Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

harunk

"Dinin başı, ortası ve sonu İNSANDIR."
Herhangi bir öznenin nesnesi, öznenin doğasının nesnel biçimde ele alınmasından başka bir şey değildir. Bir insanın düşünceleri ve mizacı nasılsa Tanrısı da öyledir; insanın ne kadar değeri varsa Tanrısının değeri de o kadardır. Tanrı bilinci aslında kendilik bilincidir, Tanrı bilgisi kendilik bilgisidir. Tanrısına göre insanı bilirsin ve insana göre Tanrısını; bu ikisi özdeştir. Tanrı insan için neyse, kalbi ve ruhu da odur; tam tersinden düşünürsek Tanrı içsel doğanın kendini gösteriş biçimidir, insanın kendini ifade etmesidir din, insanın gizli hazinesinin heybetli biçimde açılmasıdır, gizli düşüncelerinin ortaya serilmesidir, aşk sırlarının açıkça itiraf edilmesidir. Ludwig Feuerbach
harunk okurunun profil resmi
İlahi varlık insan varlığından başka bir şey değildir, veya daha doğrusu, bireyin sınırlarından bağımsız, saflaştırılmış, nesnelleştirilmiş, örneğin üzerinde düşünülmüş ve başkasıymış gibi saygı gösterilmiş insan doğasıdır, ayrı bir varlıktır. İlahi doğanın tüm nitelikleri bu nedenle insan doğasının özellikleridir.
Reklam
harunk bir yorumu yanıtladı.
Serinin ana teması denebilir
Gerçek, insanın cebine sokabileceği bir kristal değil, fakat içine düştüğü sonsuz bir sıvıdır.
Hasan Suphi okurunun profil resmi
Hakikati bir derya, onu arayanları da bu deryada boğulur biçimde tasvir eden tasavvuf düşüncesi de buna uygun görünüyor.
harunk okurunun profil resmi
Evet, ilk bakışta epey benzer duruyorlar gerçekten. Tasavvufa pek aşina değilim, dolayısıyla oradaki derya metaforunun ne anlama geldiğini pek bilmiyorum ama Müsil'in sıvısı sonsuz sıfatının ima ettiği birincil mananın aksine bir nicelikten ziyade soyutlanamazlığın temsilini ifade eder. Sık sık bağlamdan ve görelilikten bahsetmesi bu nedenledir. Yani vurgu, gerçek fragmanlarının sayısında ya da ele geçmezliğinde değil, birbirlerinden koparılamazlığındadır. Zaten kristal kelimesinin seçimi de bütün bunları tanımlayan ve tamamlayan bir ses işçiliğinin sonucu.
"Bizim düşünce zengini ve akıl yürüten çağımızda her şey için, ne kadar kötü ya da abes olursa olsun, iyi bir neden gösteremeyen bir kimsenin fazla değeri yoktur. Dünyada bozulmuş ne varsa, bunların hepsi iyi nedenlerle bozulmuştur." Hegel
Sayfa 257Kitabı okudu
harunk okurunun profil resmi
"Ya da, cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kapitalizm ahlakı
Zorunlu çalışmanın aynı zamanda cezalandırma ve ahlaken kontrol altına alma özelliği de vardır. Gerçekten de, oluşmakta olan burjuva dünyasındaki en büyük kötülük, ticaret dünyasındaki en önemli günah artık bilinmektedir. Bu, ortaçağda olduğu gibi kibir ve açgözlülük değil, işsizliktir.
harunk okurunun profil resmi
Tabi sözü geçen işsizlik, kavramın yerleşmiş anlamındaki iş bulamama durumu değil, bir seçimin sonucu olarak çalışmamaktır.
Gerçeğin metamorfozunun çocukça yöntemlerinin bir yararı vardır: Bu yöntemler bir kaçışı, gerçek üzerinde etken olmanın bir yolunu, kendisinin ve diğerlerinin dönüşümünün mitolojik bir biçimini oluşturur. Gerileme, geçmişe doğru doğal bir düşüş değil, şimdiki zamandan kasıtlı bir kaçıştır. Bir dönüşten ziyade, bir çaredir. Ne var ki, şimdiki zamandan yerine başka bir şey koymadan kaçılamaz. Patolojik davranışların düzeyine yükselen geçmiş, terk edilmiş bir vatana dönüş ya da kutsal bir toprak değil, ikame etmelerin hayali ve yapay geçmişidir.
harunk okurunun profil resmi
Burada bahsedilen hasta kişinin münferit psikopatolojik olgusu, sağlıklı olarak kabul edilen bireylere ve toplumlara da belirli bir seviyede genellenebilir. Gerçeğin ağırlığından ve şimdiki zamanın bunaltıcılığından sayısız yollarla kaçış, insanlar arasında en yaygın eğilimlerden biridir.
374 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.