Cemal Süreya ve R. Tomris birlikteliğinin en önemli öyküsü ise, ne sırf Tomris "Hemen eve gelme, gez, dolaş," dedi diye Cemal Süreya'nın kapıda oyalanmasıdır ne de Tomris'in bu harekete "Şahsiyet rötarı" demesidir, ne de başka bir şey. Bu birlikteliğin en önemli öyküsü Papirüs'tür. Papirüs'ü her türlü zorluğa göğüs gererek 1966 Haziran ayında yeniden çıkarırlar. Dergi zora girdiğinde çıkarmak için evlerindeki halıyı Edip Cansever'in antikacı dükkânına satarlar, Kaldıkları evi boşaltarak Tomris'in anneannesinin evinde bir odaya yerleşirler. Cemal Süreya, Paris'ten getirdiği arabayı dergiyi çıkarmak için satar. Geçimlerini birlikte çeviriler yaparak sağlarlar. Yazıhanede yangın çıkar, maddi zorluklar yakalarını bırakmaz... Her şeye rağmen bu defa dergi 47 sayı yayımlanacak, 1980-1981 döneminde bu döngüye iki sayı daha eklenecektir.
Sayfa 4 - Betül Şükür / ANADAN DOĞMA ŞAİR: CEMAL SÜREYAKitabı okudu
Cemal Süreya (Cemalettin Seber; 1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul) 1954’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nü bitirdi. Maliye Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik görevlerinde bulundu; 1965’te ayrıldığı müfettişlik görevine 1971’de yeniden döndü; 1982’de müşavir maliye müfettişliğinden
Reklam
Cemal Süreya (Papirüs dergisi, Haziran 1966)
Aydınlarımız yüz elli yıldır büyük bir değişim ve türlü uyumsuzluklar içindedir. Demokrasi deneyi ise halka daha çok kötümserliğin bilincini tattırmaya yaramıştır. İlkokulda “Ne Mutlu Türküm Diyene”yi ezberledikten, ortaokulda Orta Asya göç haritasındaki oklara gururla baktıktan sonra genç aydın, özellikle 1950’den sonra uluslararası dünyada pek fazla yer tutmadığımızı anlamaya başlamış ve bir moral çöküntüsüne uğramıştır. Bu onu bir inanç bunalımına itmiştir. İnançsızlık ilkin tanrıtanımazlıkta köklerini buluyor. Daha sonra her şeye yayılıyor. Rus nihilizminin çıkışı da öyle olmuş, sonradan sosyalizmi hazırlayan koşullara yönelmiştir.