Sonuç olarak pozitivist paradigma, ulaştığımız fikirlere göre, egemen sınıfın ideolojisini destekleyen, varolan düzeni korumaya yönelik, tek tek bireyleri yok sayan, bireylerin toplumu etkileme gücünü elinden alıp mistik ya da kozmik bir güce, tarihsel yasalara aktaran ideolojik yanılsamanın bilimdeki adı olmuştur.
İlerleme, dedi, bir yanılgıdır: yaşam, şu an olduğu gibi geçmişte de ızdıraptı ve daima öyle kalacak: "Izdırabı defetmek için durmadan çabalamak hiçbir şeye yaramaz, fakat onun şeklini değiştirir". Öyleyse, iyiliksever bir Tanrı ya da vekili Hegelyen 'akıl' tarafından yaratıldığından dolayı, dünya "var olmaması gereken" bir şeydir.
Reklam
Adil eşitlikten, kardeşçe bölüşmekten memnun olma­yan kimse, kardeşleri üzerinde hak etmediği bir ege­menlik iddia edecektir .
Hepimizin hayatlarını filme benzetebiliriz. Bütün bu filmlerin spoiler'ı [Tr. sürpriz bozan bilgi] ise hepimizin ölecek olması.
Nasıl ki insan estetik kitabı okuya­rak sanatçı olamaz, etikle alakalı kavramlar da insanı daha iyi birisine dönüştüremez.
Yaşamak, der bize, istençtir ve istenç endişe verici, yorucu ve bitmek bilmeyen, sadece en güçlü olanın hayatta kal­dığı Darwinvari mücadeleye katılmaktır.
Reklam
Romalıların da bildiği gibi, homo homini lupus, in­san insanın kurdudur: "insanı etkileyen en ciddi kö­tülüklerin başlıca sebebi yine insandır".
İnsanın varoluş tekerleği, ölüme doğru yuvarlanmaktadır ve bu tekerleğin durması mümkün değildir.
Dünya, anlamsız bir yerdir ancak anlam kazandığı zaman dünya yaşanmaya değerdir. Bunu söylerken Schopenhauer, sanatı teklif etmektedir.
Hayatın bir yönelime; halihazırda erişilmemiş arzulara, projelere, gayelere ihtiyacı vardır.
Reklam
İstediğiniz şeye sahip olmanın sizi mutlu etmemesi onu şaşırtmazdı. Öte yandan, istediğiniz şeye sahip olmak da aynı derecede kötüydü. Shopen­hauer için her iki durumda da lanetlendiğin anlamı­na geliyordu. İstediğiniz şeye sahip olursanız, meşga­leniz son bulmuştur. Gayesizsinizdir,
İnsanlar , yasalar ile şekillendirilebilirler . Fakat gerçek mana­ da ahlaklı olamazlar .
Resim