Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İbadetler, kabul edileceği inancı ile kılınmalıdır. Hz. Peygamber Yüce Allâh’ın, “Ben kulumun benim hakkımdaki zannına göre muamele ederim” (Müslim, Zikir, 1; Tirmizî, Zühd, 51), “Ameller niyetlere göredir” (Buharî, Bed’ü’l-vahy, 1) buyurduğunu bildirmektedir Bu itibarla Cuma namazının kabul olunacağına inanarak kılınması ve bunda şüpheye düşülmemesi gerekir. Buna göre bir yerleşim yerinde birden fazla camide Cuma namazı kılınabileceğinden, zuhr-i âhir namazının kılınmasına gerek yoktur. Ancak, herkes dilediği kadar nafile ibadet yapabileceğinden zuhr-i âhir namazını kılmak isteyenler kılabilirler, bunun yadırganmaması gerekir. (İ.P.)(Din işleri yüksek kurulu fetvası )]
1925'lerde Rıfat Börekçi'nin bir fetvası var: bundan sonra çağ değişti, zaman değişti, yollar arttı, her köy şehir hükmündedir, her köyde Cuma namazı kılınır.
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
"Akşamcı" deyimi ne zaman nasıl dilimize girdi? XVI. yy da Şeyhülislam Ebussuud Efendi'ni, cuma namazı kılınan bir şehre gündüz içki girmesini yasaklayan fetvası üzerin, İstanbula içki akşamları girmeye başladı. Bu yasak Müslümanlara da kapı araladı ve gecenin karanlığında içki içmenin adı "Akşamcılık" oldu.
_Türkler, hür ve bağımsızdırlar. Gururları çok yüksektir. Gururludurlar fakat asilzadelik taslamazlar. Türklerin karakterinde büyük tezatlara rastlanır. Hem sert ve dik başlı hem de yumuşak ve sabırlıdır. Yırtıcılığı İskitlerden, yumuşaklığı da Yunan'dan almışlardır. Fetihçi ve cahil olduklarından bütün uluslara tepeden bakarlar. Aralarında
***osmanlı devleti'nde başa geçen her padişahın birer cümleyle tahttan ayrılma sebebini sıralayalım. bilindiği gibi osmanlı imparatorluğu'nda toplam 36 padişah başa geçmiştir. bu padişahların önemli bir kısmı görevlerinden normal olmayan yollarla ayrılmak zorunda kalmıştır. bu yazıda sadece padişah değişimlerinin nedeni anlatılmıştır.
“Sultan Vahideddin”, “Vahdettin”, “Sultan Mehmed Han Sâdis”, “Vahid” olarak da bilinir. Abdülmecid ile Çerkes asıllı cariye Gülüstû Kadınefendi'nin oğlu, Osmanlı padişahlarının sonuncusudur. Saltanatın kaldırılması ve vatana ihanetle suçlanması üzerine İstanbul'dan kaçmış, San Remo'da ölmüş, Şam'da gömülmüştür. Mezarı
Sayfa 558 - 36- Sultan VI. Mehmet VahideddinKitabı okudu
Reklam
KARINCA FETVASI Kanuni Sultan Süleyman, sarayın bahçesindeki armut ağaçlarını kurutan karıncaların öldürülmesi için Şeyhülislam Ebussuud Efendi den şu beyitle fetva istemiş "Dırahta ger ziyan etse karınca" Zararı var mıdır anı kırınca" (Yani ürünlere zarar veren karıncaları öldürmekte şer'an zarar var mıdır?) Ebussuud Efendi, bir beyitle cevap vermiş: "Yarın Hakk'ın divanına varınca" Süleyman'dan hakkın alır karınca"
KARINCA FETVASI Kanuni Sultan Süleyman, sarayın bahçesindeki armut ağaçlarını kurutan karıncaların öldürülmesi için Şeyhülislam Ebussuud Efendi'den su beyitle fetva istemiş: "Dırahta ger ziyan etse karınca Zararı var mıdır anı karınca" (Ürünlere zarar veren karıncaları öldürmekte şer'an zarar var mıdır?) Ebussuud Efendi,bir beyitle cevap vermiş: "Yarın Hakk'ın divanına varınca Süleyman'dan hakkın alır karınca"
Sayfa 73 - PanamaKitabı okudu
TAKRÎZ Dedeleri, babası ilim adamı ve fakîh olan bir ailede doğan Şeyh Abdullah çocukluğundan itibaren çok iyi tahsil alır. Hemen hemen her sûfî âlimin fikrî tekâmülünde rastladığımız gibi o da ilk dönemlerinde gramer, fıkıh ve kelâm ilmiyle ilgilenir. 21 yaşında "kelâm"a dâir eser yazar ve fıkıh ilminde fetvâ verecek seviyeye ulaşır.
HİKEMİYAT - 1.BASIM EKİM 2020
383 syf.
10/10 puan verdi
Benimle aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz diye belirterek, derdini, daha doğrusu dert edindiklerini olabilecek en açık ifadeyle serimlemiş bir yazarın kitabına yorum yapmak denli zor bir girişim olamaz sanırım. Sırf bu sebeptendir ki bu bir inceleme, eleştiri yazısı olmayacak.. Kitap Aziz Nesin’in kendisi tarafından seçilmiş, Aydınlık
Bir Tutam Aydınlık
Bir Tutam AydınlıkAziz Nesin · Nesin Yayınları · 2013118 okunma
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.