272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
KARDEŞ ve VEZİR KATLİNİ BAŞLATAN, CESEDİ KOKAN PADİŞAHLA İLGİLİ İNCELEME
Tursun Bey, Fatih'in Tarihi adlı bu çalışmasında 1442 – 1488 yılları arasını kapsayan 46 yıl anlatmaktadır. Ve gerçekten kısa, öz, abartısız, akıcı bir anlatımdır. Fakat tabi Osmanlı tarihi demek hep kan, gözyaşı, yağma talan, işgaller, haksızlıklar, hukuksuzluklar tarihidir aynı zamanda. Zaten yağma, talan dönemi sona erince de Osmanlı’nın
Tarih-i Ebü'l- Feth
Tarih-i Ebü'l- FethTursun Bey · İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları · 197725 okunma
Sultan Murad Hüdavendigar
SULTAN MURAD HÜDAVENDİGAR Balkanlar Fâtihi Orhan Gazi zaferlerle dolu ömrünü ikmal edip beka âlemine göçünce, fetih sancağını oğlu Murad Hüdâvendigâr devir almıştı. Sultan Murad, atasından devraldığı mirasa layık olduğunu göstermiş, Anadolu ve Balkanlardaki fetihleriyle Osmanlı Devletini muhteşem bir imparatorluk haline getirmiştir. 27 yıllık
Reklam
Varna Savaşı (1444)
Varna Savaşı, tarihin, en büyük imha muharebelerinden biridir. Bu savaştan önceki iki yılda Macarlar karşısında alı­nan yenilgiler durdurulmuş ve buhran sona erdirilmişti. Bu savaş aslında İstanbul'un kaderinin belirlendiği bir muhare­beydi. İkinci Murad, Varna Savaşı'nı kazandıktan sonra Ma­nisa'ya çekildi. Ancak Veziriazam Çandarlı Halil Paşa, İkinci Murad'ın tekrar tahta çıkmasını arzulamaktaydı.
Osmanlı Tarihinde İlkler
Para bağımsızlık alametlerinin en önemlilerinden biridir. İlk Osmanlı parası 1327'de Orhan Gazi tarafından akçe ismiyle bastırıldı. Akçe gümüşten bastırılmış bir paraydı ve ismini de basıldığı madenden almıştı. İznik'in fethinden sonra burada bir imaret yapan Orhan Gazi bir de medrese kurdu. Davud-ı Kayseri de buranın ilk müderrisi oldu. ... Orhan Gazi devrinde Osmanlı Beyliği'ni diğer Anadolu bey­liklerinden ayıran icraatlardan biri de askeri bir teşkilatın ku­rulmasıdır. Osmanlı Beyliği'nin askeri gücü başlangıçta diğer Anadolu beylikleri gibi aşiret kuvvetlerinden oluşuyordu. Or­han Gazi devrinde Vezir Alaeddin Paşa ve Çandarlı Kara Ha­lil tarafından Türk köylülerinden vergi muafiyeti ve seferde günde iki akçe maaş verilmesi karşılığında yaya ve müsellem(süvari) adı altında bir askeri teşkilat oluşturuldu. Orhan Gazi devrinde devlet idaresinde vezir adı verilen bir görevlinin ortaya çıkmasından sonra Divan-ı Hümayun örgüt­lenmesi de gerçekleşti. Nitekim 1330'lu yılların başında Anado­lu'yu gezen meşhur Arap seyyahı İbn Battuta, Orhan Gazi'nin Türkmen beylerinin önde gelenlerinden biri olduğunu, devamlı faaliyette olan büyük bir askeri gücünün bulunduğunu söyler.
DÂVÛD-İ KAYSERÎ Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde yetişen âlim ve velîlerden. Asıl adı Dâvûd bin Mahmûd bin Muhammed, lakabı Şerefüddîn'dir. Dâvûd-i Kayserî diye meşhur olmuştur. Doğum târihi kesin olarak bilinmemekte ise de, 1258 (H.656) veya 1261 (H.659) senelerinde doğduğu tahmin edilmektedir. Kayseri'de doğmuştur. Karaman'da
Rol Modelin Önemi
Çandarlı Halil Paşa'nın Konstantiniyye seferine yönelik uzun ve sürekli olumsuz telkinlerinden ve şansı zorlamamak gerektiğinden bahsetmesi üzerine genç Sultan şöyle cevap vermiştir; "Benim Büyük İskender'den ne eksiğim vardır? Talihimizi muhakkak denemeliyiz."
Reklam
Genç sultanın otoritesini kurmak, geleceğini hazırlamak hususunda kimse onun kadar candan gayret göstermiyordu. O, Çandarlı Halil’in baş düşmanı ve karşıtı siyasetin ruhu olacaktır.. -Zağanos Paşa
Çandarlı Halil Paşa, II. Murad'ın bütün itimadını haiz olduğundan her işte müstakildi.
528 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Sultanı Öldürmek
Bazı kitaplar salt okumak, hoşça vakit geçirmek içindir. Ama bazı kitaplar ise hem hoşça vakit geçirtir bizelere hem de merakımızı o kadar kamçılar ki sonrasında ister istemez bizleri araştırmaya sevk eder. Ahmet Ümit'in Sultanı Öldürmek kitabı da aynen o şekilde bir kitap. Okuduktan sonra sadece okumakla kalmıyorsunuz çeşitli olayları ve
Sultanı Öldürmek
Sultanı ÖldürmekAhmet Ümit · Everest Yayınları · 201920,5bin okunma
Fatih Sultan Mehmed
İstanbul'un alınmasından sonra daha önce saltanat rakibi olarak karşısına çıkartılan Orhan Çelebi'yi buldurup boğdurtan Fatih, İstanbulun alınmasına muhalif kalan, bu nedenle de Bizans'la arasında gizli bir anlaşma olduğundan kuşkulanılan Çandarlı Halil paşa'yı tutuklattı, daha sonra da Edirne de boğdurttu. Bu olay Osmanlı tarihinde ilk kez bir veziriazam idamı olduğu gibi, devletin kuruluşundan beri ikinci hanedan konumundaki Çandarlı'ların da sonu oldu.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
“II. Mehmed için yok edilmesi gerekli en büyük engel, Çandarlı Halil Paşa idi. Bu Vezir-i Azam o kadar kuvvetliydi ki, II. Mehmed’i bir kere tahttan bile uzaklaştırmıştı…”
Fatih, İstanbul'un her itibarla olan ehemmiyetini takdir etmiş; fakat, müstakbel payitahtın (gelecekteki başkentin) fethi için erkân ve umeradan (devlet adamları ve komutanlardan), mütehassisin ve ulemadan (uzmanlardan ve alimlerden) danışmadığı kimse bırakmamıştı. En yakını, yani veziri (Çandarlı) Halil Paşa, kendisini bütün diğer teşvik âmiz (teşvik edici) fikirlere rağmen bu teşebbüsten menetmeye çalışıyor: fakat, millet bir Kabe-i siyasiye (siyasi Kabe) gibi oraya teveccüh ediyordu (yöneliyordu). Fatih, harikalar göstererek Istanbul'u almış ve bu fethe mani olmak için elinden gelen herşeyi yapan, hatta düşmanla anlaşmaya kadar varan bu tek şahsiyeti, yani Başvezirini de Bizans hükümetiyle beraber ortadan kaldırmıştı.
Şeyh Edebali, Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey'in kayınpederi ve Osmanlı Devletinin kuruluşunun fikir babasıdır. Dönemin en ünlü medresesi olan Şam medresesinde eğitim gören ve tefsir, hadis, kelâm, fıkıh (İslâm hukuku) gibi İslâmın zâhirî ilimlerinde uzmanlaşan Şeyh Edebali, tasavvufi ilimde de büyük merhale kesb eder. Şeyh Edebali, gençliğinde ve pîrlik döneminde iki evlilik yapmıştır. İlk evliliğinden olan kızını Osman Gazi ile evlendirdi. İkinci hanımı ise Taceddîn el-Kürdî'nin kızıdır. Osman Bey'in diğer bir fikir babası da, Taceddîn Kürdî'dir. Taceddîn Kürdî, önce İznik Medresesinde Şeyh Davud Kayserî'nin halefi olarak görev almıştır. Taceddin Kürdî'nin diğer kızı da Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli bir rolü olan Çandarlı Kara Halil Hayreddîn Paşa (1305-1387)'ın hanımıdır. Yani Şeyh Edebali ve Kürt devlet adamı Çandarlı Kara Halil bacanaktılar. Çandarlı, Osmanlı'nın beylikten devlet sistemine geçmesinde en büyük hizmeti geçen kişidir. Çandarlı, askerî, siyasî, ekonomik ve sosyal alanda yeni örgütlenmeler oluşturdu.
Sayfa 200 - NûbiharKitabı okudu
1446'da bir yeniçeri isyanını gizlice tertip ederek, el altından destekleyen Çandarlı Halil Paşa, Edirne'nin altını üstüne getirterek bir ölçüde II. Mehmed'in iktidarını zayıflattı (Buçuktepe olayı). Ardından da başkentteki kargaşayı bahane ederek II. Murad'ı gizlice payitahta davet etti. Babasının geldiğinden haberdar olmayan II. Mehmed, yaşanan oldubitti karşısında tahttan çekilerek veliahtlığı kabul ettiğini duyurmak mecburiyetinde kaldı (Mayıs 1446). Şehabeddin ve Zağanos paşalar Mehmed'le birlikte Manisa'ya yollandıktan sonra, "şahinler" grubu II. Murad'ın vefatına kadar Osmanlı siyaset sahnesinden çekildi.
Resim