Bugün ortaya Türkiyeli diye bir laf çıktı. Abuk subuk, ne olduğu bilinmeyen, hiç tutar bir tarafı olmayan bir laf.
Her Türk asker doğar
Türkler, askeri bir örgütlenmedir. Derslerde "Her Türk asker doğar," diye bir slogan var. Lafı böyle bir slogana getireceğiz ama bu doğrudur. Slogan bir şey anlatıyor. Yapılanma askeridir.
Reklam
284 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Kitap bir soru-cevap, bir röportaj, bir sohbet aslında. İlber Hoca ile tarih üzerine sohbet ettiğinizi, ona sorular sorduğunuzu düşünün. Bu kitap tam öyle bir kitap. Dolu dolu, Osmanlı'dan itibaren ülkemizin kuruluşu, girdiği savaşlar, toparlanma süreci, tekrar devlet olabilme süreci, çok partili hayata geçiş, darbeler, ülkemizin cumhurbaşkanları ve başbakanları ve tabii ki Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çeşitli konularda pek çok soruyu yanıtlıyor İlber Ortaylı. Tarih okumak isteyenler için güzel bir başlangıç olabilir belki. . . Kitabı okurken araştırmalar yaptım, notlar aldım ve bir sürü şey öğrendim. İnsan okudukça bilmediği ne kadar çok olduğunu anlıyor bir kez daha. İlber Hoca'yı okuyun, okutun. Keyif alacağınız bu akıcı, tarihi sohbetleri okumanızı tavsiye ederim.
Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı (1923 - 2023)
Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı (1923 - 2023)İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 20173,281 okunma
Son padişah hakikaten hiçbir şey almadan -Avrupa bankalarında da parası yoktu-, İngilizlerin Malaya zırhlısıyla Avrupa'ya sığınmak zorunda kaldı ve sıkıntılı kısa bir dönemden sonra vefat etti.
İstanbul'a nasıl biri başkan olmalı?
‘’Türk vatanının ziyneti, Türk tarihinin serveti, Türk milletinin gözbebeği İstanbul…’’ 100. yılda, bir dünya kenti olarak nasıl bir İstanbul ve onun için nasıl yönetim beklersiniz? Evvela cebi dolu olmasa bile gözü tok olmalı. Şahsi namus eğilimi yetmez; parti genel merkezindekilerin İstanbulluların sırtından genel merkez masraflarına karşı (!)
Sayfa 254Kitabı okudu
Şu anda dünyanın en büyük 16. ekonomisiyiz. 2023’te, hede?lendiği gibi ilk 10’a girebilir miyiz sizce? Bu tempo ve örgütle giremeyiz. Çünkü yükselmek gittikçe güçleşiyor. Zirveye doğru ilerledikçe, yükselmek güçleşiyor. Ben 10 sene sonra bu yapıya ulaşabileceğimizi zannetmiyorum.
Reklam
Cehape zihniyeti?
Menderes’in 10 yıllık dönemi, Cumhuriyet tarihi içinde nasıl bir görüntü çiziyor, nasıl bir dönüşüm başlıyor? Öncelikle halkın üzerinden jandarma ve kaymakam baskısı kalkıyor. Şikâyet durumunda kaymakam haksız bulununca cezalandırılıyor.
Almanya’yla Versailles Antlaşması yapıldı; bu aslında 1871’de Sedan’da alınan yenilginin bir intikamıydı. Aynı yerde Alman İmparatorluğu ilan edilmişti ve o zamanın Fransa’sını dize getirmişti; bunun intikamı gene burada alındı.
Fakat dik kafalı ve eleştiren zabitin sevilmemesi genel bir durumdur. Enver Paşa’nın Gelibolu müdafaası sonrası, Harp Mecmuası’na Mustafa Kemal’in fotoğrafının konulmasını istemediği doğrudur. Fakat Harp Mecmuası’nın kapağına fotoğrafı koyulmayan bir diğer kişi de Şehzade Osman Fuad Efendi’dir ki kendisi Hava Kuvvetleri’nin kurucusudur ve hanedandandır. Buradan anlayabiliriz ki temayüz eden kurmayı ve zabiti sevmezler.
İttihat ve Terakki bir talebe cemiyeti olarak Tıbbiye’nin bahçesinde kuruldu. Kuruluşu bir tesadüf değildir çünkü yemin eden kurucular muhtelif etnik gruplardandı. Osmanlı’da Müslümanlık başat ve ayırıcı bir faktördür.
Reklam
Zaten Beyoğlu’nda İgnatiyev’i sevmezler ve bu olaydan önce de ona “Monteur Pacha”, yani “Yalancı Paşa” gibi lakaplar takarlar. Midhat Paşa da bu işe katılmakla çok kredi kaybetmiştir.
Türkçe yaygın dil oluyor. Belli bir organizasyonu var. Asker, Türkçe olarak dilini muhafaza ediyor. Türkler, askerî bir örgütlenmedir.
Bundan önce reformcular askerî kanatlardı, ilk defa Tanzimat’ın büyük adamları bu geleneği değiştirdi.
Mesela 6. asırda Bumin Han’a giden Bizans Elçisi Kilikyalı Zemarkhos bile Göktürkler’in ilginç yaşamını görüp seyahatnamesinde tarif etmiştir; bu önemli eser henüz Türkçeye çevrilmedi.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.