Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Dasein'in (insan varlığının) gündelik yaşamındaki, modernitenin gündelik yaşamında yabancılaştığı dört yozlaşma biçimini hatırlarsınız: 'das Gerede, die Neugier, die Zweideutigkeit, und das Verfallen,'25 veya Sein un Zeit (Varlık ve Zaman) çevirilerine göre, 'boş konuşma, merak, ikircim ve düşüş (ya da 'yenilmek'). 25. Heidegger, Sein und Zeit, paragraflar 35, 36, 37, 38."
Fredric JamesonKitabı okudu
Acıyla yalnızca ondan kurtulmak için sava- şan insan mutsuzluğun içinde yatan şansı kaçırmış olur. İnsan mutluluktan daha ziyade mutsuzluk içinde kendi olur, çünkü acı çekmenin, insanı harekete zorlayan bir gücü vardır. İnsan acı çekmeyi geçici, önünde sonunda kurtulacağımız kötü bir yaşantı olarak değil de kendi oluşunun bir parçası olarak ve aynı zamanda bu "sınır durum"da kendisine bir sorumluluk yükleyen bir ödev olarak algılarsa, basit gündelik bir Dasein'dan varoluşa geçer. Sınır durum böylece insanın kendine varabildiği en temel deneyime dönüşür.
Sayfa 315
Reklam
Herkes bir başkasıdır ve kimse kendi değil. Her günkü Dasein kim diye sorulduğunda cevap herkestir. Herkes, Dasein’ın beraber-olmaklık içinde kendini zaten hep ona teslim ettiği hiç kimsedir. Varlık ve Zaman, Martin Heidegger
Dasein daima öyle var olur ki ona hep kendi-olmamışlığı aittir. Peki ama, hem olduğu gibi var olan hem de ona henüz-olmamış-lık ait olan, ama varlık türü Dasein olmak zorunda olmayan başka var olanlar yok mudur? Örneğin şöyle denilebilir: Ay’ın son çeyreği noksandır ama daha sonra tam olacaktır. Buradaki henüz-olmamış-lık, karartıcı gölge ortadan kalktıkça azalacaktır. Oysa bu esnada ay hep bir bütün olarak zaten mevcuttur. Ay’ı tam olduğunda bile bir bütün olarak asla kavramadığımız bir kenara bırakacak olursak: bu örnekteki henüz-olmamışlık, Birbirine ait parçaların henüz bir-arada-olmayışı demek olmayıp buradaki mesele algımızdaki kavrayışla ilintilidir. Dasein’a ait henüz-olmamışlık, bizim de başkalarının deneyimini şimdilik ve henüz açık olmamakla kalmaz, esasen “gerçekten” henüz “var” bile değildir. Mesele Daseinsal henüz-olmamışlığın kavranılması değil, onun olası varlığı veya var-olmayışıdır. Kendisi olarak Dasein, henüz var olmadığını olmak, yani var olmak zorundadır. Dolayısıyla henüz olmamışlığın Daseinsal varlığını karşılaştırmalı olarak belirleyebilmek için, varlık türüne oluşun ait olduğu varolanları dikkate almak gerekecektir.
Sayfa 316Kitabı okudu
gerçek ve derin bir iç sıkıntısı varolanın bütünlüğü sıktığında ortaya çıkar. bu sıkıntı sessiz bir sis gibi varlığın (dasein) uçurumlarını kaplayarak bütün şeyleri, insanları ve kendimizi genel bir aynılık içinde eritir. yalnız kederde değil duyulan neşede bile varolanların ortasında eriyip gideriz.
Sabit ve katı dü­şünceleri akışkan hale getirmek duyumsal yaşam olgusunu (dasein) akı­cılaştırmaktan daha zordur.
Hegel
Reklam
Dasein
Heiddeger, insandan her zaman dasein olarak söz etmiştir. Da (“orada”) insanın orada olduğunu, meydana getirilmiş bir nesne olduğunu (“deneysel ego”), fakat aynı zamanda dünyayı da meydana getirdiğini (“aşkın ego”) söylemektedir. Dasein hem anlam veren hem de bilinendir. Bu nedenle her dasein kendi anlam dünyasını oluşturur; sanki her biri aynı dünyada yaşıyormuş gibi bütün insanoğlunu aynı standart araçlarla incelemek gözlemlerde korkunç bir hataya neden olmaktadır.
Sayfa 39 - Pegasus
gerçek ve derin bir iç sıkıntısı varolanın bütünlüğü sıktığında ortaya çıkar. bu sıkıntı sessiz bir sis gibi varlığın (dasein) uçurumlarını kaplayarak bütün şeyleri, insanları ve kendimizi genel bir aynılık içinde eritir. yalnız kederde değil duyulan neşede bile varolanların ortasında eriyip gideriz.
Dünyevi bir dil ilahi dile ancak o dilin tonlamasına mesafe alarak yaklaşabilir, onu taklit ederek değil.” Ölüm, Dasein'ın özü olur.Dasein uzakları aramaya başlar, ama onu sadece görünüşü bakımından kendi yakınma taşıyabilmek için.Dasein hep kendi varlığı uğruna mı varolmaktadır
Bu konuda itiraz edeceğim fazla bir nokta yok. Temel eksikliğin insanın dasein'ını genişletememesinden ortaya çıkmakta olduğunu söyleyerek bir katkı sunmak isterim. Bu katkımı acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/.... üzerinden anlaşılabilir kılmak istediğimi belirtirim.
Cafer Akkaya

Cafer Akkaya

@kagansulu
·
05 Mart 08:07
EVREN VE VARLIĞIMIZ
Bilimin son zamanlarda tamamlamaya çalıştığı Dünya'ya ilişkin yeni tablo yavaş yavaş ilkece belli olmaya başlamıştır. Güneşimizle birlikte içinde süzüldüğümüz evren artık yepyeni bir çehreye bürünmüştür. O artık, bizimle ilgisi olmayan, soğuk, hayata düşman boşluk değildir. Bizim evrenimiz o. Bizi o doğurdu ve bizi hayatta tutan da o. Biz onunla oluştuk ve 13.7 milyar yıl önce başlayan yolculuğa onunla devam ediyoruz. Bu yolculuk enerjinin maddeye dönüşümü yolculuğu ve yolculuğa değişerek devam ediyoruz. Biz maddenin düşünceye dönüşmüş haliyiz. Yolculuğun nereye olduğunu yani bundan sonra neye dönüşeceğimizi şimdilik söyleyebilecek tek bir kimse bulunmadığını itiraf etmek zorunda olsak da bunu bilmek bile, bize rahatlık ve güven veriyor.
Reklam
"Proletarya bugüne kadarki dünya düzeninin da­ğıtılmasını ilan ediyorsa" diyor Marx, "sadece kendi yaşamsal varlık-olgusunun (Dasein) sırrını açığa vuruyor, çünkü sır dün­yada yaşanan düzenin fiilen dağılmasıdır".
648 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.