Oluş'un nasıl başlayabildiğini ve neden hala bitmedi­ğini anlamaya çalışan soru bir olasılığı gözden kaçı­rıyordu. Oluş başlamadı bu yüzden bitemez. Geçmiş zamanın sonsuzluğu Oluş'un olmakla başlamadığını ve onun olmuş bir şey olmadığını ifade ediyordu.
Sayfa 26 - Düşünbil DergisiKitabı okudu
"Tanrı'nın kendisinin bizim en kalıcı yalanımız olduğu kanıtlanırsa ne olur?"
Reklam
Bilinemezciliğin en saldırgan ve enteresan beyanların­ dan biri W K. Clifford (1845-79) adlı İngiliz Viktoryan düşünüre aittir. "The Ethics of Belief" başlıklı yazısında her nerede olursa olsun yeterli kanıtı olmayana inan­manın, ahlaka aykırı olduğunu öne sürer. Ahlaka aykı­rı olduğunu düşünür; çünkü medeniyetin kendisinin gerekçe gösterilebilen inançlar oluşturma alışkanlığı­na bağlı olduğuna inanır.
Hayat, yokluktan muzdarip olmakla , varlıktan muzdarip olmak arasında gidip gelen bir sarkaç gibidir.
Şeylerde zorunlu olanı, güzel olanı görmek için, öğrendikçe öğrenmek istiyorum. Öğrenince şeyleri güzelleştirenlerden biri olacağım. Amor fati (yazgı sevgisi). Bundan sonra benim aşkım bu olsun. Çirkin olana savaş açmak istemiyorum. Suçlamak istemiyorum, suçlayanları suçlamak istemiyorum. Benim değillemem genelde her şeyi hesaba katarak uzağa bakmak, başımı çevirmek olacak: Günün birinde bir evetleyici olmak isterim ben
Sayfa 8
Reklam
Her şeyi bilen ve her şeye kadir olan bir tanrı ve amacının yaratıkları tarafından anlaşılmamasına çalışan bir tanrı… iyiliklerin tanrısı olabilir mi? Sanki insanlığın selameti için sakıncası yokmuş gibi, sayısız şüpheyi ve tereddüdü binlerce yıl boyunca yaşatıp sürdüren tanrı, buna karşın gerçekte yanılmanın korkunç sonuçlarını belirsiz bir şekilde vaat etmiyor mu
Tan Kızıllığı - Ahlaksal Önyargılar Üzerine Düşünceler (1881)
Peki, neden öldü Tanrı? Herşeyin mutlak sebebi olan kutsal varlık neden cinayete kurban gitti? Nietzsche cevaplar: Merhametten. Tanrı tam da insanlara duyduğu o biricik merhametinden dolayı öldü. İnsanı çarmıha gerili olarak gören Tanrı, bu anın tanıklığına dayanamaz.
Sayfa 8
Lacan’da Ego ve Özne
...ego rasyonellik aracılığıyla gerçekliğe uyumlanmayı kolaylaştırıcı bir fail ya da işlev değildir. Daha ziyade, algısal bilinci renklendiren ve gerçeklikle ilişkiyi çarpıtan bir yapıdır.
Reklam
"acıma, hiçliğe inandırır!.. Doğal olarak kimse 'hiçlik' demez buna: Biri 'ahiret' der, diğeri 'Tanrı', biri 'hakiki yaşam', diğeri Nirvana, günahtan kurtuluş kutsanmışlık..."(Nietzsche,2014:13)
"Tanrı'yı ilk insanların hayal gücü, ölüme karşı bir silah olarak icat etti."
Sayfa 1 - Hans AbendrothKitabı yarım bıraktı
Son insanın hayatında çobanın yeri yoktur. Onun biricik yaşamı sürü insanı olmaya dayanır. Son insanın ırmağında herkes aynı suyu içer, aynı şeyi ister ve aynı olmayı diler; çünkü farklı olmanın kutsanmadığı ama aynılığın yüceltildiği yerde, var olmanın derin çıplaklığında yaşayamaz o.
Sayfa 8
64 syf.
·
Puan vermedi
Düşünbil Dergisi Türkiye'de yayımlanan az sayıda felsefe dergilerinden birisi. Türkiye'deki ekonomi yüzünden kitapların fiyatlarının artmasıyla bazı dergilerde kapanmaya başlamıştı. Düşünbil de bu fiyat artışını yansıtarak direnmeye çalışan dergilerdendir. Derginin içeriğine gelirsek genel anlamda kaliteli olduğunu düşünmekle beraber bazı yazıların dilini beğenmedim ve ne hikmetse bu yazıları yazanlar genç yazarlardı. Profesör veya doçent hocalarımız anlaşılabilirliğe önem verirken yukarda belirttiğim genç yazarlar ağdalı yazmaktan anlaşılabilirliği çok azaltmış. Bazı makalelerde çeviriler de vardı. Şunu da söylemek lazım eğer felsefe hakkında hiçbir bilginiz yoksa size ağır gelecektir, okumak için en azından terimlere vâkıf olmakta fayda var...
Düşünbil - Sayı 79 (Mayıs 2019)
Düşünbil - Sayı 79 (Mayıs 2019)Düşünbil Dergisi · Düşünbil Dergisi Yayınları · 201923 okunma
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.