Aç insanlarin karnini doyurdugum zaman bana kahraman diyorlar. Bunlarin neden aç oldugunu sordugum zaman ise bana Kominist diyorlar. Ernesto Che Guevera
Degerli.
Kalkin kadinlar...! Ve unutmayin ki bizim size ihtiyacimiz var. Cünkü biz inaniyoruz ki Dünya'nin yarisi siz iseniz. Devrim kavgasinin yarisi da siz olmalisiniz. Ernesto Che Guevera.
Reklam
karda bir atın ayak izleri başka dünyalar var mı Orfeo? bulutların üstünde bir hangara varıyor ama onu sakın uyandırma Orfeo atlar arasında uyuyor Che Guevera müziğe dönüşür mü gözyaşlarımız?
Düşünüyorum da, Che Guevera'nın etki ve gücünün hatırı sayılır bir bölümü, ölümünden çok sonra bile hâlâ canlı olan o gizemli yaşam gücü, aslında çok basit bir olgudan kaynaklanmaktadır: Che, düşündüğünü söyleyen ve söylediğini yapan o az bulunur insanlardandı.
Sayfa 171 - CanKitabı okudu
“Oysa bize devrimci partiler lâzım! Yoo hayır, devrimciliği umdukları ya da sandıkları gibi Maozedun'a ya da Che Guevera'ya bağlamayacağım, eylemcilikte maşallah hiç de onlardan geri kalmayan Mustafa Kemal Paşa'ya bağlayacağım. Mustafa Kemal ihtilâlcidir, bunu Türk devrimini anlatırken açıkça söyler: "Türk inkılâbı nedir? Bu inkılâp, kelimenin vehleten ima ettiği ihtilâl manasından başka, ondan daha vasi bir tahavvülü ifade etmektedir." Beğendiniz mi? Türk inkılâbı bir kere ihtilâl demekmiş ya, ayrıca ondan daha geniş bir değişikliği deyimliyormuş, ihtilâlden de geniş bir değişiklik tasarlayan adam devrimci değildir de nedir?”
Muhtaç bırakıp, yardım etmek planlanmış cinayettir. -Ernesto Che Guevera
Reklam
Nâzım Hikmet gibi, Che Guevera gibi biri. Paris'te Nâzım Hikmet'e sordum. "Yahu" dedim, "sen bir Marksistsin. O koşullarda parti kurulamayacağını bilmiyor muydun? Niye uğraştın bu kadar?" "Mecburdum" dedi. Che Guevera bakan olmuş, bilmem ne olmuş, hep dağa gidiyor. Mecbur çünkü. Dünha öküzün boynuzunda değil, mecbur adamın sırtında duruyor. İnce Memed'in üçüncü cildinde, dikkat edersen birisi, "Senin yüreğinde kurt var" diyor İnce'ye, mecburiyet kurdu.
Sayfa 125 - Yaşar Kemal'le söyleşiKitabı okudu
Aç insanlarn karnını doyurduğm zaman bana kahraman diyorlar. Bunların nedn aç olduğunu sorduğum zaman ise; Bana komünist diyorlar..! Ernesto Che Guevera
Aidiyet geliştirmenin ağır yükünü taşımak istemeyen post-modern dünyanın insanı, kimlik endüstrileri sayesinde kolayca edinebildiği kimliklerle tatmin olmaktadır. Bu bağlamda örneğin, 1970’lerde kendisini Marksist olarak tanımlayan birisine okuduğu metinler sorulurken, sonraki dönemde Che Guevera ya da Deniz Gezmiş portresini taşıyan bir tişört giymek yeterli olmaktadır14 (Öğün, 2010: 4-5, 21, 54). Aynı örnek üzerinden devam edilecek olursa, 70’lerde Marksist olmak önemliyken, 80’ler ve sonrasında ise Marksist görünmek kâfi gelmektedir. İlki için hacimli bir müktesebata belirli derecede nüfuz etmek gerekliyken, ikincisi için ilgili birtakım tüketim nesnelerine sahip olmakla amaca ulaşılmaktadır. Olma’nın değil, görünme’nin önemli olduğu bir dönemde insanın kendini inşa etme çabası da oldukça “maliyetsiz” bir hâl almaktadır. Kimliklerin kolay edinilebilir olmasının (bkz. kullan-at kimlikler) vurgulanması gereken bir diğer özelliği de, edinilen kimliklerin aynı kolaylıkla terk edilebilme imkânı sunmasıdır. Zira bu özellik, zamanın devir hızının alabildiğine arttığı post-modern dönemde fazlasıyla önemlidir.
8 Nisan 2003 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinin Pazar Eki'nde Bağdat Caddesi'ndeki dört gençle yapılan bir mülakatı okuyarak dehşete düştüm. Gençliğin idolleri arasında kimler sayılıyor: Sedat Peker, Polat Alemdar; bir tanesi de komünistmiş. Onun idolleri arasında da Allah bilir Che Guevera vardır! Bu isirolerin ortak yönleri ne? Şiddet! İrrasyonalite (Türkçesi: Akılsızlık)! Ve tarihin defterinde olmamak (veya yalnızca olumsuz bir dipnot olarak varolmak; hani Al Capone gibi).
Reklam
Güçlü ol! Bırak nasıl hala gülümseyebildiğini merak etsinler. ~ Che Guevera ☘️
Gençliğin idolleri arasında kimler sayılıyor: Sedat Peker, Polat Alemdar; bir tanesi de komünistmiş. Onun idolleri arasında da Allah bilir Che Guevera vardır! Bu isimlerin ortak yönleri ne? Şiddet! İrrasyonalite (Türkçesi: Akılsızlık)! Ve tarihin defterinde olmamak (veya yalnızca olumsuz bir dipnot olarak varolmak; hani Al Capone gibi).
212 syf.
8/10 puan verdi
·
36 günde okudu
"Kendine koyduğu kural açıktır: Harekete geçmeden önce okumak gerekir. Protestan çileciliğin, kapitalist ekonomiyi, kusursuz yalıtılmışlıkla yeniden üreten kahramanı, her şeyden önce yalnız bir okurdur. Yalnız okurun kusursuz bir örneği de denebilir. Robinson'un yalnızlığı okurun yalıtılmışlığıyla da kaynaşır. Kolektif okumanın izleri kaybolmuştur. Özel bir odada, çalışma odasında ya da kütüphanede olmanın önemi yoktur; okumanın tadına yalnızken varılır. Gerçekten de okumayla ıssız ada arasında biçimsel bir ilişki bulunur. Robinson yalıtılmış okurun kusursuz modelidir. Tek başına okur ve okudukları bizzat ona yöneltilmiştir. Tam öznellik yalıtılmışlıkla gerçekleşir ve okuma bunun metaforudur. İdeal okur toplumun dışında olandır." s.170 Arjantinli yazar ve elestirmen Piglia'nın her şeyden önce adıyla dikkat çeken bu kitabı okuyanı, okumayla ilgili düşünmeye, analiz etmeye, anlamlandırmaya veya yeniden anlamlandırmaya davet ediyor. Borges, Che Guevera, Kafka gibi gerçek okurların okurken neleri deneyimleyip ürettiklerine de bakıyor, Madam Bovary, Robinson Crusoe ya da Joyce'un Molly'si gibi roman karakterlerinin okuma süreç ve sonuçlarını da kendince ortaya koyuyor. Okur kimliğime yavaş yavaş yeni eklentiler yapan, daha önce olmayan becerilerin tohumlarını atan bu tür kitapları değerli buluyorum. Yazar son sayfada yorucu olmayı amaçlamadığını söylemiş. Çok olmasa da yorucuydu anlattıkları ve anlatma yöntemi. Olsun. İyi şeyler kolay elde edilmiyor.
Son Okur
Son OkurRicardo Piglia · DeliDolu Yayınları · 201826 okunma
ve Che Guevera, satırlarında tarihi bir itirafa yer veriyor
Savaş sırasında silahı terk etmek gibi çok büyük bir hata yaptıklrını ve bu hatanın Fidel Castro tarafindan aptallık olarak algılandığını; hatta böyle bir hatanın bedelinin ancak hayatlarıyla ödenebilceğinden söz ediyor...
Okuma,  dayanıklılığı ve kırılganlığı bünyesinde kaynaştırır. [Che]Guevera bunu bir bağımlılık gibi düşünmekte ısrarcıdır."İki temel zayıflığım: tütün ve okumak" demiştir
Sayfa 115Kitabı okudu
Resim