Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bence Le Guin yazınında ilginç olan, kadın olarak yazmanın zorluğunu cinsiyetsiz bir yazma denemesiyle yıkmaya çalışmasıdır. Feminizmin erken dönem fikirlerini benimsemiştir pek ala, ancak Feminizmin ilerleyişinden önce davrandığı aşikardır: 2. dalga feminist fikirler, toplumsal cinsiyet tartışmalarının alevlendiği dönem 1970'lerdir. Le Guin ise henüz ortada bu tartışmalar yokken, hiç değilse şiddetlenmemişken androjen bir toplum kurgular. Feminizmin tarihine baktığımızda ancak 1990'lı yıllarda 3. dalga feminizm tartışmalarına geldiğimizde aslında cinsiyetin ötesine, yokluğuna ya da cinsiyetsizliğin olanaklarına dair meselelerin gündeme alındığını görmekteyiz. Yani bilimkurgu edebiyatının toplumsal dönüştürücülüğü Jules Verne'den Le Guin'e sürmüş de denebilir.
Sayfa 74 - Gerekli Kitaplar
Arif Dirlik (1940-2017): Marksist Bir Düşün İnsanı İçin Bir Portre Denemesi
Arif Dirlik’le (1940-2017) düşünsel tanışmam 2001’de, ünlü ‘İmparatorluk’ kitabıyla oldu. Hardt ve Negri, kitapta Arif Dirlik’e gönderme yapıyordu. İlk kez duyuyordum adını. Şaşırmıştım. O zamanlar, internet çok yaygın değildi, yaygın olsa bile pek de fark etmezdi; çünkü birçok kaynak internette erişilebilir değildi. 2005 yılında üniversite
Reklam
Cinsiyet tartışmalarına dair;
Tartışmanın ironisi, kadınların erkeklere tabi olduğu bir düzenin son derece doğal görülmesinden ve bunun doğruluğundan kuşku duyulduğunda tersine bir dünyanın paradoksallığından kaynaklanıyordu.