"Nerde ayrılıyorduk?
Siz umutsuzluğu rahatça kabul ediyordunuz, bense etmiyordum. Siz insan yazgısındaki haksızlığı kabul edip hoş görüyordunuz, bense dünyanın haksızlığıyla savaşmak için hakkı öne sürmek, mutsuzluğa karşı koymak için mutluluk yaratmak gerektiğine inanıyordum. Siz umutsuzluğunuzu bir taşkınlığa vardırdınız, ondan kurtulmak için onu bir ilke yaptınız. İnsanın yaptıklarını yıkmayı, onunla savaşıp büsbütün rezil etmeyi istediniz. Bense umutsuzluğu ve bu dertli dünyayı kabul etmeyerek insanların birleşmesini ve kötü yazgılarına karşı savaşmalarını istiyordum." (Kitabın Dördüncü Mektup adlı bölümünden)
Ne diyor Albert Camus "Bense umutsuzluğu ve bu dertli dünyayı kabul etmeyerek insanların birleşmesini ve kötü yazgılarına karşı savaşmalarını istiyordum." Bence kitabı en iyi özetleyen cümle bu. Albert Camus insanın yazgısının kötü olduğunu düşünse de insanların bu yazgıya teslim olmaması gerektiğini düşünüyor. Eserlerini okuduğumuzda her ne kadar umutsuzluk rüzgarını dibine kadar hissetsek de aslında insanın bu rüzgara karşı savaşmalarını istiyor. Belki de diğer eserlerinde bunu fark edemeyebiliriz ama bu eserinde bu amacını görebilmek gayet mümkün.
İyi ki okuduğum dediğim eserlerden oldu. (Kitap denemelerden ve Bir Alman Dosta Mektup adı altında dört ayrı mektuptan oluşuyor).
Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar..
İyi geceler sevgili okurlar.
Kitap için söylenecek çok şey var lakin ben bir kaç cümle ile bitireceğim. Öncelikle şu alıntıyı bırakayım şuraya.
#252407049
Kitabın özeti diyebileceğim cümle burda...
Yıllar önce okumuştum bunu, çocuktum henüz o zamanlar o zamandan bu vakte kadar aklıma mıh gibi kazınmış. Okumak bugüne kısmetmiş.
Bir Müslüman neyi nasıl düşünmeli, eğer düşüne biliyorsa. Düşüncelerinize yön verecek bir kitap.
Kitapla kalın.
Kendim için not- ulaşılmaz sandığın şeye bir an kadar yakınsın, anı iyi değerlendir..
Bismillahirrahmanirrahim,
-Bugüne kadar Kur'an okumaya, anlamaya ve yaşamaya ne kadar zaman ayırdık?-
Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmekte fayda var çünkü Allah'u Teâlâ Kur'an'ı Kerim'i bize baş kitabımız olarak gönderdi, onu okuyalım ve emirlerini uygulayalım diye. Çok sevdiğimiz canımız Peygamberimiz de bir
Kendisini yenilgiden dönerken kitabı ile tanıdım. Şiir kitapları hariç tüm kitaplarını okudum. Üslubunu, kelime tercihlerini, hayatla ilgili düşüncelerini severim. Okuduğum denemelerinde altını cizdigim onlarca cümle olur. Bu kitap da onlardan birisi oldu.
Muhafazakar bir hayat yaşayan, Anadolu'dan büyük şehre gelmek zorunda kalan ve ya yasadigi şehrin ve gündelik hayatın modern işkenceleri ile başetmeye çalışan insanın sıkışma halini anlatmaya çalıştığını dusunuyorum. Bu kitapta da bu yönde denemeler var. Zaman zaman elinize alıp bir deneme okuyup biraz tefekküre dalacaginiz, kendinize çeki düzen vermek, kalan hayatınız için rotayı tekrar belirlemenize yardımcı olacak bir kitap. Ben beğendim. Tavsiye ederim.
Evveliyetle söylenmelidir ki Huzur’u okumak iç nizamın düzenli işleyen çarklarına pas bulaştırmaya atılan ilk adımdır. Eğer öncesinden, benim gibi, iç nizamınız paslanmaya başlamışsa bu oluşumun daha hızlı gerçekleşeceğine inanılmalıdır. 1 günlük anlatı zamanının arasına sıkıştırılan 1 yıllık anlatılan zamanın; büyük bir aşkın gölgesinde koca bir