196 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Benim için dengbejlik geleneği her zaman çok farklı bir yere sahip olmuştur. Çünkü benim kültürümü, kültürümün acılarını en güzel anlatan bir gelenektir. Belki de ondandır dengbejlik kadrinin bilinmezliği çünkü dengbej dinlemeyi sevmek için bir çok acıyla yoğrulmuş bir hayattan geçmiş olmak gerekiyor. (Benim görüşüm bu yönde .) Tabi dengbejlerin piri olan Evdalê Zeynikê de aynı şekilde çok değerli benim için. Memleketlim Mehmed Uzun'dan böylesine güzel bir eser okumak bana ayrı bir zevk verdi. Kürtlerin gelenek, görenek ve tarihini vurgulayan, sade ve yoğun bir dille anlatılan bir eser.
Abdalın Bir Günü
Abdalın Bir GünüMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 20152,950 okunma
Dengbejlik geleneğinin kökenini, Part döneminde (M.Ö. 247-M.S. 227) yaygın şekilde örgütlenmiş bulunan “gason” ağına, halk hikâyecileri ve anlatıcılarına kadar götürmek mümkündür. Ozanlık ve balad olarak bilinen bu sözlü anlatı geleneği, tüm Hint-Avrupa halklarında bulunan bir tradisyondur. Bu ananenin, Arilerin bölgeye gelmesiyle başladığı söylenebilir. Kürtçe Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir dil olduğundan, dengbêjliğin bu ortak antik kültürün, Kürtlere özgü bir versiyonu olarak ortaya çıktığı değerlendirilmektedir. İlyada ve Odysseia eserinin sahibi Antik dönem anlatıcısı/ozanı Homeros’un eserini sözlü ve melodik şekilde oluşturduğuna dair veriler elde edildiği görülmektedir. Yaşar Kemal gibi yazarların “Evdal-i Zeyniki Kürtlerin Homeros’udur” şeklindeki tespitleri, Hint Avrupa kültüründeki bu ortak sözlü anlatı geleneğine bir vurgudur.
Reklam
Dengbejlik eğitimi için Diwanxane açıldı
Dengbêj İsmail Seyranoğlu, dengbêjlik geleneğini yaşatmak için Van’da “Diwanxane” açtı. Genç nesillere dengbêjlik geleneğini aktaran Seyranoğlu, gençleri Diwanxane’ye davet etti Hakkarili Dengbêj İsmail Seyranoğlu, dengbêjlik geleneğini yaşatmak için Van’da “Diwanxane” adında bir kurs açtı. MA’dan Özlem Yayan’ın haberine göre; yöresel motiflerle
213 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
DENGBEJLİK GELENEĞİ
HER MİLLETİN MUTLAKA SÖZLÜ BİR EDEBİYATI VARDIR. SÖZLÜ EDEBİYAT BİR DİLİN BİNLERCE YILLIK HAFIZASIDIR, BİR KÜLTÜR HAZİNESİDİR; BİR MİLLETİN GEÇMİŞİ, KAİNATA, DÜNYAYA,HAYATA, OLAYLARA BAKIŞ AÇISIDIR. Kürtlerde de çok zengin bir sözlü edebiyat hazinesi mevcuttur; milyonlarca hikaye, masal, ağıt, ninni, destan, bilmece, tekerleme ve daha bir sürü.
Evdalê Zeynikê
Evdalê ZeynikêAhmet Aras · Nûbihar Yayınları · 201848 okunma
508 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Yaşar Kemal - Karıncanın Su İçtiği (Bir Ada Hikayesi - 2)... YKY basıyor Ustamızın kitaplarını. Bir Ada Hikayesi dörtlemesinin ikinci kitabı. Bu kitabı üniversite öğrencisiyken korsan baskıdan okumuş, okumaya çalışmıştım. Yurdum korsanı o zamanlar (yaklaşık yirmi yıl evvel) günümüz korsanı kadar mahir değildi kitap işinde. Ustamızın kitaplarını peyderpey tekrar okuyorum. Kitap yine birçoklarının değinmekten kaçacağı konuları merkezine alıyor: Mübadele, asker kaçağı olmak ve savaş, "vatanseverlerin" cumhuriyetin kuruluşuyla beraber içine düştükleri koltuk, mal mülk kapma yarışı... Ustamızın dilini anlatmaya "dilin imkanları" yetmeyebilir. Bir paragrafta ustamız, "mavi sineğin sırtında baksa kendini görecekti" minvalinde bir cümle kuruyor. "Bir an" dilde gösterişe kaçmadan daha iyi nasıl ifade edilebilir? Bu romanda kadim dengbejlik geleneği üzerine de uzun bir bölüm var. Mübadele yoluyla insanların vatanını terk etmeleri, gittikleri yere tutunma çabaları, hep dönmeye duyulan hasret, insanın o büyük nostaljisinin hiç bitmemesi... Çok etkileyici Okurken hep tetikte bekledim. Dörtlemenin ilk kitabında da Vasili, Poyraz'ı öldürmek için adayı dönüp dururken de aynı tedirginliği duymuştum. Bu kitapta da benzer bir gerilim var, bu defa Poyraz'ın geçmişinin hayaletleri zaman zaman görünür oluyor. Hak etmediğimiz şanslarımız olur az da olsa, Yaşar Kemal'in Türkçe yazması da bu şanslardan biri #yaşarkemal #karıncanınsuiçtiği #biradahikayesi #roman #türkiyeedebiyatı #bookstagram #book #kitap #kitaplık #iyikitap #zorbasahaf #neokudum
Karıncanın Su İçtiği
Karıncanın Su İçtiğiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20173,938 okunma
Dengbéjlik
Dengbéjlik Kürtlerin özgün hikâye anlatma geleneğidir. Hala bile tam olarak yazılı geleneği içselleştiremeyen Kürtler bütün tarihlerini, bir anlamda “sözlü tarih” olarak yaşamışlardır.