Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
198 syf.
·
Puan vermedi
Keşke ismi kadar derin olsaydı diye düşünüp belki derindir de ben anlamamışımdır diye başka yerlerden yorumlarını ve analizlerini de okuduğum kitap. Eserimiz Holden diye “lanet olası” sivilceli ergenin dilinden anlatılıyor desem çok argo saymamalısınız çünkü onun da iki lafından biri küfür ve argo. Fakat Holden ile ilgili en hoşuma giden şey , diğer tüm insanlardan neredeyse nefret ederken küçük çocuklara olan sevgi ve şefkat dolu yaklaşımıydı. İyi insanlar böyledir, çıkarları olmayan kişilere, çocuklara ,hayvanlara da değer verirler. İşte herneyse tam da böyle düşünürken bir de başlık analizini okusam ki ne göreyim, zaten Catcher in the Rye, yani Çavdar tarlasındaki yakalayıcı sıfatını kendine yakıştırıyor Holden. Aslında bir şarkı sözünü yanlış anlamasıyla uydurduğu bir sıfat. Kendisini geniş bir çavdar tarlasında hayal ediyor, ve orada oyun oynayan çocuklar çavdarların uzunluğundan yönlerini bulamayıp uçurumdan düşmesinler diye onları yakalayan tarladaki tek yetişkin de kendisi. Uçurumdan düşmek demek masumiyetini kaybetmek olacağı için o çocukları ergenlikten koruduğu yönünde bir analiz var. ‘Ahlak dışılığı’ ve ‘sakınmasız dili’ yüzünden yayınlandığı dönemde okullara girişi yasaklanmış bir kitap olmasına rağmen 20. Yüzyılın en iyi ilk 100 kitabı arasında gösterilmesi ve çok fazla okunmuş olması da oldukça ilginç. Vesselam ben de okurken değil ama sonrasında çok daha fazla metaforik öge içerdiğini görünce bazı taşlar yerine oturdu. Güzel okumalar dilerim
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
Koridorlarda, yemekhanede sürekli kitap okuyordu. Çoğunlukla da sorunlu karakterleri olan kitapları tercih ediyordu: Masumiyetin İntiharı, Çavdar Tarlasındaki Çocuklar, Sırça Fanus.
Reklam
198 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Bu kitabın adı neden "Çavdar Tarlasında Çocuklar" çözemedim:) Sonra ufak bir araştırma yaptım ve kitabın ilk isminin aslında "Gönülçelen" olduğunu ve sonrasında bir şiirden alıntı olarak ve kahramanın çavdar tarlasındaki bir uçurumdan çocukları kurtarmak gibi bir meslek hayali olduğu için bu adı aldığını öğrendim. Kitabın isim hikayesi de karakterimiz kadar ilginç anlaşıldığı üzere. Kitaba dair olarak bu araştırmayı yapmamın sebebi kitapta ne çavdar ne tarla ne de net bir şekilde çocuklardan bahsedilmemesi oldu. Aslına bakarsak metaforik olarak da bir benzetme söz konusu değil. Bunlara istinaden kitapta dişe dokunur bir konu da yok. İşin garip yanı ise tüm bunlara rağmen kitap kendini çok güzel okutuyor. Keyifle okuyup asla sıkılmadığım bir kitap oldu. Kitaba dair bu yorumlamama ek olarak konusundan da bahsetmek istiyorum. Kitapta kahramanımız Holden'in çok sıkıcı bulduğu okulundan kovulup son yurt günlerine tanık olurken yaşadıklarına ve iç bunalımlarına dışardan bir göz olarak dahil oluyoruz. Salinger'in kendine has üslubuyla kitap, kendini iştahlı bir şekilde okutuyor. ( Kitap yorumlarına baktığımda bu yönde olumlu ve olumsuz bir kutuplaşma olsa da ben kitaba tamamen olumlu bir taraftan bakıyorum.) Ergen olan ve hayattan, insanlardan keyif almayan Holden'in çok sevdiği bir kişi de var hâliyle: küçük kardeşi Phoebe.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
“Her neyse,hep, büyük bir çavdar tarlasında oyun oynayan çocuklar getiriyorum gözümün önüne. Binlerce çocuk,başka kimse yok ortalıkta-yetişkin hiç kimse,yani-benden başka.Ve çılgın bir uçurumun kenarında durmuşum.Ne yapıyorum,uçuruma yaklaşan herkesi yakalıyorum;nereye gittiklerine hiç bakmadan koşarlarken,ben bir yerlerden çıkıyor,onları yakalıyorum.Bütün gün yalnızca bu işi yapıyorum.Ben, çavdar tarlasındaki çocukları yakalayan biri olmak isterdim.Çılgın bir şey bu, biliyorum,ama ben yalnızca böyle biri olmak isterdim.”
Sayfa 162 - Yapı Kredi Yayınları
198 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Ah Holden.. bu kitabın sevenleri olduğu kadar sevmeyeni de çok biliyorum. Ben kendimi ortaokul lise zamanımdaki halimi düşünerek, Holden'ın yerine kendimi koyarak okudum. O zamanki ergenliğin getirdiği isyankar tavırlarını, kimseyle anlaşamamasını, tek sevdiği kişinin kız kardeşi olmasını, önyargılarını ve kendini izole edişini okurken de
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
Reklam
198 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Çavdar Tarlasındaki Çocuklar, tam anlamıyla içine çekiyor insanı. Holden'ın hikayesi, beni o kadar sürükledi ki, sayfalar arasında kaybolmamak elde değil. Kitap, genç bir adamın içsel karmaşasını ve dünyaya bakışını anlatıyor. Holden'ın çatışmaları, belki de hepimizin içinde bir yerlerde var olan gençlik çalkantılarına dokunuyor. Salinger'ın yazımı, sanki Holden'ın düşüncelerini doğrudan kendi aklımdan alıyor gibi. Diyaloglar öyle canlı ki, karakterler sanki gerçek hayattan alınmış gibi. "Çavdar Tarlasındaki Çocuklar", sadece bir hikaye değil, aynı zamanda gençlik ve büyüme üzerine düşündüren bir yolculuktu benim için.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
198 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Zorla bitirdiğim bir kitap kendisi. Okurken çok sıktı. Benim şahsi düşünceme göre fazlaca abartılan bir kitap. Büyük beklentiye girerek okumamak gerek. Keşke okumasaydım. Kendisi hiçbir şeyden memnun olmayan, gittiği okullardan atılan, isyankar, ergen Holden ile karşılaşıyorsunuz. Ergen gözünden birkaç günlük macerasını aktarıyor size. Sonuna kadar gitme sebebim ise başladığım bir şeyi yarım bırakmama isteğim ve adının neden "Çavdar Tarlasında Çocuklar" olmasıydı. Kitabın adı ile içeriği ilgisiz. Sadece çocuğun Holden'in " Çavdar tarlasındaki çocuk olmak isterdim." demekle bu isim konulmamalıydı.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
“Çavdar tarlasındaki çocuklar” kitabı incelemesini kendi isteğimle kaldırdım. Linçleyenlerin keyfi bilir.Herkes her kitabı sevmek zorunda değil.(O gün aceleyle fuardan aldığım için inceleme fırsatı bulamamıştım).Bu benim inceleme şeklim o da senin inceleme şeklin.Sen okurken rahatsız olmamış olabilirsin ben oldum.OK.
64 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
Öğrenci Kız, Japon edebiyatının meşhur yazarlarından asıl adı Şuci Tsuşima bilinen adıyla Osamu Dazai'ye ait bir eserdir. Öğrenci Kız, iki kısım ve 60 sayfadan oluşur.Kitaba adı verilen öykü ve sonsöz bu kısımlardır. Öğrenci Kız, adı dahi bilinmeyen yakın zamanda babası ölmüş ve annesiyle yaşayan sıradan bir kızın bir günlük öyküsüdür. Öğrenci Kız, bir kızın sabah uyandıktan akşam yattığı zamana kadar ki zaman diliminde yaşadıkları, düşünceleri, eylemlerinin anlatıldığı bir eserdir. Eser, bu kızın düşünceleri üzerine ilerlemektedir. Durağan bir anlatımın hakim olduğu eserde diyalog oldukça azdır ve anlatıcı da bu kızdır. Yalın bir dille anlatılan düşüncelerde bir romandan çok ergen bir genç kızın günlüğünü okuyormuşsunuz havası var. Kimi zaman bu görüşlere katılınılabilir ama karamsar bir hava verdiği de bir gerçek. Karakter özsaygısı olmayan biriymiş havası çizmektedir. Sonsözde de belirtildiği üzere de bu öğrenci kız ile Çavdar Tarlasındaki Çocuklar kitabının başkarakteri ile bu kız arasında büyük bir benzerlik var. Ben okurken pek aklıma gelmedi ama sonsözü okuyunca evet doğru söylemişler diye de düşündüm. Benim Japon edebiyatından okuduğum ilk kitaptı ve ben bu kitabı beğendim. Çoğu okura göre bu eser oldukça sıkıcı olsa da bu eseri severek okudum ve kızı anlamaya, yaşadıklarını tahmin etmeye çalıştım. Okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Öğrenci Kız
Öğrenci KızOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 20228,1bin okunma
Reklam
208 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Salinger’ı kendi nezdimde müthiş bir mertebeye taşıyan eserdir. Bilinç ve gizem dünyasından henüz nasibini alamamış kimseler hayal kırıklığı olarak adlandırırlar ve hiçbir şey anlamadım bu ne diye kitabı bir tarafa fırlatırlar. Üstünde 15 dakika dahi düşünmezler efendim. 2017 yapımı ‘Rebel in the Rye‘ J. D. Salinger’ ı konu alan biyografi dram türünde bir filmdir. Bu filmi izledikten sonra kitabı okursanız daha da hayranlık uyandıracağını düşünüyorum. Çünkü kitabın nasıl yazıldığını (ikinci dünya savaşı ve sonrasında asker olarak sahada oluyor sevgili Salinger) kitabın yayınlanmasından sonra (elbette öncesinde etkileyici yazarlık hilayesini izliyorsunuz) neler yaşadığı ve nihayetinde Çavdar Tarlasındaki Çocuklar eserinden sonra bir daha yazılarını kimseye göstermemeye yemin ettiğini görüyor ve sonrasında üstünde araştırma yapmadan duramıyorsunuz zaten. Öyle ki Salinger öldükten sonra yazılarının yok edilmesini istemiş çünkü yazdıklarını sadece Tanrı için yazdığını ve ona bahşettiği bu yetenek ile Tanrıya ibadet ettiğini belirterek inzivaya çekilmiş. 2010 yılında da vefat etmiştir.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
198 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
50 günde okudu
çok güzel incelemeler yazanlar var. ben yavas yavas inceleme yazmaya başlıyorum. öyle edebi bi dille yazamam da zaten ama başrol karakterle çok şey paylaştım sanki okurken. bazen öylece okumak istersiniz ders çıkarmak istemeden. sadece karakterle bağdaşmak istersiniz bu öyle bir kitap benim için. holden ın "ergen sancılarını" o kadar iyi hissettim ki. ne biliyim çavdar tarlasındaki çocuklardan biri olmak istedim.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
198 syf.
·
Puan vermedi
·
31 saatte okudu
Çavdar Tarlasında Çocuklar... Evet... Ne yalan söyleyeyim daha büyük beklentiler içerisindeydim. Önce olumsuz eleştiri yapacağım sonunda da kitap hakkında beğendiğim noktalardan bahsedeceğim. Kitaptaki dili çok basit görmemin yanında çevirisinden okuduğumuzdan kaynaklı mı bilmem, kötü bir Amerikan filmi dublajı gibiydi çoğu yer. Yani sürekli
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159bin okunma
132 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.