Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Yönetimin Fransız Laiklik Hukuku'na göre, ticaretin Alman Borçlar Hukuku'na göre, evliliğin İsviçre Medeni Hukuku'na göre, yargının İtalyan Ceza Hukuku'na göre tanzim edildiği bir düzende Kur'an'a göre yaşama mücadelesi veren Müslümanlarız.
Sayfa 93
Yalnız Mecelle değil, İslam hukukunun da kaldırıldığı ilan edilmiş oluyordu
1926'da bazı değişikliklerle tamamen tercüme ettirilen İsviçre medeni kanunu ile bu kanun içinde yer alan borçlar hukuku kabul edilip, mer'iyete girdi. Böylece elli yedi seneden beri tatbik edilen Mecelle, tatbikat kanununun "Kanun-ı medeni ve borçlar kanununa muhalif olan ahkâm ile Mecelle mülgadır" diyen 43. maddesiyle mer'iyetten kaldırılmış oldu. Bununla yalnız Mecelle değil, İslam hukukunun da kaldırıldığı ilan edilmiş oluyordu.
Sayfa 61
Reklam
Zapt
Üçüncü kişinin ileri sürdüğü hak aynı değil şahsi hak ise zapttan sorumluluk gündeme gelmez. Zira şahsi haklar ancak hakkın kurulmasına neden olan hukuksal işlemin tarafları arasında hüküm ve sonuç doğurur.
Kişiler sadece mevzuatta düzenlenen değil, kanuna, ahlāka aykırı ve konusu imkânsız olmamak kaydıyla diledikleri sözleşme türünü oluşturabilirler.
Reklam
Herkes borçlarını ifa ederken dürüstlük ilkesine uygun davranmak zorundadır.
Borç ilişkisinin sadece taraflar arasında hüküm ve sonuç doğurmasına nisbîlik ilkesi denir.
Borcun olduğu yerde sorumluluk da vardır. Borcun olduğu fakat sorumluluğun mevcut olmadığı hâllere eksik borçlar adı verilir. Eksik borçlar ifa edildiğinde geçerli bir borcun ifasının hüküm ve sonuçlarını doğurur.
Tek taraflı ulaşması gerekli irade beyanı ile kullanıldığında karşı tarafın katılımına ihtiyaç olmaksızın ortaya çıkan yenilik doğuran haklar, kurucu, değiştirici ve bozucu olmak üzere üçe ayrılır.
Reklam
Def'i ve itiraz, borçlunun borcunu ödememe konusunda sahip olduğu savunma araçlarıdır.
Borç ilişkisinin unsurları borçlu, alacaklı ve edimdir.
Bir malın kendisini değil de resmini, filmini, modelini fiyat göstererek sergilemek öneri sayılmaz. Zira kanun, malın ancak kendisinin sergilemesinden bahsetmektedir.
İslâm'ı iman, ibadet ve ahlak alanına hapsederek beşerî sistemlerin ömrünü uzatma gayreti içerisinde olanlar, Kur'ân-ı Kerîm'in bir hukuk kitabı olmadığını, İslâm Hukûku'nun fukahanın zorlamasıyla telif edildiğini iddia etmekte; Tarihselciler ise ahkâm ayetlerinin tarihsel olduğunu söyleyerek fıkhı var eden Kur'ân-ı Kerîm'i hedef almaktadır. Kur'ân-ı Kerim, pek çok mevzunun yanında hukuki mevzulardan da bahsetmektedir. Bazı ayetler hukuka dair genel ilkeler ortaya koyarken, bazıları da hükümleri mufassal bir şekilde beyan etmektedir. Hukukla bir alakası yok denilen Kur'ân-ı Kerîm'in en uzun ayeti borçlar hukukuyla alakalıdır. 208
215 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.