"Sorumluluğun gelişmesi için insanın sorumluluk alabileceği bir ortamda yetişmesi gerekir. Kişinin yetiştiği ortamda, kendisi için seçim yapma ve yaptığı seçimin sonuçlarından sorumlu olma frsatı verilmemişse, sorumluluk duygusu gelişemez. Bu nedenle çocuklarına kendi düsüncelerini söyleme ve uygulama olanağı vermeyen ailelerde çocuklar olgunlaşamazlar."
EVLİLİK ÜZERİNE 200.000 Yıldır Çözülemeyen Problem Evlilik, en genel tabiriyle, kanun karşısında dinen ve kültürel adetlere uygun biçimde yuva kurmak isteyen kişilerin birleşmesidir. Elimize ulaşan kanıtlara göre bilinen ilk evlilik milattan önce 2350’li yıllara kadar uzanır. Şahsi tahminim ise boşanmalarında aynı tarihte bulunduğu hatta belki
Reklam
288 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
YAŞAM UZUNDUR AMA İYİ DEĞERLENDİRİRSENİZ
Bir hedef bulacaksınız, o uğurda çalışacaksınız, hedefinizi gerçekleştirmek için bir yol arayacaksınız, yol yoksa da o yolu yapacaksınız. Hedef bulmak, yol açmak ve aynı yoldan geri dönmemek.. Hayattaki gayemiz budur!
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
'nın en beğendiğim eserlerinden biri oldu kuşkusuz. İnsanın yaşamına anlam katma çabalarında atılması geren adımları
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 20225,5bin okunma
Hem Şark'ta, hem Garp'ta ilim tehlikeli uğraştır. Fakat sadece Şark'ta devlet bir yandan, ahali bir yandan, insanın öğrenme şevkini kırar. Garp'da da alimlerin başı derde girer, ama yenileri çabuk çıkar. Halbuki Şark'ta yenilerin yetişmesi zordur, çünkü çıraklar da ustalar gibi köstek görür her koldan.
Sayfa 329Kitabı okudu
Sekizinci Kitap
Bizce iyi adam olmak kolay iş değildi; önce insanın doğuştan bir üstünlüğü olacak diyorduk, çocukken hep güzel şeylerle oynayacak, sonra kendini bütün güzel şeyleri öğrenmeye verecek. Demokraside hiçe sayılır bütün bunlar. Bir devlet adamının nasıl yetişmesi, ne bilgiler edinmesi gerektiği düşünülmez. Kendimize halkın dostu dedirtmek yeter; bütün şerefler kazanılır bununla.
Sayfa 286 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
..., hep bir gailesi olur insanın, yetişmesi gereken bir telaşesi. İnsan ki durursa düşeceğinden değil, düşüneceğinden korkar ve hep koşar. Koşar da aklının içinden nereye kaçar?
Sayfa 265 - Hep kitap; 9. Baskı ; 2018
Reklam
Düşünce düşlenir...
♤Diyor ki, hep bir gailesi olur insanın, yetişmesi gereken bir telaşesi. İnsan ki durursa düşeceğinden değil, düşüneceğinden korkar ve hep koşar. Koşar da aklının içinden nereye kaçar? Gece de gündüz de, Ehrimen de Hürmüz de senin içinde. Ateşi arayan yanar, buza inanan donar. ♧Misafir Nermin Yıldırım
Öncelikle hayatı tanımak lazım. Kuşkusuz insanın hayatında çeşitli dönemler vardır. Hayatımız temel olarak dörde ayrılır: 12-25 yaşları arası, 25-40 arası, 40-55 arası ve nihayet şimdi benim de bir süredir yaşadığım dönem, yani 55 sonrası. Bunlar gençlik, yaşlılıkla ilgili aralıklar değil. Bu aralıklar; bir insanın yetişmesi, olgunlaşması, eser vermesiyle ilgilidir.
'Bir bireyin iyi bir şekilde yetişmesi: itaatkar toplum değerlerine sıkı sıkıya bağlı, talimatları sorunsuzca uygulayan ve sisteme tam uyum sağlayan uslu insan modeli elde edildiyse, o birey bu doğrultuda eğitilir. Ancak tam tersi bir yaklaşım benimseniyorsa, yaratıcı, kendi türünden farklı, sorun çözme becerisi yüksek ve bireysel potansiyelini gerceklestirme bir birey yetiştirmek isteniyorsa çok farklı yöntemlere başvurulmalıdır.
Ne ararsak onu mu buluruz?
Diyor ki, hep bir gailesi olur insanın, yetişmesi gereken bir telaşesi. İnsan ki durursa düşeceğinden değil, düşüneceğinden korkar ve hep koşar. Koşar da aklının içinden nereye kaçar? Gece de gündüz de, Ehrimen de Hürmüz de senin içinde. Ateşi arayan yanar, buza inanan donar.
Reklam
Derdi ki elçi, hem Şark’ta gem Garp’ta ilim tehlikeli uğraştır. Fakat sadece Şark’ta, devlet bir yandan, ahali bir yandan, insanın öğrenme şevkini kırar. Garp’ta da âlimlerin başı derde girer ama yenileri çabuk çıkar. Halbuki Şark’ta yenilerin yetişmesi zordur, çünkü çıraklar da, ustalar gibi köstek görür her koldan…
Günümüzde evlat sahibi olmak da evlat yetiştirmek de biyolojik seviyeye indirildi. İnsanın dünyaya gelmesi ve yetişmesi ile diger hayvanlar arasında bir fark kalmadı maalesef. Eşref-i mahlukat olan insan, akıl ve ruh melekelerinden yoksun bırakılıp, yalnızca beden- den ibaret gibi gösterildi ve bedene hapsedildi. Manevi yönü yok edilen insanlar, tek tipleştirildi ve kolaylıkla yönetilebilir hale geldi. Bunu insana dair her alanda görmek mümkündür. Ancak biz, en çok tahribata uğrayanın "gida” olduğunu ve insanı her alanda bozmanın yolunun gıdadan geçtiğini çok iyi biliyoruz.
Her şey, özellikle insanın hayattaki yolunu çizme becerisi, kendi türünün sürecinde gelişiyor. Eskiden Yedi Bilgenin yetişmesi için gerekenler, bugün bir akıllının yetişmesine yetmez. Günümüzde tek kişiyle uğraşmak, geçmişteki koca bir halkla uğraşmaktan daha fazlasını gerektirir.
Sorumluluğun gelişmesi için insanın sorumluluk alabileceği bir ortamda yetişmesi gerekir. Kişinin yetiştiği ortamda, kendisi için seçim yapma ve yaptığı seçimin sonuçlarından sorumlu olma fırsatı verilmemişse, sorumluluk duygusu gelişemez. Bu nedenle çocuklarına kendi düşüncelerini söyleme ve uygulama olanağı verilmeyen ailelerde çocuklar olgunlaşamazlar. Savaşçı Doğan Cüceloğlu
461 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.