüğü bilgisizlikten kurtulmak için harcadığımız boş çabaların cezası her zaman böyle lükse, ahlaksızlığa ve köleliğe düşmek olmuştur. O hikmet, bütün yaptığı işlerin üzerine kalın bir örtü çekmek­le bizi boş araştırmalara dalmaktan korumak istemişti. Ama biz onun hangi dersinden yararlanmasını bildik? Ya­hut, hangi dersini ihmal ettik de başımıza bela gelmedi?
Bedenin gücünü ve sağlamlığını bir saray dalkavuğunun yaldızları altında değil, bir çiftçinin kaba elbisesi altında bulursunuz.
Ey erdem, basit ruhların yüksek bilgisi, sana ulaşmak için bu kadar zahmete ve külfete lüzum mu var? Senin ilkelerin bütün kalplerde yazılı değil mi? Kanunlarını öğrenmek için herkesin kendi içine bakması, ihtirasların sustuğu bir anda vicdanını dinlemesi yetmez mi? Gerçek felsefe işte budur, biz onunla yetinmesini bilelim.
Sayfa 33
751 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.