“Dünyayı gözlemlediğimizde yaratıcının her şeyi bolluk içinde yarattığını görebiliriz. Örneğin yediğin domatesin içi bile çekirdek dolu. Yediğin bir domates dahi sana onlarca domatesi geri verebilir. Bir zeytin çekirdeği, bin zeytin verer. Bir karpuzun içindeki çekirdeklerden koca bir karpuz tarlası ekebilirsin.”
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Domatesin uvertür olduğu zamanlardan
Domatesin uvertür olduğu zamanlardayız. 3 katlı, çarpık apartmanın 2'nci katından indim aşağıya. Annem evde misafire hazırlanıyor, benden de tozları alayım istiyor ama hiç o taraklarda bezim yok. Aldım çekirdeği, öğlen güneşinin ısıttığı kaldırım taşına oturdum. Ohh, mis gibi pazar işte. Ne misafiri ayol. Herkes denizde alıyor soluğu, biz
Gözümden Deliler Taştı
Gözümden Deliler TaştıÇağan Irmak · Doğan Kitap · 2025164 okunma
Reklam
İlkokulda okul turnuvalarında her durum için marşımız vardı. Domatesin çekirdeği kırmızı 5a bu okulun yıldızı, limonun çekirdeği sapsarı 5b okulun şapşali falan. Hatta gol yersek hediyemiz olsun diye ritim tutuyorduk. Amma cirkefmisiz valla evlerden ırak
Eğer zengin olmayı dilemek kötü bir şey olsaydı, Allah’ın birçok ayetiyle övdüğü bir peygamber bunun için dua etmezdi. Dünyayı gözlemlediğimizde yaratıcının her şeyi bolluk içinde yarattığını görebiliriz. Örneğin yediğin domatesin içi bile çekirdek dolu. Yediğin bir domates dahi sana onlarca domatesi geri verebilir. Bir zeytin çekirdeği, bin zeytin verir. Bir karpuzun içindeki çekirdeklerden koca bir karpuz tarlası ekebilirsin. Gördüğün gibi her şey bolluk içinde var. Bu yüzden, bilinçaltındaki olumsuz kodları değiştirmek, bolluğu, zenginliği ve bereketi olumlu şekilde yeniden kodlamak gerekir. Evren bolluk içindeyse, biz de bolluk içinde yaşamalıyız.
Dünyayı gözlemlediğimiz de yaratıcının her şeyi bolluk içinde yarattığını görebiliriz. Örneğin yediğin domatesin içi bile çekirdek dolu. Yediğin bir domates dahil sana onlarca domatesi geri verebilir. Bir zeytin çekirdeği, bin zeytin verir. Bir karpuzun içindeki çekirdeklerden koca bir karpuz tarlası ekebilirsin. Gördüğün gibi her şey bolluk içinde var..
Sayfa 182 - Destek Yayınları/Tasavvuf
Reklam
Domates Sebze mi Yoksa Meyve mi?
Domatesi sebze olarak biliriz; ama botanikçiler onu meyve kategorisine koyar. Bunun nedeni de, yediğimiz kısmın tıpkı elmada olduğu gibi, çekirdeği saran doku olması. Domatesin halk tarafından sebze olarak kabul edilmesinin nedeni, meyveler gibi yemekten sonra değil, ana yemekle birlikte yenmesi. Sebze mi, yoksa meyve mi kavgası bir ara o kadar kızışmış ki; olay ABD Anayasa Mahkemesine kadar gitmiş ve yargıçların 1893 yılında verdikleri kararla domates sebze ilan edilmiş. Bize kalırsa, bu kararın Peru ya da Meksika’da verilmesi daha doğru olurdu; çünkü domatesin ana vatanı ABD değil, bu iki ülkeden biriymiş. Domatesi Avrupa’ya 16. yüzyılın ilk yarısında İspanyollar götürmüş; ama ilk tepkiler pek olumlu değilmiş. 19. yüzyıla kadar her ne kadar küçük bir kesim, domatesi cinsel gücü artıran bir ilaç gibi gördüyse de, çoğunluk zehirli zannettiği için yememiş. Domatesin yaygın bir şekilde kullanılması, ancak 19. yüzyılda İspanyol ve İtalyanların öncülüğünde başlamış. İşte bu yıllarda domates Atlantik’i bir daha geçerek bu kez Kuzey Amerika’da kök salmaya başlamış (Domates tekrar Amerika’ya dönerken, hıyarı da birlikte getirmiş. Eh, her sultana bir nedime gerekir, tabii).
Sayfa 178 - 1. baskı - Haziran 2014
Teffekkür ederken...
Biz bahçede domates, salatalık, biber ve patlıcan ekiyoruz 2 hafta önce domatesleri toplamaya gittim ibret almak için ne büyük nimet toprak. Toplarken renklerine baktım yeşilken sarıya sarıdan kırmızıya dönüyorlar üstelik çeşit çeşitler pembesi, sarısı ve kırmızı hepsi domates ama tadları bir başka şekilleri başka. Rabbim dedim sen ne kadar azametlisin biz domatesin içindeki minicik bir çekirdeği toprağa ektik sen emrettin ol dedin yeşerdi yağmur yağdırdın büyüdü kurtlara böceklere emrettin hepsi üstüne düşen görevi yerine getirdi ve günler sonra o çekirdekten 6 7 domates topladım ve ondan salça oldu. Bunlara bir emanet olarak bakıyorum bu toprak bu dağ taş bize verdiği her nimet bize emanet zira Alemlerin Rabbi dilemese biz acizler hiç bir şeyi olduramayız. Bize bunca nimet veren Rabbim bizlere duygularımıza yön vermemizi de emrediyor. İyiyi ve güzeli sevin nefret etmeyin kin tutmayın. Ama bizler nefesimizin hoşuna gitmeyen herşeyden nefret ettik. Kin tuttuk.
Domatesin Çekirdeği
Kaç kez daha dikeceksin sevdiğin çiçekleri? Kaç kez daha koklayacaksın Diktiğin çiçekleri Kaç kez daha? Güneş hep battığı gibi doğacak da Sen kaç kez daha uyanacaksın sabaha?
"Domatesin çekirdeği kırmızı kırmızı, Kızlar bu dünyanın yıldızı yıldızı, Limonun çekirdeği sapsarı sapsarı, Erkekler bu dünyanın şapşalı şapşalı."