Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
_Derin acılar, insanı seçkinleştirip diğer insanlardan farklı kılar. _Wagner, çok derin acılar çeken biri – diğer müzisyenlerden üstün yanı da bu. Her alanda Wagner'e ve bestelediği müziğe hayranım. _Derin acılar çekmiş her insanın ruhsal iğrençliği ve gururu, bir kişinin ne kadar acı çektiği, neredeyse onun değer dizgesi içerisindeki yerini
_Küçük kılıbık adam. Korktuğun için bağırıyorsun. _Ben kim oluyorum ki kendi görüşüm olacakmış. reis ne derse o’dur. _Düşüncelerinin yanlış olup olmadığını sormadın kendine hiç? _20 yıllık olayları anımsayacak beynin yok, bu nedenle, iki bin yıl öncesinden aptalca dini sözlerini tekrar söylüyorsun. _Beni ahlaksızlıkla suçlarken doğrudan
Reklam
_Bazı insanlar kendi güneş sistemlerinde yaşarlar. Onları orada ziyaret etmek gerekir. _En derin denizlerde boğula boğula becerirsin tek bir nefesle yaşamayı. En yüksek uçurumlardan düşerken öğrenirsin uçmayı. En derin yaralarla başlar en derin gülücükler. _Sevdiğiniz insanları düşünüyorsunuz, ama daha derine inin, sonunda sevdiğinizin onlar
_İslam = Arapçılıktır. Asimilasyonla inananı araplaştırır. Her müslüman halk, araplaşmaya mahkumdur. Kuran’ın kendisi, Araplar için Arapça olduğunu söyler.(Şura 7) İnsanın tüm yaşantısı, giyimi, yemesi, içmesi, gezmesi, eğlenmesi, sevmesi, düşünmesi ve inanması “çöl bedevîlerinin kabile kanunu” ölçütlerine göre ayarlanmaktadır. İslamlaşarak milli
_Kitap okumayan cahil halk kitlesi, edebiyatın yarattığı zihinsel devrimden etkilenmemiş olarak kalır. Bu yüzden Avrupa’da sözlü olarak bugüne gelmiş olan boş inançlar, genellikle dinden çok daha eski ve ilkel tiptedir. Eğitimli dünyayı baştan aşağı sarsmış ve değiştirmiş olan büyük entelektüel güçler, köylüleri pek etkilememiştir. Onlar, en
Kişiler ilk başta, yerleşmiş din biçimlerine sarılsa da, tembellikleri yüzünden hayatlarını dinsel buyruk ve yasaklardan çok, gelenek-görenek, örfler, bir de devletin yasal düzenlemeleri biçimlendirir.
Sayfa 5 - Oda YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslam Modernizmi Nedir?
İslam modernizmi içerisinde Batı ile bağ kurulurken yapılan şey, Batı kökenli bilgi ve değerlerin İslam'da da yer aldığını gösterme ve Batı karşısında geleneğin eleştirisinden yola çıkan yeni bir İslam savunma eğilimi olarak belirmektedir. Bu yapılırken daha çok dinsel metinlere şiddet uygulanmakta, zorlama tevillerle (çevirtilerle) onlarda
Sayfa 58-59
Öz çocuklarıyla bile oturup iki kelime konuşmaya yanaşmayan, buna ya vakit bahanesi ya da gelenek- göreneği bahane eden bir nesil olarak sünnetten ne kadar uzak bir hayat yaşıyormuşuz meğer. Yemeği sağ elle yemek sünnettir de bunlar nedir?
Tolstoyun Din anlayışı.
İnsanlık daha aşağı, daha özel ve daha belirsiz bir hayat anlayışından, daha yüce, daha genel ve daha belirgin bir hayat anlayışına doğru dur durak bilmeyen bir hareket halindedir. Ve her harekette olduğu gibi bu harekette de ilerici, öncü olanlar vardır: Hayatın anlamını ötekilerden daha açık anlayanlar… ve bu öncülerin içinde de daima biri vardır ki, hem sözle, hem de yaşayışıyla hayatın anlamını ötekilerin hepsinden daha açık, daha yalın, daha güçlü bir biçimde dile getirir. Bu adamca dile getirilen hayatın anlamı ile, çoğu kez yine bu adamın belleğinde birikmiş olan söylence, gelenek, görenek ve törelerin tümüne birden DİN adı verilir.
Hz. Muhammed’in yaptıklarının sünnet mi gelenek mi olduğu nasıl ayrılır?
Hz. Muhammed, peygamberlik öncesi ve sonrası arasında giyim farkı gözetmiş veya içinde yaşadığı toplumdan ayrı giyinmiş midir? Bu tür soruların cevabı kocaman bir “hayır” dır. Şu halde Hz. Muhammed’in giyim kuşam tarzı “ibadet” bağlamında değil “adet” ve “gelenek” bağlamında ele alınır.
Sayfa 66 - Düşün Yayıncılık
Reklam
Müslümanlar ile İslam aynı şey değildir. Zira Müslümanların koyduğu İslami gelenek ile İslam aynı şey değildir. Öte yandan, İslam ile tarihsel süreç içinde insan eliyle üretilmiş olan İslam medeniyeti de aynı şey değildir.
Sayfa 17 - Düşün Yayıncılık
İslâm tarihinde ne zaman din doğru anlaşılmış, toplum İslâm üzere yönetilmişse, kadın da ilmî konularda, edebiyatta, toplumsal meselelerde büyük yetenekler sergilemiştir. Herkesin, her şeyin gerilediği dönemlerde ise herkes gibi kadın da geri kalmış ve yok olup gitmiştir. Zaten erkeğin sahip olup da kadının sahip olmadığı bir hak var mı ki? Hicap mı? Erkeklerin hicabı yok mudur dersiniz? Hicap nedir sizce? Çarşaf mı? Çarşaf özel bir şekil, özel toplumsal bir gelenek olup bir kavme hastır, hicap ise İslâmî bir ilkedir. Fakat hicabın şekli, tıpkı her toplumun farklılık arz eden iklim, kültür ve toplumsal özellikleri gibi farklılık arz edebilir.
"Bizim kız, bizim oglan eski degerlere geri dönme ve modern sembollerle mücadele noktasında çok aşırıya gidiyor." diyerek çocuklarının dine dönmesinden de rahatsızlık duymuşlardır. Bu insan değişmemiştir. Şu an sahip olduğu kıyafetten zevk almaktadır, tıpkı eskiden giydiği kısacık şortundan zevk aldığı gibi. Peki değişen nedir? Değer yargıları değişmiştir. O zamanlar örtüyü yobaz bir gelenek olarak algılarken, şimdi tesettürü, yeni insanî bir ideoloji olarak algılamaktadır. Bunların ikisi de dinle ilgilidir. Bu köklerimizde mevcut geleneksel mirası, din olarak yeni nesle zorla dayatamayız. Bizim ideolojimiz dinîdir, onunki ise dinî değildir. Peki hangi manada? Şu manada ki, istatistikler sırf din böyle istiyor diyerek bir kadının örtünmesinin sağlanamayacağı, bir gence ibadetin dayatılamayacağını göstermektedir. Bu ancak insanlarda insanî bir bilinç oluşturulduğunda ve din, bir düşünce biçimi olarak yansıtılabildiğinde mümkün olur.
Geleneksel ve Teorik Ahlakların Eleştirisi ve Cemil Sena'nın Ahlak Teklifi
Bugün geleneğe bağlı metot ve bilgiler kadar da inanç ve ahlâkların sarsıldığı bir dönemde bulunuyoruz. İskolastik dönemlerden artık eser kalmamışsa da, yarın için tasarlanan hayatın bugünden başarılması gereken zorunlulukları, bir zamanlar yıkıldı ve yerine yenisi kondu zannettiğimiz olumlu şeyleri de, bir çeşit iskolastik şeyler hâline getirdi.
Sayfa 122-124
Zaten erkeklerin sahip olup da kadının sahip olmadığı bir hak var mı ki? Hicap mı? Erkeklerin hicabı yok mudur dersiniz? Hicap nedir sizce? Çarşaf mı? Çarşaf özel bir şekil, özel toplumsal bir gelenek olup bir kavme hastır; hicap ise İslami bir ilkedir.
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.