392 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Türk sanatının Asya bozkirlarindan Anadoluya doğru nasıl bir ilerleme ve değişime uğradığınin anlatıldığı bu kitap, haritalar fotoğraflar ve planlar ile desteklenmiştir. Konuya ilgi duyanların keyifle okuyacağı bir kitap...
Batıya Göçün Sanatsal Evreleri
Batıya Göçün Sanatsal EvreleriDoğan Kuban · İş Bankası Kültür Yayınları · 201439 okunma
592 syf.
·
Puan vermedi
Okuması bir nebze olsa da zor, akademik çalışma yapmıyorsanız kent tarihini öğrenmek için daha kısa ve kolay okunabilir kitaplar mevcut. Onları değerlendirmeniz daha sağlıklı olabilir, ben İstanbul ile ilgili 29 mayıs 2025e bir yazı hazırlayacağım okumak zorunda hissettim kendimi.
İstanbul - Bir Kent Tarihi
İstanbul - Bir Kent TarihiDoğan Kuban · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201710 okunma
Reklam
528 syf.
·
Puan vermedi
Sultanı Öldürmek
İlk sayfalarda her an filme uyarlanacak sadelikte bir kitap olduğunu düşündürse de ilerleyen sayfalarda, olaylar ve tarihin harmanlanışı hikayeyi derinleştiriyor. Geçenlerde okuduğum bir kitapta yer alan ‘hayalet sevgili’ kavramı da çok güzel işenmiş.Bir insana, takılıp kalmak, hayalinde yüceltmek ve ulaşılmaz olanı sürekli arzulamak. Yaşamın anlamını o hayale bağlamak. Ayrıca hikaye içinde bazı kitaplar imlenmektedir; Tolstoy, Kroyçer Sonat Babinger, Fatih Sultan Mehmet ve Zamanı Doğan Kuban, İstanbul Bir Kent Tarihi İzlediğim filmlerden ve kitaplardan bahsi geçen kitapları alır yeni bir yolculuğa çıkarım. Ben ilk olarak, Doğan Kuban’ın kitabını alacağım sanırım mesleki alışkanlık(: Keyifli okumalar
Sultanı Öldürmek
Sultanı ÖldürmekAhmet Ümit · Everest Yayınları · 201920,5bin okunma
296 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Mekân ile insan arasındaki ilişkinin öncül ve en özel ürünü olan “ev”, mimarlık alanının sınırlarını çoktan aşarak geniş bir disiplinler alanının göstergesi olarak benimsenmiştir. “Türk evi” ise tüm çeşitliliğine, geniş bir tarihi ve coğrafi alanı kapsamış olmasına rağmen ancak 20. yüzyıldan itibaren araştırma konusu olmuştur.Türk konut geleneği, temel düzenini ve öğelerin yerleşimindeki özgünlüğünü yüzyıllarca korumuştur. Oda mekânının kökeninde, göçer geleneklerinin varoluş biçimi yatar; yaşam ve form iç içe geçer. Göçer pragmatizm ve İslam soyutlamasının örtüşmesiyle zenginleşen bu konut, Anadolu-Türk toplumunun yerel özelliklerini de yansıtır. 16. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı egemenliğinin sağlamlaşmasıyla doruk noktasına ulaşarak “hayatlı ev”de özgün ifadesini bulur. Türk evi, beş yüz yıldır seyahatnamelere, gravür ve resimlere konu edilerek betimlenmiş olmasına karşın özellikle ahşap olan yapı malzemelerinin kısıtlı ömrü, bu mimariyi tüm detaylarıyla incelenmiştir
Türk Ahşap Konut Mimarisi
Türk Ahşap Konut MimarisiDoğan Kuban · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201770 okunma
281 syf.
·
Puan vermedi
islam sanatları ve genel türk sanatlarıyla ilgilenen kişilerin böyle bir temel kaynağı mutlaka okumasını tavsiye ediyorum. başlarda yazarın dilinden dolayı anlaşılması zor gelse de konu hakimiyeti ve ek araştırmalarla konuların anlaşılması mümkün. ben arkeoloji ve sanat yayınlarından okudum ve çok fazla yazım hatası baskı hatası vardır bunlar okuma akışını oldukça bozuyor, önerim editörün baskı güncelleme yapmasıdır.
Türk ve İslam Sanatı Üzerine Denemeler
Türk ve İslam Sanatı Üzerine DenemelerDoğan Kuban · Arkeoloji ve Sanat Yayınları · 201017 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Benim de dünya gözüyle 25 tanesini gördüğüm, İstanbul’daki Bizans ve Osmanlı döneminin 112 anıtsal eseri görselleriyle verilerek tarihi ve mimari özellikleri anlatılmış. Kız Kulesi’nin ve Galata Kulesinin unutulmuş olması dışında (unutulduğunu düşünüyorum zira bazı çeşmeler bile anlatılmışken, sui generis özellikleri olan Kız Kulesinin ve Galata Kulesinin verilmemesi başka türlü açıklanamaz) oldukça güzel bir çalışma olmuş.
Osmanlı'nın İstanbul'u
Osmanlı'nın İstanbul'uDoğan Kuban · Yem Yayınları · 04 okunma
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap, Türkiye mimarlığının 3 önemli ismi ile yapılmış güzel bir söyleşi ve gerçekten çok akıcı. Doğan Kuban, Hasol ve Tekeli ile Türkiye'nin mimarlık ile alakalı sorunları, mimarlığın Türkiye'de nasıl bir boyuta doğru evrildiği, plansız ve kimliksiz kentleşmelerle Türkiye'nin nasıl baş edebileceği, İstanbul 'kaosu', mega projeler ve bunun gibi bir çok sorun ele alınıp konuşulmuş. Mimarlık okuyan ya da merakı olan arkadaşlara öneririm.
Mimar Doğanlar...
Mimar Doğanlar...Doğan Kuban · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202119 okunma
189 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Bilim hariç her şey 'ZIRVA' diyen adam :)
Öncelikle Celal Şengör; Atatürkçü, Ateist, aşırı sağ ve aşırı sol görüşlere karşı, sürekli konuşmalarında bahsettiği gibi askeriye disiplinine ve askeriyeye aşık bir insan.(Örn. youtube.com/watch?v=euiFotd...) Kitapta da bu görüşlerinin çıktılarını görebiliyoruz. Celal Şengör kitabın ilk kısımlarında Elitist anlayışının sadece
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?Celal Şengör · Ka Kitap · 20161,004 okunma
392 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Türk sanatının Anadolu’ya gelmeden önce içinden geçtikleri kültürlerin ve sanat ortamlarının bir panoramasını anlatır. Türklerin Anadolu ve balkanlara girmesiyle İslam sanatıyla olan etkileşimleri sonucu toplumsal, ekonomik ve dinsel unsurlarla nasıl değişip, evrildiğini ve dolayısıyla başkalaşıma uğradığını plan, çizim, harita ve fotoğraflarla anlatan usta işi bir eser.
Batıya Göçün Sanatsal Evreleri
Batıya Göçün Sanatsal EvreleriDoğan Kuban · İş Bankası Kültür Yayınları · 201439 okunma
·
Puan vermedi
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?
Kitabın her kısmında toplum adına bilgi, bilim, eğitim eksiklerimizi ve doğrularımızı yazmış. Önemli bilim çalışması yapan insanlarımızı tanıtmış. Kaçımız gerçekten İslam dininin söylediği gibi sorgulama ve arayış içerisindeyiz? Bunu yapabilenlerin önünde şapka çıkartılır fakat bilgiyi eleştirmeyi daha bilmeyen laf kalabalıklığı yapanlara zırvalık
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?
Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?Celal Şengör · İnkılap Kitapevi · 20181,004 okunma
Reklam
152 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Mimar Doğan'lar... Üç Doğan 27.03.2021 Mimarlık duayenleri ile İstanbul üzerinden Türkiye'nin mimarlık kültürünün, tarihinin, geleceğinin, sorumluluklarının, çözümlerinin konuşulduğu söyleşi tarzında derlenen bir eser. Doğan Kuban'ın dili ve sitemlerinde kendimi buldum. İstanbul konuşulurken, Adnan Menderes ve Bedrettin Dalan'ı yadetmeden (!) olmaz tabii.
Mimar Doğanlar...
Mimar Doğanlar...Doğan Kuban · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202119 okunma
230 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Divriği, bir mucizedir. Sanat tarihinde eşine az rastlanır bir mucize. XIII. yüzyılda Mengücekoğlu beyi Ahmed Şah'la eşi Turan Melek'in, uzak ve sapa Anadolu kenti Divriği'de inşa ettirdikleri cami-şifahane ikilisi, eşsiz bir mimarlık ve bezeme şöleni sunuyor yedi yüzyıl ötesinden günümüze. Döneminin sanat kurallarına kafa tutan özgün bir dışavurum; alabildiğine özgür bir betimleme coşkusu; çağları, biçemleri aşan olağanüstü bir taş ustalığı... Divriği'de adı unutulmuş bir yontucunun insanlığa armağan ettiği bu güzellik, bu coğrafyada tek ve benzersiz olma niteliğini bugün de sürdürüyor.
Divriği Mucizesi
Divriği MucizesiDoğan Kuban · Yapı Kredi Yayınları · 201011 okunma
592 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nüfus artışı ve su ne zamandır İstanbul’un başlıca sorunlarıydı? İmparatorlar, kumandanlar ve alimler dışında, kentin sakinleri kimler olmuştu? Osmanlı eski İstanbul’u 20. yüzyılda mı tarihe karışmıştı, yoksa daha önce mi? 20. yüzyılda dünya değişirken İstanbul bundan nasıl etkilenmişti? İstanbul: Bir Kent Tarihi bu sorulara ve daha pek çoğuna, usta bir kalemin yazdığı uzun ve renkli bir öyküyle cevap veriyor. Hem size, hem İngilizce bilen yabancı dostlarınıza…
İstanbul - Bir Kent Tarihi
İstanbul - Bir Kent TarihiDoğan Kuban · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201710 okunma
296 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
“Türk evi” ise tüm çeşitliliğine, geniş bir tarihi ve coğrafi alanı kapsamış olmasına rağmen ancak 20. yüzyıldan itibaren araştırma konusu olmuştur. Türk konut geleneği, temel düzenini ve öğelerin yerleşimindeki özgünlüğünü yüzyıllarca korumuştur. Oda mekânının kökeninde, göçer geleneklerinin varoluş biçimi yatar; yaşam ve form iç içe geçer. Göçer pragmatizm ve İslam soyutlamasının örtüşmesiyle zenginleşen bu konut, Anadolu-Türk toplumunun yerel özelliklerini de yansıtır. 16. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı egemenliğinin sağlamlaşmasıyla doruk noktasına ulaşarak “hayatlı ev”de özgün ifadesini bulur. Türk evi, beş yüz yıldır seyahatnamelere, gravür ve resimlere konu edilerek betimlenmiş olmasına karşın özellikle ahşap olan yapı malzemelerinin kısıtlı ömrü, bu mimariyi tüm detaylarıyla inceleyecek yeterlilikte veri bırakmamıştır. Türk ahşap konut mimarisinin, kapsamlı bir tarih araştırması ve derinlemesine bir kuramsal yaklaşımla değerlendirilmeye çalışıldığı bu kitapla, evrensel mimarlık tarihinde hak ettiği konuma ve değere ulaşmasını diliyoruz
Türk Ahşap Konut Mimarisi
Türk Ahşap Konut MimarisiDoğan Kuban · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201770 okunma
392 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Türk sanatının, yüzyıllar içinde Asya bozkırlarından başlayıp batıya, Anadolu'ya ve Balkanlara süren göçe paralel olarak evrilişinin kesintisiz bir hikâyesi... Geniş bir coğrafi mekana ve yüzyıllara yayılan uzun bir hikaye, çoğu zaman coğrafi bölgeler ya da farklı kültürel-siyasal gelenekler çerçevesinde ele alınır. Batıya Göçün Sanatsal Evreleri, tarihöncesi bozkır toplumlarının sanat geleneklerinden başlayarak Orta Asya, Timurlu ve Selçuklu sanatlarını, batıya süren uzun göçün süreklilik gösteren aşamaları olarak ele alınıyor. Bozkır toplumlarının, başta Çin olmak üzere yerleşik toplumların yaratılarıyla; timurlu sanatının Hint ve İran tarzlarıyla; Anadolu-Türk sanatının Ortadoğu gelenekleriyle girdiği etkileşimin çarpıcı bir tablosunu çiziyor.
Batıya Göçün Sanatsal Evreleri
Batıya Göçün Sanatsal EvreleriDoğan Kuban · İş Bankası Kültür Yayınları · 201439 okunma
Resim