Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Filiz Tapınç

Filiz Tapınç
@birbayanokur
Kitaplar, saklandığımız gizli dünyamızdır.
187 okur puanı
Eylül 2020 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
Sebeplerin varacağı son noktanın ötesinde çok şey vardır. İnsan arzu ve isteklerle doludur ve ancak bunları eksiksiz verebilecek olana susamıştır. Biz gerçekleri sadece sebeplerle değil, kalpler de bulmalıyız.
Sayfa 170Kitabı okudu
Reklam
Kalp bir kere körleşti mi diğer her şey çarpıklaşır ve matlaşır. Sağlam kanıtlar ve sıkı bir temel olmaksızın zanna, yani öznel görüş veya kavrayışa göre hareket etmek de benzer bir tehlike oluşturur. Akıl, tahmini, gerçek gibi kabul edemez. İster bilimsel bir araştırma yapıyor, isterse dini inancın temelini araştırıyor olalım, hakikat iddialarımızı, zan ve tahmin üzerine bina edemeyiz. Aynı ilke insan ilişkileri ve ahlaki tutum için de geçerlidir. (Hucurât, 49:12). İmanın temeli, varsayım değil, hakikat olmalıdır.
Hikmeti olmayan hüküm kör, hükmü olmayan hikmet topaldır. Tefekkür hikmet ile hükmetmek, hüküm ile hikmeti korumak ameliyesinin bir diğer adıdır. Bunun için de yolda olmak gerekir. Yolda olmak, bize tefekkürün mehiyeti hakkında önemli ipuçları verir. Heidegger'in dediği gibi "Tefekkürün kendisi bir yoldur. Yola ancak yolda kalarak cevap veririz."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İyi, güzel ve doğrunun bilgisi olarak hikmet, en güzel ve mükemmel olanı yine doğru yöntemlerle bilmeyi işaret eder. Hikmet yolunda bilgi de yöntem de iyi, doğru ve güzel olmalıdır. Doğru bilgiye yanlış yöntemlerle ulaşamayız.
Hakikat zuhur ettiğinde, ışığını her yere yayar. Sahih bir akıl, kendi ışığını hakikatin ışığıyla birleştirir. Akıl ile erdemin, mantıksal çıkarım ile yaşamanın bütünleştiği yer de burasıdır.
Reklam
Akıl temel, din de bina gibidir. Bina olmadığında temel bir işe yaramaz. Temel olmadığında da bina sağlam olmaz.
İmanla aydınlanan aklın doğru bir biçimde kullanılması, rasyonel düşünce ve ahlakî davnanışa yol açar. Akıl yoluyla dile getirilen ve desteklenen iman, bu nedenle, bir derinlik ve kesinliğe sahiptir.
"Men lem yezuk, bilmez yazuk" (Tatmayan ne yazık ki bilmez) ifadesi aklın ve dilin ötesinde tecrübe edilen ama dille ifadesi mümkün olmayan halleri ifade eder.
Özgürlük, tüm sınırların ve kuralların kaldırılması değil, aklın erdemle birlikte kullanılmasıdır.
İnsanın en büyük hatalarından biri fani ve sonlu olanı mutlaklaştırması, mutlak olanı da izafileştirmesidir. Dünya ve ona ait olan her şey sonlu ve geçicidir. Mutlak ve ebedi olan yalnızca Allah'tır.
Reklam
Kendi ışığını hakikatin ışığına ekleyen akıl, hikmeti kuşanabilir ve yolumuzu aydınlatabilir. Aksi halde yolunu kaybetmiş bir aklın hezeyanları ve felaketleri tarihimizi yazmaya devam edecektir.
142 syf.
·
Puan vermedi
Perde ve Mana
Perde ve Manaİbrahim Kalın
9/10 · 1.355 okunma
Hak Teâla dolunaylı bir gecede ayla baş başa kaldığımız gibi hepimizle birer birer baş başa kalacaktır. Ve soracaktır o müthiş soruyu tepeden tırnağa bizi ürperten: "Ey Ademoğlu! Peygambere uydun mu! Bildiklerin arasında neleri yaptın? O halde seni aldatan ne!"
Sayfa 230Kitabı okudu
Hiçbiriniz dinini bir adama bağlamasın. Eğer ille de birine uymak istiyorsanız ölülere uyun. Zira diri adamın fitnesinden her zaman korkulur.
Sayfa 229Kitabı okudu
Akıl sahihse şayet, merdivenin trabzanı gibi eşlik ederdi yükselişe.
Sayfa 204Kitabı okudu
Gerçek müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu, zarar vermekten uzak olandır. En kâmil mümin, en güzel huylu olandır. En hayırlı hicret, günahları terketmektir. En büyük ayet Ayetü'l Kürsi'dir.
Sayfa 201Kitabı okudu
599 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.