239 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Kafka ve metaforları...
Karşınıza yıllar sonra yeniden bir Dönüşüm (Metamorphosis) incelemesiyle çıkıyorum. Bu sayfayı açtığımda yazdığım ilk incelemelerden biri Dönüşüm için olmuştu ve tam 5 sene sonra yeniden incelemesini yazıyorum. Bu sefer @canyayinlari "minikitap" versiyonu olan Dönüşüm'ü okudum. İlk kez ortaokulda, ikinci kez lisede ve şimdi üçüncü
Dönüşüm
DönüşümFranz Kafka · Can Yayınları · 2016221,7bin okunma
Önsöz, Ahmet Cemal
Tezer Özlü. Kendisi, ülkemizde Kafka'yı en iyi bilenlerden biriydi. Yaşasaydı, bu bağlamda çeviri projeleri vardı. Ayrıca ortak bir çalışmayı da ayrıntılı olarak planlamıştık. Bu arada, son görüşmemizde bile benden, Kafka çevirilerini sürdürmemi ısrarla istemişti. Erdal Öz'ü ve Tezer Özlü'yü saygı, sevgi ve özlemle anıyorum... Moda, Aralık 2010
Sayfa 16 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Önsöz, Ahmet Cemal
Ülkemizde Dönüşüm'e yoğun ilgi gösterdiğini söylediğim gençlik kesimi, seksen sonrası kuşakların içinden gelme. Bu, kimliğini sorgulamak, gerçekte nasıl bir dünyada yaşamak istediğini araştırmak ve belki de hepsinden önemlisi, hangi niteliklerin yardımıyla kendine insan demekte haklı olacağının bilincine varmak için düşünülebilecek bütün haklı nedenlere sahip bulunan bir kesim. O gençlerin Dönüşüm ile kurdukları veya kurmak istedikleri bağı çok iyi anlıyorum.
Sayfa 16 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Önsöz, Ahmet Cemal
Kafka, Janouch'un, İngiliz yazar ve eleştirmen David Garnett'in bir kitabında Dönüşüm'ün yöntemini kopya ettiğini söylemesi üzerine, ona şu karşılığı verir: "Hayır! Yöntemi benden almadı. Bu yöntemin kaynağı, içinde yaşadığımız zaman. İkimiz de zamandan kopya ettik. Hayvan bize insandan daha yakın. Parmaklık, burada. Hayvanla yakınlık kurmak, insanlarla kurmaktan daha kolay."
Sayfa 15 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Önsöz, Ahmet Cemal
Kafka, Dönüşüm'ü XX. yüzyılın başlarında kaleme aldı. İçinde bulunduğu zaman parçası, XIX. yüzyılın son çeyreğinin, başka deyişle Avrupa insanının çeşitli toplumsal ve bireysel nedenlerle insan kimliğine artık çok kuşkuyla bakmaya koyulduğu, bu kimliğe yabancılaştığı bir zamanın doğal uzantısıdır. Bu zaman parçasını yaşamakta olan insan, hangi niteliklerinden dolayı kendini insan diye adlandırabileceğinden emin değildir; dahası, belki insan olmak istediğinden de artık emin değildir. Kafka, Gustav Janouch'la konuşmalarının bir bölümünde bunu vurgulamıştır.
Sayfa 15 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Önsöz, Ahmet Cemal
[Bu öyküye] gençlerin bu yoğun ilgisini kitabın inceliği ile açıklamaya kalkışanlar da oldu. Ama ben bu düşünceye hiçbir zaman katılmadım. Çünkü Dönüşüm, sayfa sayısının azlığına, ayrıca üslubunun da görünüşteki yalınlığına karşılık, deyim yerindeyse öyle kolay yutulur lokma değil.
Sayfa 15 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Önsöz, Ahmet Cemal
Almancada "die Verwandlung", bir değişimden, değişiklikten çok daha köktenci bir olguyu, bütünüyle değişip başkalaşmayı, bir metamorfoz durumunu dile getiren bir sözcüktür; öyküde Gregor Samsa'nın bir sabah kendini yatağında bir böcek olarak bulması, salt bir değişim değil fakat başkalaşım'dır; o, insanlığını koruyarak bazı değişiklikler geçirmemiştir; artık farklı bir canlı türü olmuştur. Ben de bu nedenle çevirime "Değişim" yerine "Dönüşüm" başlığını seçtim.
Sayfa 14 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Önsöz, Ahmet Cemal
Ne var ki, uğraşına tam anlamıyla gönül vermiş bir çevirmen, yabancı dilde okuduğu bir yazara ve eserlerine bir defa vurulmayagörsün; o vurulma anından sonra o yazara -daha önce kaç defa çevrilmiş olursa olsun- bir de kendi yazılı sesini vermek, çevirmen için gerçek bir tutkuya dönüşebilir. Bu tutku, birincil olarak kendi yapacağı çevirinin öncekilerden üstün olacağı inancından kaynaklanmaz.
Sayfa 14 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Önsöz, Ahmet Cemal
Şükran Güngör'ün dediği gibi: " Ölüm, bir hayata son veriyor; ama bir ilişkiyi bitiremiyor..."
Sayfa 13 - Can (Modern) YayınlarıKitabı okudu
Çünkü Kafka'yı okumak gibi, o sesi duymak da benim için hayatımızın acınası sıradanlığı içerisinde hep en büyük umutlardan biri olmuştu.
Reklam
Modern klasikler dizisi
1. Sineklerin Tanrısı (William Golding)✔ 2. Bilinmeyen Adanın Öyküsü (José Saramago) 3. Otomatik Portakal (Anthony Burgess) 4. Casus (Joseph Conrad) 5. Korku Vadisi (Arthur Conan Doyle) ✔ 6. Vahşetin Çağrısı (Jack London) 7. Aforizmalar (Franz Kafka) 8. Kopyalanmış Adam (José Saramago) 9. Dört Oyun (Bernard Shaw) 10. Beyaz Diş (Jack London) 11.
Önsöz(Erich Heller)
"Ölme arzumuzdan utanmayız; nefret ettiğimiz şu köhne hücreden çıkartılmak ve zaman geçtikçe nefret edeceğimiz yeni bir hücreye taşınmak isteriz."
Önsöz
"Hayat, dikkatimizin nereden başka yöne dağıldığına dair düşünmemize dahi izin vermeyen, daimi bir dikkat dağınıklığıdır."
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.