484 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
UFKA DOĞRU, DÜŞÜNCE TARİHİNE BAKIŞ
Şehid Kumandan
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
'nun İbda yayınlarından 49.sırada çıkan ilk basımı Ekim 2006'da neşredilen eser, 7 Levha (ana başlık), 98 ara başlık ve 482 sahifeden müteşekkil olup, ana başlıkları şöyle sıralayabilirz: 1.Levha, Takdim-Giriş. 2. levha, Esatirî Remzler. 3.Levha, Mahlâslar Hakkında. 4.Levha, Dört tekler (Baş Örnekler). 5.Levha, Büyük Şairler. 6.Levha, Güldeste. 7.Levha, Şair Padişahlar...
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
elimdeki 4.ciltte Tamamen Doğu düşünür, şair, esatir ve remzleri, Osmanlı ve Doğu divan şairleri, mahlâsları ve dört büyüklerden( Nef'î, Fuzulî, Bâkî ve Şeyh galip) örnek gazeller, Doğu klâsiklerinde örnek metin ve şairler ve son bölümde Şair padişahlardan bahsetmiş... Ve son söz başlığı altında, eseri kendisi adına kaleme aldığı Üstad'dan O'nun "Tarih Muhasebesi -1379, 1979" isimli şiiriyle nihayete erdiriyor. O şiirden iki mısra: "Çözdük her müşkülü derlerse, de ki: Sonunda var olma müşkülü kaldı." Eserden Doğu fikir ve şiir sanatından, Şair ve mütefekkirlerden oluşmuş bir güldeste tadı alacağınızdan şüphem yok. Keyifli okumalar dileğiyle.
Vakur Tscheisever
Vakur Tscheisever
Büyük Muztaribler 4
Büyük Muztaribler 4Salih Mirzabeyoğlu · İbda Yayınları · 20068 okunma
560 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
FİKİRLERİ ŞEYLER HÂLİNE GETİRMEK...
Şahid Kumandan
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
'nun İBDA yayınlarından 46.sırada neşredilen 1. baskısı Mayıs 2004 piyasaya çıkan eseri. Takdim den sonra, 9 Levha (ana başlık), 109 ara başlık ve bir ek kısımdan müteşekkil ve 557 sahife... Ana başlıklar sıarasıyla şöyle: 1.Levha, Eski Yunan'dan. 2.Levha, Kronolojik ileri-Geri. 3.Levha, Gazalî ve kant. 4.Levha, Toplam Felsefeler. 5.Levha, İrade-Dil-Varoluşçuluk. 6.Levha, Roman ve Tarih. 7.Levha, Zamandaşlık Çerçevesinde. 8.Levha, tercümenin meseleleri ve klâsiklerden yararlanma. 9.Levha, Şiir-Resim-Heykel. Eserden tadımlık bir paragraf: - "Biz hakikat dedikleri mevhumelerden Allah ve resûlü'ne gidenlerden değil de, O'ndan hakikat dedikleri mevhumelere geleniz. Bu demektir ki, şeyleri fikirler hâline getirmekten yana değil de, tersine, fikirleri şeyler hâline getirmekten yanayız; yâni imândan, imânın hakikatinden yanayız. Maddeye, nefse, akla ve ruha âit mesele karşısında böylece pıhtılaşırız... Çalışmak; bedahetler izinde sezerek yaparız" İmândan, imânın hakikatinden yana olmak, fikirleri eşya hâline getirmek, meseleler karşısında pıhtılaşmak ve bunları sezerek yapmak, nasıl ve niçiniyle beraber bu eserde... Mücerret fikir nedir? Dünya düşünce tarihi ve düşünürler bu eserde... Keyifli okumalar, zevken idrak etmeniz ümidiyle...
Vakur Tscheisever
Vakur Tscheisever
Büyük Muztaribler 3
Büyük Muztaribler 3Salih Mirzabeyoğlu · İbda Yayınları · 20048 okunma
Reklam
664 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
IZDIRAP YEMİŞLERİ...
Şehid Kumandan Salih Mirzabeyoğlu'nun İBDA yayınlarından 44.sıradan neşredilen 1.baskısı Aralık 2003'te yayınlanan eseri. Eser bir Takdim, 16 Levha (Ana başlık) ve 122 arabaşlıktan oluşuyor ve 663 sahife. Levhaları sırasıyla başlıkları şöyle: 1.Levha, İdrakin Aczine dair. 2.Levha, Çocuk. 3.Levha, Fıkıh ve İlm-i Ledün. 4. Levha, Hind ve Çin'e Bakış. 5.Levha, Grek ve Roma felsefesi. 6.Levha, Akıl Davası. 7.Levha, Tarih ve Tefekkür. 8.Levha, Aydınlanma çağı. 9.Levha, Felsefî Roman ve Hikâye. 10.Levha, Estetik-Dil-İfâde. 11.Levha, Üstün İnsan-Kâmil İnsan. 12.Levha, Varlık, Bilgi ve Varoluş. 13.Levha, Hukuk ve İdare Biçimi. 14.Levha, Psikolojik Parantez. 15.Levha, İlim-Sanat-Felsefe. 16.Levha, Yeni fizik... Eserin Takdimiminden tadımlık bir paragraf: - "Meseleleri meselelerin istediği seviyede konuşabilmek, evvelâ onları tanıyabilmekle mümkün. Bu olmadığı zaman, herkesin etrafında gevezelikler edebileceği futbol maçı kritikleri seviyesinde siyasî(!) çeneleşmelerle toplum oyalanır durur; oysa büyük anlamda siyasetin mânâ ve yönünü tâyin de, ardındaki kültür hamulesiyle ölçülür. Bu cümleden olarak, çok geniş bir sahada, kendi usûl, esas ve tarzımızla tanıtıcı durumdayız. İnsan soyunu şu veya bu verimle kafileler hâlinde ardına takanların "biyografi-hayat hikâyeleri" değil de, ızdıraplarının yemişlerini mevzu edinen bir eser. Bu soyun bizzat hayatlarının öğretici olması hakikati göz önünde tutulursa, bu hususu da tamamen gözardı etmeyiş sebebimiz anlaşılır..." Izdırap yemişlerinin sergilendiği bu eseri tatmaya hazır mısınız? Buyurun sofraya... Keyifli okumalar dileğiyle...
Vakur Tscheisever
Vakur Tscheisever
Büyük Muztaribler 2
Büyük Muztaribler 2Salih Mirzabeyoğlu · İBDA · 200310 okunma
416 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
DÜŞÜNCE TARİHİNE BAKIŞ
Şehid Kumandan Salih Mirzabeyoğlu'nun İBDA yayınlarından çıkan 41. sıradaki eseri... Eser "Düşünce Tarihine Bakış" altbaşlığıyla yayınlanmış. Elimdeki ilk baskısı Mart 1998 tarihli. Eser bir Takdim 4 Levha ve 61 ara başlıktan müteşekkil ve 415 sahife. 1.Levha Mozaik, 2.Levha Üç Büyük, 3. Levha Batıya bakış, 4.Levha İlm-i kelâm, Hikemiyat, Felsefe... Dünya düşünce tarihinde Batıdan Doğudan fikir ve Mütefekkirler incelenmiş, tahlil ve tetkik edilmiş, âdeta okuyucuya bir fikir ziyafeti verilmiş. Takdimden bir tadımlık: - "Mütefekkirin mektebi, hekimin eczâhânesi gibidir; oraya zevk duymak için değil, kurtaran ızdırabı çekmek için gidilir. Birinin çıkık bir omuzu, ötekinin başında bir yarası mevcuttur; zevk onları iyi edebilir mi? Bu eser malûm soydan kronolojik bir düşünce tarihi değil, ilim ve sanat cephelerini de düşüncede toplayan ve bir tez etrafında -ki bakış- el atışlardan ibarettir... Dikkat; vurgulama bakışta ve el atışın nasıl ve niçininde!.." Keyifli ve hayırlı okumalar...
Vakur Tscheisever
Vakur Tscheisever
Büyük Muztaribler 1
Büyük Muztaribler 1Salih Mirzabeyoğlu · İbda Yayınları · 202418 okunma
Hikmet ve hakikatleri katletmemenin yolu, "benzerler" genellemesi içinde yer alan "mânâları", seçme gereken yerde veya özel ele alışta, kendilerini temin ve tâyin eden unsurlarıyla kavrayabilmekten geçer.
Büyük Doğu - İbda orjinalitesine ait olmak üzere fikir ve ilim devşirme usulünün görünen örnekleri kat'iyyen, bir meal ve tefsir işi değil, dünya irfan sofrasından pay almış bir adamın, "ilhâm" verimleridir. Ölçü ve ölçülendirmelere riayet kaygısını canından aziz bilen adamın, ölçü ve ölçülendirmelere vurduğu "ilhâm" verimleri.
Reklam
MİRZABEYOĞLU'NUN ESERLERİ İngilizce ve Arapça'ya tercüme edilen Mirzabeyoğlu'nun eserleri, Latin Amerika'dan Afrika'ya, Mısır'dan Tunus'a, Kuveyt'ten Filistin'e ve Türkistan'a kadar geniş bir coğrafyada takip ediliyor. Özellikle "Başyücelik Devleti" isimli eseri, önemli birçok devlet
SIRADAN GÖRÜLEN LÂFIZLAR İÇİNDE SİNDİRİLMİŞ MÂNÂ...
- " (...) Muhteşem Süleymaniye Camiine bakıp, onu mimarî yönüyle değil de sadece taştan istif mamul yönüyle gören adamın, taştan istif bir ahırla onun farkını anlaması elbette mümkün değildir. İşte bu hesap son derece sade ve sıradan görülen lâfızlar içinde sindirilmiş mânâyı bütün bir dünya görüşü ve anlayışının onu temin eden unsurları diye idrak etmekle, "özlü sözler" gayretindeki sözü özüne düşüren şapşalın farkını bilmek ve bu ölçülendirmeyi aziz tutmak lâzımdır. Bu çerçevede bizim, ne el attığımız mustariplerin kendi yönünden, ne de usûlümüz yönünden şapşal bir rastgelelikle alâkamız yoktur."
Sayfa 162 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
*APALAK, ZÜĞÜRT ve HAYVANCIKLAR...
- " (...) Aşağılamaya gerek olmayan bir aşağı durumun tesbiti üzerindeyiz! Aydın şuurun nadide soyundan harikaları ve dehâları biryana, ortalama "entelektüel-aydın", mücerretleri anlama istidadında olandır. Bu husustaki züğürtlüğü tiksintiye dönmüş apalakların "gerçek-gerçekçilik" diye bir de işi övünmeye dökmeleri yok mu, insanı gülmekten öldürüyor; hayvancıklar, bari ağızlarından çıkanın kendi kendini izâh eder bir şey olmadığını anlasalar..."
Sayfa 162 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
ANLATIM BİÇİMLERİ...
- " (...) Değişik mevzular ister istemez değişik anlatım biçimleri gerektirir. Bu, ne bir değişimi, ne de bir tarzı gösterir. Önemli olan, kişinin dile getirmek istediği düşüncenin peşine düşmesi ve onu söylemesi gerektiğine inandığı biçimde anlatabilmesidir."
Sayfa 640 - -Picasso- İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
HAYY ve Hayat...
- " (...) İşte 99'da toplu "güzel isimler'inden biri Hayy olan Allah'ın Halifesi olarak yaşarken, hayatımız, aslında hayata hizmet içindir; hem o bakımdan, hem de yine ona bağlı bu bakımdan-canımız. "Bilerek veya bilmeyerek Allah'ın kulu ve bilerek veya bilmeyerek O'nu arayan insan" diyoruz ya..."
Sayfa 134 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
VAKIA ve İDEAL...
- " (...) Vakıa ile ideal'in, hür bir çaba fiilinde birleşmesi, hakikat hükmüne götürür, mutlak kesinlik ise, ideal olarak kalır... Fakat çabanın yaptığı terkib, "parçanın, bütünün habercisi olması" hikmetiyle bizi oraya yaklaştırır. Bu görüşte, pratikten teoriye, fertten bütüne, ihtimaliyetten kesinliğe doğru gidiş, daima hür çabanın eseridir. Kesinlik ilkesi bu terkibi imkânsız hâle koyamaz, çünkü ilk vakıanın belirsizliği kesin sebeb-sonuçlar aşılarak, yine kesinlik idealine doğru çevrilmektedir. Hürriyet, belirsizlikte veya "kesin sebeb-sonuç"un şuurunda değil, irade, zekâ ve sevginin birlikte çalıştıkları ruhun çabasındadır."
Sayfa 644 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
SINIRLAR ve KİFÂYETSİZLİK...
- " (...) Hem mistik düşüncenin hem de yeni fiziğin azamî müşterekleri, her ikisinin de dilin kifâyetsizliğine işaret etmeleridir. Zaman ve dilimizin sınırları, kâinatı anlayışımızın sınırlarını belirliyor..."
Sayfa 419 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
HİKMET ve HAKİKATLERİ KATLETMEMENİN YOLU...
- " (...) Hikmet ve hakikatleri katletmemenin yolu, "benzerler" genellemesi içinde yer alan mânâları, seçme gereken yerde veya özel ele alışta kendilerini temin ve tayin eden unsurlarıyla kavrayabilmekten geçer."
Sayfa 30 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
237 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.