Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu
THKO 1960'lı yılların ikinci yarısında başlayan köylülerin toprak mücadelesi ve anti-emperyalist eylemlere koşulsuz destek veren gençlerin omzunda yükseldi ve kuruldu. THKO artık anti-emperyalist mücadelenin diğer bir adıydı.
Sayfa 121Kitabı okudu
Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu
4 Mart 1971 tarihinde kamuoyuna deklare edilen bir bildiri ile kuruldu. Türkiye sosyalizm tarihinde yönetim ve iktidara karşı ilk silahlı mücadele veren örgüttür.
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
Devrimci Gençlik Dernekleri Fedarasyonu (Dev-Genç)
Bir bakıma denilebilir ki Dev‐Genç belki bir öğrenci gençlik hareketi olarak doğmuş olabilir, ama daha sonraki süreçlere bakıldığında günümüze kadar gelen birçok siyasi hareketin kadrolarının yetiştiği bir pratik eylem okulu haline gelmiştir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Dev‐Güç fazla bir varlık gösteremeden kurulduğu yıl içinde kendiliğinden dağıldı.
Devrimci Güç Birliği(Dev‐Güç)
Birlik 1968 yılının Mart ayında, gericiliğe karşı tam bağımsız ve demokratik bir Türkiye ve anayasa ilkelerinin eksiksiz olarak hayata geçirilmesi maksadıyla 27 Mayıs Milli Demokratik Devrim Derneğinin çağrısı üzerine oluşturuldu.
Sayfa 111Kitabı okudu
Devrimci Öğrenci Birliği
Samsundan Ankara'ya yapılan "Mustafa Kemal Yürüyüşü"nün ana gövdesini oluşturdu. Amerikan Büyükelçisi Commer'in uçağının İstanbul'a ineceğinin haber alınması üzerine havaalanına giderek uçağı taşlayanlar yine DÖB'lülerdi. Deniz Gezmiş ve bir grup arkadaşı bu eylemden sonra tutuklandılar.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Lenin, " her devrim ezilenlerin şölenidir" diye yazmıştı. İşte bu en önemli ve en değerli, şeydir. İnsanlar kendilerini dönüştürürler. Biz, bu dönüşümü, küçük ölçekte, grevlerde ve sosyal hareketlerde görürüz. İnsanların kendilerine olan güvenleri artar ve kendilerini daha iyi hissederler.
Sayfa 101Kitabı okudu
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yakalanmasının ardından bir grup arkadaşıyla birlikte Nurhak Dağlarına çıktı. Nurhak Dağlarında Sinan'ı komutanlığında gerilla birliği kurulur ve yapılan planlarda sonra Kürecik Radar Üssünü basmak için harekete geçerler. İnekli köyü muhtarın ihbarı üzerine Sinan'ın grubu kuşatılır. 31 Mayıs 1971'de askerlerle çıkan çatışmada menzil dışına çıkan Sinan, yaralanan arkadaşı Alparslan Özdoğan'ı almak için geri döner. Sinan, Alparslan Özdoğan ve Kadir Manga ile birlikte vurularak ölür.
Taylan Özgür, Commer'in arabasını yakarak, devrim için ilk kıvılcımı atmıştı.
" Devrimci bir kardeşimiz, polis kurşunu ile kahpece öldürülmüştür. Devrimci şehitlerimizin yasını tutacak vaktimiz yoktur. Devrimcilerin postunu ucuza satmayacağız. Gün gelecek Türkiye'nin bağımsızlığı ve kurtuluşu için gerekirse hepimiz öldürüleceğiz. Bunlar bizi korkutmuyor, üzmüyor ancak kinimizi besliyor."
Reklam
Nurhak Ağıdı. Hasan Hüseyin Korkmazgil
Dört bir yana haber salsam Öldü desem inanır mı? Dağlar bana geri verin Kadir'imi, Sinan'ımı Jandarma kurşunu çaldı Canımı tenimden aldı Nurhak'a abide kaldı Dağlar aldı selamımı Nurhak sana güneş doğmaz Uçan kuşlar yuva kurmaz Dökülen kan yerde kalmaz Soracağız hesabını Böyle kalır sanma devran Yola devam eder kervan Öldü Sinan, Doğdu Sinan Omuzladı silahını
Deniz Gezmiş'in takıntılı bir şekilde sevdiği Nazım Hikmet şiiridir.
Delikanlım! İyi bak yıldızlara, onları belki bir daha göremezsin. Belki bir daha yıldızların ışığında Kollarını ufuklar gibi açıp geremezsin. Delikanlım!. Senin kafanın içi Yıldızlı karanlıklar kadar Güzel, korkunç, kudretli ve iyidir. Yıldızlar ve senin kafan Kainatın en mükemmel şeyidir. Delikanlım!. Sen ki, ya bir köşe başında Kan sızarak kaşından gebereceksin, ya da bir darağacında can vereceksin. İyi bak yıldızlara Onları göremezsin belki bir daha... @Nazım Hikmet
Sayfa 74 - Delikanlım İyi Bak YıldızlaraKitabı okudu
24 Nisan 1972 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclis'inde oylamaya sunulan idam kararına 115 milletvekili katılmadı. 276 evet, 48 hayır ve 2 çekimser oy kullanıldı. Hayır oyu kullanan milletvekilleri arasında İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Mehmet Ali Aybar, Necdet Uğur gibi isimler bulunurken; bu üç genç fidanın idamları için evet oyu kullanan vekiller arasında da Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, İsmet Sezgin, Nahit Menteşe, Hasan Korkmazcan gibi isimler yer alıyordu.
Fakat bizler yarınlara ümitle bakıyoruz, çünkü tarih çok büyük saltanatları yerle bir etmiştir.
Ve biz 20 genç asıl suçlu olarak vatana ihanetten şu anda mahkeme huzurundayız. 50 yılın bütün hesabını 20 gençten soruyorlar. Bununla da kalmayarak daha ileri gidiyorlar, üç ayda eşi görülmemiş zamların, vergilerin ve hayat pahalılığının yaratıcısı ve reformların engelleyicisi parti ve bakanların üstüne örtü çekilerek dikkatler bizim üzerimize çekilip, biz 20 genç topun ağzına sürülüyoruz.
304 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.