Bertrand Russel'in Fransız Devrimine bakışı
Fransız Devrimi, Avrupa'da düşünsel deyimini dinsel olmayan terimlerde bulan ilk büyük sosyal alt üst oluştur.
Sayfa 229Kitabı okudu
Reklam
Michelet sorar: Nedir devrim? Ve şöyle verir yanıtını: Hakseverliğin tepkisi, ebedi adaletin gecikerekte olsa yerini bulması, tanrısal yardımın yerine geçerek, adalet hüküm sürmeye başlar onunla.
Sayfa 208Kitabı okudu
Fransız Devriminin sonuçları
Kilise bütün mal varlığını ve ayrıcalığını yitirdi. Manevi anlamından öte bir şey kalmadı. Soyluluk sona erdi. Feodalite ortadan kaldırıldı. Devlet laik oldu.
Ah benim zindanı, tepemdeki loş pencereden, özgürlüğü yeniden aydınlatan güneşin ışıklarının gelip sızdığını gördüğümde, ne kadarda güzelsin.
Sayfa 152Kitabı okudu
Robespierr'i idama mahkeme eden halk ayakta haykırır: Yaşasın cumhuriyet! Robespierre'nin yanıtı ünlüdür: Cumhuriyet mi o öldü, haydutların zaferidir bu. Yıl 1804'ü gösterdiği zaman Napolyon iöparatorluğunu ilan edince onun haklı olduğu anlaşılır.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Jacques Roux: Bir sınıf, ötekini acımasızca açlığa mahkum ettiğinde, özgürlük bir hayalettir ancak; zenginler, ellerindeki tekele dayanıp hemcinsleri üzerinde ölüm-kalım hakkına başvurduğunda, eşitlikte öyledir.
Sayfa 114Kitabı okudu
Arras temsilcisi, yeni bir aristokrasi iktidarı kurmak isteyen çoğunluk politikasına bütün sertliğiyle vuruyordu: Ne getirecek sizin anayasanız? Tam bir aristokrasi! Aristokrasi odur ki, ondan olan yurttaşlar hükümran, geri kalanda uyruktur. Ve hangi aristokrasi? En dayanılmaz olanı, zenginlerin aristokrasisi... Böylesi bir zenginler aristokrasisini boyunduruğu altına düşmek için mi, sizlerle beraber, feodal aristokrasinin boyunduruğunu kırıp parçaladı halk?
Chaplier adında bir mebus işçileri hedef alan bir kanunu kabul ettirdi. Chaplier kanunu, işçilere, her türlü dernekleşmeyi yasaklıyor ve grevin ağır cezası vardı.
Bois Guilbert şu düşünceyi ileri sürer: Bir ülkenin zenginliği tarımdaki gelişme düzeyiyle ölçülür, bu gelişmede öncelik de ekip biçme ve hayvan yetiştiricliğidir.
Reklam
Diderot
Diderot: Dinden sonra insanların karşılıklı yükümlülüklerinde elde edecekleri en güvenli şey, faizdir.
Voltaire, Tiers Etat'nın aşağı halk tabakalarına yabancı kaldı. Böylece, Yaradana inanan bir kimse olarak, sıradan halk için dini gerekli görüyordu. "Tanrı yoksa, onu icad etmeli" diyordu.
Kanunların ruhu, mülkiyettir. Linguet. 1754 Okuyucu notu: Tanıdık geldi mi? Adalet mülkün temelidir.
Din, diyordu Meslier, siyasal iktidarı, ne denli kötü olursa olsun destekler; ve iktidarda, ne denli ahmak ve boş olursa olsun, dinin yardımcısıdır.
Rainer Maria Rilke
Birinci Ağıt Kim duyar, ses etsem, beni melekler katından? Onlardan biri beni ansızın bassa bile bağrına, yiterim onun daha güçlü varlığında ben. Güzellik güç dayandığımız Ürkü'nün başlangıcından özge nedir ki; ona bizim böylesine tapınmamız, sessizce hor görüp bizi yok etmediğinden. Her melek ürkünçtür. Kendimi tutar bu yüzden, yutkunurum.
Resim