Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cihad Burak Doğru

Cihad Burak Doğru
@cbdogru
219 okur puanı
Aralık 2020 tarihinde katıldı
Yaşamak için bir nedeni olan kişi, hemen her nasıl'a katlanabilir.
Reklam
Gerçek: İnsanın özleyebileceği nihai ve en yüksek hedef,sevgidir. O anda, insan şiirinin ve insan düşünce ve inancının vermesi gereken gizin anlamını kavradım. İnsanın sevgiyle ve sevgi içinde kurtuluşu. Dünyada hiç bir şeyi kalmayan bir insanın,kısa bir an için de olsa,sevdiği insana ilişkin düşüncelerle ne kadar mutlu olabileceğini anladım.
"Kitlelerin psikopatolojisine" ilişkin bilgimizdeki derinleşmeyi,İkinci Dünya Savaşı'na borçluyuz,çünkü bu savaş bize sinir savaşını ve toplama kamplarını kazandırdı.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yaşamak acı çekmektir; yaşamı sürdürmek,çekilen bu acıda bir anlam bulmaktadır.Eğer yaşamda bir amaç varsa,acıda ve ölümde de bir amaç olmalıdır.Ama hiç kimse bir başkasına bu amacın ne olduğunu söyleyemez. Herkes bunu kendi başına bulmak ve bulduğu yanıtın öngördüğü sorumluluğu üstlenmek zorundadır.
176 syf.
·
Puan vermedi
İslam Bilimler Tarihi Üzerine Konferanslar
İslam Bilimler Tarihi Üzerine KonferanslarFuat Sezgin
8.7/10 · 180 okunma
Reklam
Kristof Colomb kendi tarihçisinin açıkladığı üzere elindeki bir harita ile Asya'ya ulaşmaya kalkışmıştı.Piri Reis haritasına gelince onun Portekiz'e Floransa'dan 1474 yılında gönderilmiş bir Arapça haritanın İspanyolların yaptığı ilaveleri taşıyan İtalyanca tercümesi olduğu inancındayım.
İslam kültür dünyasının kitapları,aletleri ve ilaçları 10.yüzyılın ikinci yarısından itibaren İspanya üzerinden Batı Avrupa'ya yollarını buldular.Müslümanlar M.S.711 yılında İber Yarımadası'na ayak basmakla İslâm kültür dünyası ile Avrupa arasındaki bağlantıyı kurmuş, geliştirecekleri bilimlerin birkaç yüzyıl sonra ayrı bir kültür dünyasında yayılma kaderini çizmişlerdi.
Piri Reis'in eline,İtalyanlara İslâm kültür dünyasından ulaşan Arapça bir haritanın Kolomb'un bazı ilaveler taşıyan enlem boylam çizgileri gösterilmiş İtalyanca bir nüshası herhangi bir şekilde ulaşmıştır.Muhtemelen bu haritanın başka nüshaları da yaygındı.
Avrupa kültür tarihi 13.14.15.yüzyıllarda büyük bilginler kaydeder ve onlara büyük buluşlar tanır.Bu değerlendirmeler maalesef onların İslâm bilginleriyle olan bağları hiç göz önüne alınmadan yapılır. Bugüne kadar yapılan araştırmalara dayanarak şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki o bilginler sadece İslam bilginlerinin dümen suyunda yüzüyorlardı.İslam bilginlerinin seviyesine her bakımdan ulaşmış olmaktan çok uzakta idiler.Avrupa'da bilimde küçük adımlarla yaratıcılık dönemi 16.yüzyılda başladı ve onlar İslâm dünyasını 17.yüzyıldan itibaren geçme yoluna girdiler.
Müslümanlar tarih sahnesine çıkışlarının ilk 20 yılı içinde önce Romalıların,daha sonra Bizanslıların elinde bulunan Suriye ve Mısır'daki kültür merkezlerini ele geçirdiler.Bununla Müslümanlara Yunan bilimlerinin ilk kapıları açılmış oldu.
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?Celal Şengör
8.3/10 · 1.005 okunma
Sör Karl R.Popper,insan uygarlığının üç dünyanın karşılıklı etkileşimi sayesinde ortaya çıktığı tezini geliştirmiştir. Bu üç dünyanın birincisi,gözlem yapan ve düşünen fiziksel insandır. İkincisi,insanın düşüncelerini ortaya çıkaran mekanizmalardır. Üçüncüsü de o mekanizmaların ürünü olan düşüncelerdir.
Günümüzün bilgi çağının en önemli sorunlarından biri,hızla gelişen ve toplum tarafından öğrenilme hızı gelişme hızının çoktan gerisinde kalmış olan teknolojinin,bilgi depolama,kopyalama ve nakletme mekanizmalarını nasıl etkileyeceğini anlayabilmektir. Bu nedenle teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin,en az birkaç eski stil kütüphane ve müze her önemli kültür merkezinde korunmalıdır.
"Dünya boşlukta duruyor." Tales niçin böyle düşündüğünü sorunca, Anaksimandros, "Çünkü dünyanın oraya veya buraya gitmesi için bir neden yok," demiştir. Bu muhteşem cevap,hiç kuşkusuz,insan aklının tarihte atabildiği en büyük adımdır. Bu adım o kadar büyüktür ki yanında Newton'un veya Einstein'in buluşları bile pek mütevazı kalır.
Bilimsel düşünen insanlara ihtiyaç var,her seviyede insanın, çöpçüsünden en üst yöneticisine kadar,profesörüne kadar... Bilimsel düşünmek bilim yapmak değil,her duyduğuna inanmamak,yeni çıkan şeyleri öğrenmeye heves etmek,bunları eleştirel bir gözle değerlendirmektir.
1.179 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.