Hırvatlar ve Sırplar aynı dili konuşur ve dilin adı Sırp-Hırvatçadır. Farklılıklar Hırvatların Katolik kilisesi ve Latin uygarlığına, Sırpların Ortodoks kilisesi ve Bizans uygarlığı çevresine girmiş olmalarından ileri gelir. Bu nedenle aynı dili birinciler Latin harfleriyle, ikinciler Kiril alfabesiyle yazarlar. Tarihi gelişimde Hırvat kralliğı
Bosna, Osmanlı için özel ve müstesna bir bölge idi. Boşnaklar Balkanlar’da Müslüman olan ve kendini “Osmanlı” olarak nitelendiren bir toplumdur. Köken olarak Sırp ve Hırvatlarla aynı millettendirler, Slavdırlar. Ancak bu üçünün arasındaki fark dindir. Fatih’in Bosna’yı 1463’te fethetmesiyle papazsız ve hiyerarşisiz bir Hıristiyanlığı (Bogomilizm) benimsemiş olan Boşnaklar İslam’a geçmişlerdir. Bu gönüllü bir geçiş olduğu gibi gönülden bir geçiş de oluyor. Böylece Boşnaklar, Balkanlar’daki tabirle “Türk” olmuşlardır. Balkanlar’da bugün bile birisi Müslüman olsa, ona “Türk oldu” derler.
Reklam
Bosna ülkesinin 15. asra kadar hangi dinlere inandığı hâlâ tartışmalıdır. Literatürde bilhassa Balkan tarihçileri gayet kolay bir adlandırmayla eski Bosna'nın inanışına Bogomilizm diyorlar. Hâlbuki zamanla tetkikler arttıkça görülüyor ki Bosna'daki kilise, hiyerarşi, inanç motifleri pek benzer değil. Bogomilizm kilise hiyerarşisini reddeden bir inanıştır ve bu karakteriyle Müslümanlığa geçişi daha da kolaylaştırmıştır. Fatih Sultan Mehmed Han buraya 1460'larda ve 70'lerde üç sefer düzenledi. Bosna ülkesini Osmanlı İmparatorluğu'na kattı.
Sayfa 56 - Kronik Kitap 4. BaskıKitabı okudu
Bogomilizm
Bogomilizm, esasında 6. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun Doğu ve Orta Anadolu eyaletlerinde ortaya çıkmış olan Pavlosçu hareketin Balkanlar'daki uzantısıydı. Daha önce de belirtildiği gibi, geniş ölçüde Maniheizm'in popüler Hıristiyanlıkla karışmış düalist bir yorumuydu. Bizans merkezi yönetimine karşı uzun süre direnen Pavlosçuluk (Paulisyanizm) yahut Pavlakî hareketinin 9. yüzyılda Balkanlar'a sürülmesiyle oluşmuş, buralarda resmi mezhep olan Ortodoksluk karşısında halk kitleleri arasında epeyce taraftar bulmuştu. Bogomilizm de tıpkı Paulisyanizm gibi, "ilahi bir kurtarıcı"nın geleceğine olan inancı, yani mesihçiliği doktrininin temeli yapan düalist bir mezhepti.
Sayfa 372Kitabı okudu
430 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Roman ilkkez 1999 yılında yayınlanmıştır. Sevdalinka Boşnakçada sevda şarkısı demektir.Olaylar 1990 yılında Yugoslavyalı milliyetçilerin halkı kışkırtmasıyla başlar. İç savaşta en çok Boşnaklar katledildi.1992-1996 yılları arasında olan savaşta 1600' ü çocuk 10600 Boşnak öldü.Taraflar sonunda Dayton antlaşmasıyla savaşı neticelendirdiler.
Sevdalinka
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 201612,8bin okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
İran kökenli Mani'nin düşünce sisteminin yayılıp anadolu, balkanlar ve avrupa üzerinden izlediği yayılım sonunda Hristiyanlık ve hristiyanlık öğretisi ile değişim ve dönüşüm geçirip Bogomilizm ve kathar düşünce ve inanç sistemine evrilmesini gayet akıcı arada fotoğraf ve haritalarla desteklenmiş bir şekilde öğreniyoruz. Bu arada bu topraklarda yaşamış Şehy Bedrettin hareketinin inanç yapısı ile kathar düşünce yapısının benzerlikleri ve farklılıkları bize aktarılmış. Akıcı, rahat okununan kısa bir kitap.
Gülün Öteki Adı
Gülün Öteki AdıMine G. Kırıkkanat · Kırmızı Kedi Yayınları · 2014101 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Spoiler İçerir!
Ah Nimeta... Çocukluğunun, gençliğinin geçtiği şehrin yıkılışını izlerken, sevdiklerinin canı için deli gibi çırpınıp dururken, yakın arkadaşını kaybettiğin zaman hıçkıra hıçkıra ağlarken de anladım seni. İlk defa bir kitap karakteri bu kadar yakındı belki bana. İlk defa bir kitabın zamanlaması bu kadar manidardı belki de. Enkazdan kurtardığım bu
Sevdalinka
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 202012,8bin okunma
736 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Kitabın adı neden manastır yada Melkli Adso olmamış ki bu isim ne alaka derken yazarın notu ile aydınlandım. Ortaçağda bir manastırda geçer hikaye ve Adso dan dinleriz hikayeyi. Manastırda işlenen bir cinayet sonrası gezgin bir rahip olan kıvrak zekalı William dan yardım istenir ve çömeziyle birlikte manastırda araştırmaya başlar William. Daha
Gülün Adı
Gülün AdıUmberto Eco · Can Yayınları · 202012,5bin okunma
"Türk oldu!"
Fatih'in Bosna'yı 1463'te fethetmesiyle papasız ve hiyerarşisiz bir Hıristiyanlığı (Bogomilizm) benimsemiş olan Boşnaklar İslam'a geçmişlerdir. Bu gönüllü bir geçiş olduğu gibi gönülden bir geçiş de oluyor. Böylece Boşnaklar, Balkanlar'daki tabirle "Türk" olmuşlardır. Balkanlarda bugün bile birisi Müslüman olsa, ona Türk oldu derler.
Sayfa 73 - Kronik YayıncılıkKitabı okudu
320 syf.
10/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Bogomilizm, Boşnakların müslüman olmadan önceki mezhebiydi. Bogomilizm heretik bir Hıristiyanlık mezhebidir. Bogomilizm'in kurucusu Bulgar keşiş Bogomil, Maniheizm dininden etkilenmiştir. Bogomiller et ve hayvansal gıda tüketmezler, cinsellikte kendilerini kısıtlarlar ve dünya malına hiç tamah etmezler. Aynı zamanda doğru bilgiye çile yoluyla varılacağına inanırlar. Bu yüzden asketik ve gnostiklerdir. Dünya'nın Tanrı tarafından değil Şeytan tarafından yaratıldığına inanırlar. Onlara göre dünyanın kötülüklerle dolu olmasının nedeni budur. Ayrıca Hırıstiyanlık'taki teslis(üç Tanrı) inancını da reddederler ve tek Tanrı'ya inanırlar. Bogomilizm Bosna hükümdarı Ban Kulin tarafından Bosna-Hersek'te resmi din olarak ilan edilmişti. Diger yandan Bogomiller İncil'de geçen paraklit(müjdeleyici) kelimesini Hz. Muhammed olarak yorumlarlar ve bu Fatih Sultan Mehmet döneminde onların müslümanlaşmasını kolaylaştırmıştır. Bogomiller hakkında çok bilgilendirici akademik bir çalışma. Kitabı tavsiye ederim.
Bogomilizm ve Bosna Kilisesi
Bogomilizm ve Bosna KilisesiKadir Albayrak · Emre Yayınları · 20056 okunma
Reklam
Fatih'in Bosna'yı 1463'te fethetmesiyle papazsız ve hiyerarşisiz bir Hıristiyanlığı (Bogomilizm) benimsemiş olan Boşnaklar İslam'a geçmişlerdir. Bu gönüllü bir geçiş olduğu gibi gönülden bir geçiş de oluyor. Böylece Boşnaklar Balkanlar'daki tabirle "Türk" olmuşlardır. Balkanlar'da bugün bile birisi Müslüman olsa, ona "Türk oldu" derler.
İslâm ve Osmanlı idaresinin Balkanlarda hızlı bir şekilde yayılmasında ve kolayca benimsenmesinde, Hoca Ahmed Yesevî başta olmak üzere mutasavvıflarca bölgeye gönderilen dervişler -veya başka bir deyişle alperenler- etkili unsurlardan biridir. Ayrıca, o dönemde, Balkanlarda fazlaca inananı bulunan Bogomilizm mezhebinin de bir başka önemli etken olduğunu söylemek mümkündür.
Sayfa 64 - Sarı Saltık Örneğinden Hareketle Balkanlarda Yesevîlik,Metehan HepvarKitabı okudu
Bogomilizm(Bosnalı Hristiyanlar)
Hristiyan tarikatı olmalarına,İsa'yı peygamber kabul etmelerine rağmen,mucizelere ve İsa Peygamber'in Allah'ın oğlu olduğuna inanmıyorlardı.Bu inançlarından vazgeçmedikleri için de yıllar boyunca,Katoliklerden ve Ortodokslardan çekmedikleri kalmamıştı.Aynı tarihlerde, Anadolu'da yayılmakta olan hoşgörülü, sevecen, insancıl nitelikleriyle Arap İslamiyeti'nden ayrılan Anadolu Müslümanlarının tasavvuf felsefesini ve Alevilerin Tanrı'ya yaklaşımını andıran bir din anlayışı idi bu.Tıpkı onlar gibi, Zerdüşt'ten etkiler taşıyan, şekilsel teferruattan çok,içsel derinliğe önem veren bir yol tutmuşlardı.
Sayfa 314Kitabı okudu
Fatih'in Bosna'yı 1463'te fethetmesiyle papazsız ve hiyerarşisiz bir Hristiyanlığı( Bogomilizm) benimsemiş olan Boşnaklar İslam'a geçmişlerdir. Bu gönüllü bir geçiş olduğu gibi gönülden bir geçiş de oluyor. Böylece Boşnaklar, Balkanlar'daki tabirle " Türk" olmuşlardır. Balkanlar'da bugün bile birisi Müslüman olsa, ona "Türk oldu" derler.
Resim