Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
120 syf.
·
Puan vermedi
Erich Fromm severek okuduğum bir yazar. Kulaklarımıza aynı şeyleri duymaktan kurşun aktığı bir dönemde yeni şeyler söylüyor. Bazen kitap bittiği zaman çoğu fikrine katılımasamda nasıl bu kadar sevdiğimi soruyorum kendime. Bu kitabınında bazı yerlerine katılmasamda beğenerek okudum ve tavsiye ediyorum. Kitap Hakkında Freud ile Jung Yazar
Psikanaliz ve Din
Psikanaliz ve DinErich Fromm · Say Yayınları · 20231,069 okunma
Krallıkların yükselişi ve Budizmin kökeni
Kabile toplumunun özgürlüğünden sonra monarşik despotizmin dehşetiyle karşılayan çok sayıda insan, toplumu reddetti ve kurtuluşu çileci pratiklerde arayarak gezgin dilenciler haline geldi. Bu, göçebe kabileciliğine duyulan nostaljinin bir ifadesi ve geleneksel toplumun kültürel bir inkarıydı. Bu arayışçılardan biri de, Buda ("Aydınlanmış İnsan") ismiyle ünlenecek olan Sidarta Gautama'ydı (yaklaşık İ.Ö. 563-483).
Sayfa 245Kitabı okudu
Reklam
Budizm'in Dört Soylu Hakikati
Her yaşam fanidir, kusurludur ve ıstırabı gerektirir. --> Dukkha Istırap hakikati Istırabın nedeni arzudur: şeylerin belli bir şekilde olmasını arzu etme. --> Samudaya Istırabın kökeni hakikati Arzudan koparak ıstıraba son verilebilir. --> Nirodha Istıraba son verme Arzu duymaya son vermenin yolu, Budizmin Sekiz Aşamalı Yolunu izlemektir. --> Magga Istıraba son vermenin yolu hakikati
Sayfa 139
Gautama'nın açıklamasına göre, samsara döngüsünden kurtulmanın önündeki ana engel, asla tatmin edilemeyen arzuların ve bağlanmaların neden olduğu insan ıstırabıydı. Istırabın doğasını ve üstesinden gelmenin yolunu açıklamak için "Dört Soylu Hakikat" -Budizmin temel öğretisi- saptadı: dukkha (ıstırap hakikati), samudaya (ıstırabın kökeni hakikati), nirodha (ıstırabın son bulma hakikati) ve magga (ıstırabın son bulma yolunun hakikati). Bu son Soylu Hakikat, "Orta Yol"u, yani Buda'nın savunduğu, kavranması basit ama ulaşılması zor yaşam tarzını kast eder.
Sayfa 129
Taoculuğun kökeni, doğa ve uyumla ilgili eski Çin inançlarına dayanır; ama filozof Laozi'ye atfedilen ilk metni, MÖ 6. yüzyılda, yani düşünceler bakımından Çin'de Konfüçyüsçülüğün, Hindistan'da Caynacılık ve Budizmin ve erken Yunan felsefesinin ortaya çıkışına da tanık olan olağanüstü aktif bir zamanda yazıldı. Laozi'nin kitabı Taode jing ("Yol ve Yolun Gücü) tao'yu, başka bir deyişle "Yol"u, bütün şeylerin altında yatan ve onları ayakta tutan, evrende düzenin kaynağı olan güç ya da ilke olarak tanımlamaktaydı. Tao'yu engellemek ya da kösteklemek yerine onu izlemek, yalnızca kozmik düzeni güvenceye almaya yardım etmekle kalmaz, kişisel manevi gelişime ve erdemli, başarılı ve olasılıkla daha uzun bir yaşama da yol açar. Tao'yu izlemek, daha modern bir ifadeyle "akışına bırakmak" anlamına gelir.
Sayfa 66
384 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Türk Mitolojisi Atlası: Bir Hümanizmanın Doğuşu
Mitoloji Nedir? Kitabımız İnsanlığın ilk dönemlerinden, ateşinden başında tecrübeli insanların gençlere deneyimlerini aktarmak için yarattıkları hikayelerden başlıyor. Daha sonra bu bölümde yazar “Bugün dahi mitoloji dendiğinde, sosyal bilimlerin en popüler üç açıklamasını(insan biçimcilik, mevsimsel döngüler metaforları ve Nöroteolojik kuram)”
Türk Mitolojisi Atlası
Türk Mitolojisi AtlasıBartu Bölükbaşı · İKM yayıncılık · 084 okunma
Reklam
408 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Yaşam Üzerine Teoriler: Nasıl Yaşamalı?
Günümüzde felsefe, hiç de öyle olmamasına rağmen, sanki yaşamdan apayrı düşen ve yalnızca ideallerle ilgilenen soyut bir düşünce etkinliği olarak düşünülür. Evet, felsefe kavramlar üzerinden olması gerekene dair çıkarımları kapsar ancak olmasına gerekene geçmeden önce olgularla ilgilenir. Somuttan soyuta, soyuttan tekrar somuta şeklinde devam eden
İnsan Doğası Üzerine On Üç Teori
İnsan Doğası Üzerine On Üç TeoriKolektif · The Kitap · 201817 okunma
Şans
Sevdiğim varlıklar yaratıklardır. Şans eseri doğdular. Onlarla buluşmam da şans eseri oldu. Ölecekler. Düşündükleri, söyledikleri, yaptıkları sınırlıdır. Ve iyiyle kötünün bir karışımıdır. Bunu tüm ruhumla bilmeliyim ve yine de Onlara olan sevgimden eksiltmemeliyim. Sonlu şeyleri sonlu oldukları şeyde Sonsuzca seven Tanrıyı taklit etmeliyim. Değeri olan her şeyin ebedi olmasını istiyoruz. Değeri olan her şey, bir buluşmanın ürünüdür… O buluşma boyunca sürer ve Buluşmuş şeyler ayrıldığında sona erer. Budizmin ana fikri budur. Heraklitos’un düşüncesi de. Doğrudan Tanrıya çıkar. Annemi ve Babamı buluşturan şans üzerine meditasyon… Ölüm üzerine meditasyondan bile daha yararlı. Kökeni o buluşmada bulunmayan tek bir şey bile mevcut mu bende? Sadece Tanrı. Ancak yine de, Tanrı düşüncemin kökeni o buluşmadadır. Yıldızlar ve çiçeklenen meyve ağaçları: Mutlak kalıcılık ve aşırı kırılganlık. Her ikisine de eşit derecede bahşedilmiştir ebediyet.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.