Birsen Öztürk

Birsen Öztürk
@birsenzt
Ben kendim değilim ama olmak isterdim.
Ankara Üniversitesi
491 okur puanı
Haziran 2018 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
Toprağı deşmek yerine bir iğneye tutunarak suya dalıp balık avlamayı seçen solucan… İşte o benim!
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
yaptığın tüm kötülükleri anlat bana...ve bırak seni her şeye rağmen seveyim.
Gerçeğin Oluşumu
Werner Heisenberg, “Atomlar veya temel parçacıklar dahi gerçek değildir; olasılık ve olabilirlik dünyasını oluştururlar” diye yazmıştır. Sanki hayat ile ölüm arasındaki “süperpozisyon” denen arafta gibiler ve sadece gözlendiklerinde tanımlanabiliyor ve gerçek bir varlık kazanıyorlar. Çift yarık deneyinden yola çıkarak genellemeye gidilirse atomun, Einstein’ın deyimiyle yarı hayaletimsi bir dalga biçiminde var olduğu söylenebilir ama gözlendiğinde, fizikçilerin “dalga fonksiyonunun çöküşü” adını verdikleri şey meydana gelir. Süperpozisyon durumundaki hayalet dalga çöker ve bir anda gerçek bir parçacığa dönüşür.
Sayfa 189

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gözlem ve Gerçeklik
Bilimsel deneyler, bir bakıma bilincin gerçekliği kısmen yarattığını gösteriyor. Fotonlar elektronlar, elektron ve moleküller, ancak gözlenirse parçacık halinde var oluyorlar! Nesnelerin kendi kendilerine ve bizden bağımsız var olduklarını, bir tarafta bizim, diğer tarafta da dünyanın bulunduğunu düşünüyoruz, oysa sonuçta gerçekliği gözleyen bilinç olmaksızın nesnelerin de aslında bizim düşündüğümüz gibi olmadıklarını fark ediyoruz. Gözlemden bağımsız bir gerçeklik yok.
Sayfa 187
Gerçek Ne Kadar Gerçek
Bir bakıma, “gözlem” kavramı “bilinç” için kullanılan hüsnütabirden başka bir şey değil, çünkü sadece bilincinde olduğumuz için gözlemin var olduğunu biliyoruz. Madde, bilinç olarak onu belli bir şekilde gözlemeye karar verdiğimde dalgasal, onu bilinçli şekilde başka bir şekilde gözlemeye karar verdiğimde de parçacık esaslı oluyor. Gerçekliğin nasıl olacağına ben özgürce ve bilinçli olarak karar veriyorum. Son tahlilde, gerçekliği kısmen yaratan bilinç.
Sayfa 186
Reklam
Sonuç olarak bilinç, biyokimyasal programlanışını kontrol etmek ve planlamayı iyileştirmek için beyin tarafından yaratılan bir tertibattan başka bir şey değil.
Sayfa 99
%39 (198/496)
Süleyman'ın Anahtarı
Süleyman'ın AnahtarıJose Rodrigues dos Santos
8.2/10 · 1.131 okunma
199 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
İç Dünya Oyunları
İç Dünya OyunlarıYeşim Türköz
8.7/10 · 155 okunma
Yaşam, dibi çatlak bir kavanozdaki su gibiydi. İçindeli balıklar, çatlağın ne büyüklükte olduğunu ve suyun hangi hızla eksildiğini hiç bilmezlerdi. Onlara düşen, her gün biraz daha azalan suyun içinde, dünkünden daha iyi yüzmekti. Ama suyla birlikte kavanozun dibine yaklaşmakta olduklarını bile bile bunu yapmak hiç de kolay değildi. İşte bu yüzden olsa gerek, çoğu zaman suları hiç bitmeyecekmiş gibi hareket ederlerdi. Oysa bir gün, aniden kavanozun dibine değerdi gövdeleri.
Sayfa 197Kitabı okudu
Bedensel hoşlanmaların kaderine karşı, aklın kaderini seçmekte özgürüz.
Sayfa 99 - Sokrates
Reklam
insanlar ölümlü tanrılar, tanrılar ölümsüz insanlardır.
Sayfa 39
İnsan, iç güdülerinin eksikliğini nasıl zekasıyla gideriyorsa, organlarının eksikliğini de tekniğiyle giderir.
Sayfa 26
Eğitilmiş bir köpek, başka bir köpeği eğitemez. Bu başarı, dil-düşünce gücüyle, insanca bir başarıdır.
Sayfa 26
İnsanın soydan gelen içgüdüsel davranışlarının yerini, zeka ile ilgili plastik (birbiriyle kaynaşabilen) davranışları almıştır.
Sayfa 25
Öğrenme- İç güdü
Öğrenebilen hayvanların içgüdüleri, öğrenebildikleri oranda, azalmaktadır.
Sayfa 24
Bir elmanın sadece elma ağacının değil, doğanın ürünü oluşu gibi, insan da bütün insanlığın gelişmesinin bir ürünüdür.
Sayfa 24
2.253 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.