İbn Haldun hadisten yola çıkarak tarih felsefesi kuruyor, metodoloji geliştiriyor. Matematik, geometri, fizikle, astronomiyle ilişkisinin yoğun olması, hep ibadetlerle ilgili. Yani sorun, kitlelerin eğitimi değil, şahsiyetlerin yetiştirilmesi. Müslüman şahsiyetin o iki eksen üzerinden olgunlaştırılması. Dikey eksende, enfüs'te, içine doğru yolculuk yaptırılması, iç dünyasını zenginleştirmesi, derinleştirmesi. Dolayısıyla âfâk'ta da onun dışa yansımalarının hayata geçirilmesi. İlk önce kendisiyle haşır neşir olması.
416 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Dışa Yolculuk Virginia Woolf'un yazmaya 1908 yılında başladığı ancak ruhsal sıkıntılarından dolayı 1915 yılında tamamlayıp yayınlanan ilk kitabıdır. Diğer eserlerinde kullandığı bilinç akışı tekniğinin bu eserinde kullanmayıp daha yalın ve akıcı bir anlatım mevcuttur. Yazarın da gerçek hayatta intihar etmesi, yazdığı ilk eserinde kendi ruhsal çöküntülerinin izini taşıyan Rachel Vinrace ile kendi hayatı arasında benzerlikler olması beni etkiledi diyebilirim. İlk eserinde ölümü,kendini keşfetmeyi, evliliği,diğer insanların bilinç altını şiirsel bir dille ele alan yazar,kişiler ve mekanları anlatırken asıl konudan uzaklaşıyor. Fakat bir bütün olarak Rachel'in ve zamanın büyüsü sizi içine çekiyor. O yılların gemisinde,otelinde,villasında kendinizi nakış işlerken,tepelerde gezintiye çıkmış veyahut görkemli bir salonda dans ederken bulabilirsiniz. İlginç bir sonla bitmesi beni şaşırttı diye bilirim. Mesela Rachel'in nişanlısı Terence' nin talihsizliği,birazda kendi fikirlerimizi bulmaya çalışacağımız güzel bir eser. Bence kesinlikle okunmalı. Bu kitapdan yola çıkarak yazdığı bir kaç eserinde listeme ekliyorum. #dışayolculuk#virginiawolf#kitapyurdu#siakitap#okudumbitti#okudumokuyun#kütüphanem#kitaplarım#okumakgüzeldir#okumakiyilestirir#okumaközgürlüktür
Dışa Yolculuk
Dışa YolculukVirginia Woolf · İletişim Yayınları · 2009330 okunma
Reklam
Yürümek
Yazarlık Yolunda 1. Evdeki ya da işteki yükümlülüklerinizden sıyrılıp yazmaya geçiş yapmak için yürüyüşe çıkın. Eğer ça- lışamayacak kadar bitkin hissediyorsanız, televizyona teslim olmayıp yürümeyi tercih edin. Çevrenizdeki dünyayı gözlemleyin; etrafınızdaki sesleri, renkleri ve kokuları zihninize not edin. Geri dönünce on dakikanızı ayırıp
. İnsanları neden önemsediğimi biliyorum ve neredeyse hiç yanılmadığımı düşünüyorum. İçlerinde ne olduğunu hemen görüyorum. . . .
Oysa insan kendi başına bir güçtür. Capcanlı bir güç. İçinin derinliklerine bakabilse, görebilse o derinlikte parlayan ışığı, belki de çıktığı yolculuk dışa değil içe doğru olur. Ama karanlıktan korkar insan, hele ki kendini tanımayan insan, en çok kendi karanlığından korkar. Ama kendi karanlığından korkanı başkasının ışığı ne kadar aydınlatabilir?
Rainer Maria Rilke
Birinci Ağıt Kim duyar, ses etsem, beni melekler katından? Onlardan biri beni ansızın bassa bile bağrına, yiterim onun daha güçlü varlığında ben. Güzellik güç dayandığımız Ürkü'nün başlangıcından özge nedir ki; ona bizim böylesine tapınmamız, sessizce hor görüp bizi yok etmediğinden. Her melek ürkünçtür. Kendimi tutar bu yüzden, yutkunurum.
Reklam
2024 okuma listem
1.Sharon Martin-Mükemmeliyetçilik Tuzağı 277 sayfa 2.Isabelle Filliozat-Kendine Güven 236 sayfa 3.Isabelle Filliozat-Çocuğun Duygusal Dünyası 287 sayfa 4.Isabelle Filliozat-İçimde Neler oluyor? 310 sayfa 5.Rory O’connor-Karanlık Çöktüğünde 373 sayfa 6.Isabelle Filliozat-Kusursuz Ebeveyn Yoktur 312 sayfa 7.Tammy Nelson-İçim İçimi Yiyor 121
DÜŞÜNMEK-DÜŞMEDEN GÖREBİLMEK
Metanın asrındayız. İnsan dahi planların, hedeflerin, programların, vaadlerin üretimi. Her insanın bir şablonu, kalıbı, kabulü var. Niyet ettiğine yönelemiyor insan artık. İnsanın hicreti ne içine ne dışa, yapay zekanın dediğine. Hepimizin suni bir kimliği var, algoritması var, yapay bir kaderi var. Rasyoneliz biz her şeyi akla indirgemiş, aklın
Dışsal dünyadan gelen aşırı uyaran çocuğun yaratıcı hamlesini baskılar, kendi kendisiyle söyleşmesini , kendini dışa vurmasını ve icat etmesini engeller.
416 syf.
·
Puan vermedi
Blofumdan alıntılama yapıyorum. Spoi içerebilir. Oldukça keyifli ve akıcı bir kitaptı. Sadece anlatımın yoğunluğu ve dili kullanım şeklini çok sevmedim. İngiltere'den Güney Amerika’ya gemiyle yapılan bir seyahatı ele alıyor ve sömürgecilik yapan Güney Amerikan el Gemi olmak üzere iki mekan var. Birde Rachel’ın dışa açılma, seyahati, eğitimi söz konusu. Kalıpların dışına çıkan bir yolculuk olması, toplumun alaycı anlatımı güzel ama anlatım şekli beni çok yordu. Güney Amerika’da Otel ve Rachel’in ailesiyle kaldığı tepedeki ev olmak üzere iki mekan var. Mekanları kişilerle birlikte vermesi oldukça baydı. Karakterler ile mekanlar içiçe geçtiği için beni sıktı. Yazarın okuduğum iki kitabında da çok koptum. Çünkü mekan, kişiler, anlatım çorba oluyor bende; içiçe bir şekilde verildiği için. Keyifli okumalar.
Dışa Yolculuk
Dışa YolculukVirginia Woolf · İletişim Yayınları · 2009330 okunma
Reklam
Kadınların, iyi eğitim almış çok yetenekli kadınların bile, erkeklere duyduğu saygı, diye sürdürdü sözlerini. Atlar üzerinde sahip olduğumuz türden bir güce sizin üzerinizde de sahibiz galiba. Onlar bizi olduğumuzdan üç kat daha büyük görüyorlar, yoksa bize asla boyun eğmezlerdi. Tam da bu nedenden ötürü, oy hakkını kazandığınızda bile bir şeyler yapacağınızdan kuşkuluyum.
İnsanlar kendilerini neden öldürürler? Aşağı tabakadakiler yaptıkları her hangi bir şeyi neden yaparlar ki? Kimse bilmez.
Üst sınıflardan gelmenin kötü yanı, diye devam etti, insanın dostlarının hiçbir zaman demiryolu kazalarında ölmemesi.
Sonraki aylar bulanık bir ışığın içinde yüzüyor. Kendimi durmadan sokaklarda yürürken görüyorum. Ne zaman o dönemi düşünsem bazı edebî ifadeler geliyor aklıma, "dışa yolculuk", " iyinin ve kötünün ötesinde" ya da "gecenin sonuna yolculuk" gibi... Bu bana hep o zamanlar yaşadığım ve hissettiğim şeyle örtüşüyor gibi geldi: Kelimelerle anlatılamaz, ama belli bir güzelliğe sahip bir şey.
Sayfa 19 - Can Sanat YayınlarıKitabı okudu
Resim