Ah, yaşamanın büyük gizi, bilinmezlik mi yoksa seni böyle çekici, tutkulu, güzel kılan.
“Mesela, bir bilinmez varlığa inanan Comte ve Spencer, agnostik sayılmışlardır.” Soru: “Bilinmez bir varlık bilinmiyorsa, bilinmeyen bir varlığın bilinmediğinin bilgisi ortaya çıkar. Eğer agnostisizm bilinmezlik ise bilinmeyenin, bilinmediğini bildiği için kendisini çürütmüş olmaz mı? Çünkü bilinmeyeni bildiği zaman bilmek ortaya çıkar ve bilinemeyen denen şey, bilinemez denilerek bilinemez olmadığı, tam tersi bilinemez denilerek bilinmiş olduğu sonucuna varılır. O hâlde, bilinen bir şeyin bilinemez olmasının mantığı nedir?
Reklam
... Yalnızlığım, Yokluğunda büyümeyen koca bi' çocuktu kırkına yakın.. Mavilerin arsızı, Sarışınlığının mültelası, Müptezel gülüşlerin, Ve müşkülpesent öpüşlerinde.. Miskindi tüm ölüşlerim, Hazzı'mın katliamının failiydi bu meçhul, Bu bilinmezlik meskûn mahalde, Fazlaydı çocukluğuma.. Çocukluğuna inat, Kâbusum oluyordu.. Oysa korktuğum Karanlığım değil, Mavilerindi. ...
Sayfa 124 - Omca Yayınları
Ne yaparsak yapıyoruz, yaptığımız kader oluyor. Hayatın aslî karakteri sır ve bilinmezlik.
İnsan kendini bilmesi, insanlık tarihinin, yani nereden geldiğini anlamasıyla başlar. Geldiği yeri bilmeyen, gitmesi gereken yeri de bilmez ve bilinmezlik içinde kaybolmuş biri, insan olmaz.
Sayfa 22 - Everest YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Ah, yaşamanın büyük gizi, bilinmezlik mi yoksa seni böyle çekici, tutkulu, güzel kılan.
"Ve bilinmezlik ansızın dağıldı, unutmanın karanlığında ışıltılı bir aralık belirdi..."
Ölüm, biz insanlar için ne anlam ifade ederdi? Yeniden doğuşu mu? Başka bir diyara gidiş bileti mi? Yoksa tamamen bir yok oluş muydu ölüm? Ölüm sadece bilinmezlikti insanlar için. Tatmadan öğrenmeyeceğin, bir sondu ölüm. Peki ölümü korkunç kılan neydi? Ölümden korkma sebebimiz, bir bilinmezlik olmasaydı. İnsan bilmediği şeyden korkardı.
Reklam
İnsan, bilmediğinin düşmanıdır...farabi
İnsan bildiğini sever, bilmediğine ise düşman olur. Çünkü bilinmezlik her zaman için insan yaşamını tehdit eder. Bilinç, bilmediği her şeye karşı mesafeli, temkinli hatta tepkilidir.
Sayfa 25 - Destek yayınlarıKitabı okudu
İbn Ataullah İskenderî buyurur: "Kendi varlığının tohumunu bilinmezlik toprağına göm de adsız sansız ol! Çünkü toprağa karışıp kaybolmayan tohum yeşerse de fayda vermez."
Sayfa 50 - Dünyaya BağlanmaKitabı okuyor
Bilinmezlik,belirsizlik,gizemli olmak ve risk almak bir yönden de insan beyni için haz verici bir durumdur.
Taleb şan değildir. Razı ol, şan da senin, nam da senin. Varlığını bilinmezlik toprağına göm. Gömülmeyen şey nabit olmaz.
İnsanın hayatı, gerçekleşme anı şüpheli bir tehlikenin tehdidi altında kalırsa bu hal gerçekleşeceği kesin bir beladan daha korkunçtur. Çünkü insan ne zaman, neye uğrayacağını bilemediğinden bu bilinmezlik içindeki rahatsızlığı daha dayanılmaz olur.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.