Malebranche,sandığıma göre,duyumlarımıza bir takım hükümlerin karıştığını ilk söylemiş olan kimsedir.
Sayfa 264 - M.E.B. Baskı yılı 1989Kitabı okudu
"Felsefe, " diyor Sir William Hamilton, "Şu şekillerde tanımlanmıştır: İlahi ve beşeri şeylerin ve onların içerdiği sebeplerin bilimi [Çicero] ; sebep ve sonuç bilimi [Hobbes] ; yeterli nedenler bilimi [Leibnitz] ; mümkün olduğu ölçüde mümkün olanların bilimi [Wolf]; ilk ilkelerden kesin bir şekilde çıkarılan şeylerin bilimi [Descartes] ; duyusal ve soyut hakikatlerin bilimi [de Condillac] ; aklın meşru nesnelerine uygulanması [Tennemann] ; bütün bilginin insan aklındaki zorunlu sınırıyla ilişkisinin bilimi [Kant] ; bilimlerin bilimi [Fichte] ; mutlağın bilimi [ von Schelling] ; ideal ile gerçek olanın mutlak farksızlığının bilimi [ von Schelling] ; varlık ile varlık olmayanın varlığı [Hegel] " [Bkz. Lectures on Metaphysics and Logic (Metafizik ve Mantık Dersleri)]
Reklam
Condillac ünlü eserine şöyle başlar: “Ne kadar yukarı tırmanırsak tırmanalım, ne kadar aşağı inersek inelim, asla duygularımızın dışına çıkamayız.” Asla kendimizden yelken açamayız. Asla bir başkasına varamayız, bunun tek istisnası, düş gücüyle kendimizi başkalaştırdığımız, kendi kendimizi hisseder hale geldiğimiz durumlardır.
…elem korkusu haz duygusunu dengeler.
Sayfa 170 - M.E.B. Baskı yılı 1989Kitabı okudu
Demek oluyor ki o yalnız kendini sevmekle kalmaz: fakat Cisimlere karşı duyduğu sevgi, kendi kendine karşı duyduğu sevginin bir sonucudur: bu cisimleri sevmekten tek maksadı hazzı aramak veyahut elemden kaçınmaktır; ve artık onun sezip bulmaya başladığı uzayda ona kendi kendine gütmeyi öğretecek olan da işte budur.
Sayfa 165 - M.E.B. Baskı yılı 1989Kitabı okudu
Reklam
Condillac ünlü eserine şöyle başlar: “Ne kadar yukarı tırmanırsak tırmanalım, ne kadar aşağı inersek inelim, asla duygularımızın dışına çıkamayız.”
Sayfa 188Kitabı okudu
Condillac ünlü eserine şöyle başlar: " Ne kadar yukarı tırmanırsak tırmanalım, ne kadar aşağı inersek inelim, asla duygularımızın dışına çıkamayız."
Condillac ünlü eserine şöyle başlar: “Ne kadar yukarı tırmanırsak tırmanalım, ne kadar aşağı inersek inelim, asla duygularımızın dışına çıkamayız.”
Sayfa 188 - Can Sanat Yayınları, Haziran 2023 Fernando PESSOAKitabı okudu
Condillac ünlü eserine şöyle başlar: "Ne kadar yukarı tırmanırsak tırmanalım, ne kadar aşağı inersek inelim, asla duygularımızın dışına çıkamayız."
Reklam
Condillac'a göre, insanlar benliklerini içten gelen şekillendirici tesirlerle değil, dıştan gelen etkenlerle kazanırlar. İnsanın ahlâk seviyesi, düşünce gücü ve diğer yetenekleri dış etkenlerle oluşur. Dış etkenlerin en önemlisi ise eğitim sistemidir. Ahlâksızlık, adaletsizlik ve tüm kötülüklerin kaynağı, insanın kendisi değil, almış olduğu eğitim sistemidir. Farklı eğitim görmelerinden dolayı insanların yetenekleri ve ahlâkları birbirinden farklıdır. Eğitim sistemi düzeltilirse, toplumun tüm sorunları çözülür. Bu nedenle devlet eğitim politikasını değiştirmeli ve "doğru düşünme bilimi" eğitimde uygulanmalıdır.
Condillac ünlü eserine şöyle başlar: "Ne kadar yukarı tırmanırsak tırmanalım, ne kadar aşağı inersek inelim, asla duygularımızın dışına çıkamayız." Asla kendimizden yelken açamayız. Asla bir başkasına varamayız, bunun tek istisnası, düş gücüyle kendimizi başkalaştırdığımız, kendi kendimizi hisseder hale geldiğimiz durumlardır. Gerçek manzaralar bizim yarattıklarımızdır, çünkü onların tanrısı bizizdir ve gerçekte oldukları gibi, yani yaratıldıkları gibi görürüz onları.
Ne kadar yukarı tırmanırsak tırmanalım, ne kadar aşağı inersek inelim ,asla duygularımızın dışına çıkamayız. Condillac
Sayfa 188Kitabı okudu
291 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.