495 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Bu kitap ilk çıktığında 1973 doğumlu olan abim satın alıp okumuştu, doğduğu yıllara bir sempati duyduğu için. O zaman ben okumamıştım ama çok uzun zamandır da aklımın bir köşesindeydi. Daha yeni okuyabildim. Kalın ama kolay okunan, çok güzel bir kitap. Evde ve sokakta oynanan oyunlar, okul ve öğrencilik, dönemin müzik ve sinema dünyası, ünlüleri, radyo ve televizyon programları, kıyafetler, dergiler, aşk ve arkadaşlıklar, misafirlik ve bayramlar, nişanlılık, evlilik, doğum, ölüm âdetleri gibi günlük hayata dair pek çok konu anlatılmış. O yıllarla ilgili araştırma yapmak isteyenler için de bir kaynak olabilir. Kapakta "70'li Yıllarda Hayatımız" yazıyor ama 1983 doğumlu biri olarak ben de kitapta anlatılanların hatırı sayılır bir bölümünü hatırlıyorum, biliyorum. Eskiden her şey şimdiki kadar hızlı değişmezdi. 70'lerde olan birçok şey 80'lerde ve bazıları 90'ların başında da vardı. Ayrıca kitabı okurken, 70'lerde yaşamamış olmama rağmen sanırım aileden gelme bir görgü ve yetiştirilme tarzı nedeniyle o yıllara ait bazı düşünce ve davranış kalıplarını hâlâ devam ettirdiğimi, hatta ettirmeyenleri yadırgadığımı, hatta ve hatta zaman zaman biraz da ayıpladığımı ve böylece yavaş yavaş yaşlanmaya başladığımı fark ettim.
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size GelecekAyfer Tunç · Can Yayınları · 20211,690 okunma
Tutumluluk çağıydı. Yanan iki lambadan biri söndürülür, eller sabunlanırken musluk kapatılır, kurşunkalemler bir arpa boyu kalana kadar kullanılır, bayat ekmekler biriktirilip papara yapılır, günlük pantolonların dizlerine yama dikilir, kaçık çoraplardan paspas yapılırdı. Tutumluluk meziyetti, taktir edilirdi, ama marifet yiyecekten kısmak değil, israftan kaçmaktı. Varlıklı olduğunu belli etmek, soylu ailelere yakışmazdı. Gösteriş ayıptı. Ama sıra misafir ikramına gelince, sunulan yiyeceklerin bolluğu gösterişe, varlığını ortaya koymaya değil, misafirperverliğe yorulurdu. Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek Ayfer Tunç
Reklam
Geçmişimizi oluşturan o dikkate değmez, sıradan, önemsiz, alelade şeyler bir aradayken meğer ne kadar anlamlıymış.
Eskiye mi döneceğiz ne…
70’ler tutumluluk çağıydı. Kitaplar kıymetliydi. Kitap almak isteyen çocuklara bazı fikirsiz anneler “Bir sürü kitabın var, birini oku işte,” derlerdi. Çaresiz okunurdu. Zaten Pal Sokağı’nın Çocukları’nı bir kere okumak yetmezdi.
495 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek
Kitabı okuduğum zaman 70'lere yolculuğa çıktım adeta. Okul yılları, radyo, tv, televizyon programları, sinemalar, evlilikler, misafirlikler, yiyecekler ve temizlik ürünleri, markalar, otomobiller son olarak siyaset. Okul yıllarında andımızı okuduğumuzu hatırladım. Kara tahtaları, renkli tebeşirleri... Televizyon hayatımıza nasıl girmiş, televizyon izlemek için gelen yerli yersiz misafirler, televizyon programları, dizileri, eurovision'a katılmamız Semiha Yankıyla, unutulup giden veya hala hatırlanan sanatçılar. Evliliklerde görücü usulünün yaygınlığı, kadın ve erkeklerin sevgililiklerine ailelerin karşı çıkması, çeyiz alışverişinde ailelerin katılmasıyla ayrılıkların dahi yaşanması... Misafirlerin o günlerde el üstünde tutulması ve misafirlerin yatıya kalması, sıkıcı ailelere şenlik gelmesi, nisafir odaların açılması, misafir yoksa asla çocukların o odalara sokulmaması, misafirlerin bazen bir hafta bazen bir ay kalabilmesi şaşırtmıştı beni. Pazarlara poşet değil filelerle gidilmesi, bakırların yerini alüminyumların alması, mutfakların şehirleşmeyle beraber küçülmesi, daha doğal deterjanlar ve temizlik ürünleri günümüze göre. Kitap Kıbrıs Barış Harekatı ve 61 anayasası ile bitirerek son sözü 70li yıllar çok acılı bitti sözüyle kapatıyor. En sevdiğim kısım televizyon programlarının dizilerinin tek tek açıklanmasıydı ve o günkü okulla bugünkü okul arasındaki farkı görmekti. Nostlajiyi en çok bu bölümde yaşadım. Sevmediğim kısım yoktu 70'ler çok güzel tanıtılmış günümüze baktığımızda hayat ne kadar değişmiş bir kere daha görüyoruz bu kitabı okuduğumuzda.
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size GelecekAyfer Tunç · Can Yayınları · 20211,690 okunma
Türk halkı nelere inanmamıştı ki? Futbolda sekiz sıfır yenilir ve ezilmediğine inanırdı. İhtilallerin memleketin menfaati için yapıldığına inanırdı. Dünyanın sadece Türk olduğu için kendisine düşman olduğuna inanırdı. Hep bir şeylere sonuna kadar inanırdı.
Reklam
"Müjdeler var yurdumun toprağına taşına Erdi Cumhuriyetim elli şeref yaşına Bir rüzgarla şahlanmış , dalga dalga bayrağım Başka bir tuğ yaraşmaz Türk'ün özgür başına..."
Sayfa 406 - Yapı Kredi yayınları
"S eviyorum ama kimi E n güzel birisini N asıl söylesem sana İ lk harflere baksana."
Sayfa 197 - Yapı Kredi yayınları
"Gel sen ne çektiğimi bir de bana sor Sensiz yaşamak neymiş birde bana sor Evlerin ışıkları yanarken Bendeki karanlığı bir de bana sor..." Çiğdem Talu
Sayfa 134 - Yapı Kredi yayınları
Siyasi söylemin fenomeni ve efsanesi Süleyman Demirel'di. Benzin yokluğunu kendisine hatırlatan gazetecilere "Benzin vardı da içtik mi?" demişti. Siyasi literatüre çok vecize bıraktı. "Yollar yürümekle aşınmaz" ve "Dün dündür, bugün bugündür" diyen de oydu.
Sayfa 490Kitabı okudu
Reklam
Kötü Amerikan bilmecelerinin zirve yaptığı yılları 70'ler oldu.
Vasatın altında bir zekâya seslenen bu bilmeceler yeni bir söylem olduğu için çok çabuk kabul görmüştü. "Tozşeker kesmeşekere ne demiş?" "Ooo, bakıyorum zevkten dörtköşe olmuşsun" "İki domates yolda yürüyorlarmış, biri ezilince ne olmuş?" "Salça olmuş"; "Beş fil bir Volkswagen'e nasıl sığar?" "İkisi öne, üçü arkaya"...
Sayfa 490Kitabı okudu
70'li yıllar...
Kızlar aşağılayıcı kalıpları çok seviyorlar, ama oğlanlar da kızlara bir türlü yaratıcı bir şekilde laf atamıyorlardı. Binlerce genç sokakta yürüyen güzel kızlara "Yavrum, baban şekerci mi?" diyordu. Kızlar da yanlışlıkla çarpınca "Pardon!" diyen oğlanlara "Pardon çıkalı eşekler çoğaldı!" demekten tuhaf bir zevk alıyorlardı.
Sayfa 490Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.