Özgürlüğü ve huzuru buldum meczupluğumda; yalnızlığın özgürlüğünü ve anlaşılmamış olmanın huzurunu. Çünkü bizi anlayanlar içimizdeki bir şeye de egemen olurlar.
Bilginin ve Anlamın Birliği.
'' Eğer metafizik; sözde terimler dolayısıyla en az özgürlüğü tadıyorsa, insan da metafizik inançlarının en üst nokta olması ve ilgili insan davranışlarına yayılmış olması nedeniyle en az özgürlüğü yaşıyor demektir; bilinçli ya da bilinçsizce tüm değerlerin kaynağı ve hayatın kendisine verdiğimiz anlam vardır... Metafizik, benim anlayışımla, bilginin ve anlamın birliğidir; bu birliğin hayata yansıdığı uyumdur. Eğer bu birlik bilginin birliği ise nasıl öznel olabilir? Bilgiden temelini alan bir inançtır.''
Sayfa 96 - @sitareyayınlarıKitabı okudu
Reklam
Calvin'in yerine geçen Théodore de Bèze, düşünce özgürlüğüne karşı çılgın nefretiyle -bağımsız düşünemeyen akılların her zaman yaratıcı olanlar karşısında yaptığı gibi- Calvin'i bile geride bırakacaktır. Adını, düşünce tarihine Herostratus benzeri bir şöhretle, bir yük olarak kazıyan o korkunç söz ona aittir: "Vicdan özgürlüğü bir şeytan öğretisidir," "Liberias conscientiae diabolicum dogma".
Sayfa 161 - Can Yayınları
Hayatın Anlamı
1.kısım Hayatın anlamı nedir?" sorusu hakiki bir soru mu yoksa yalnızca hakiki gibi görünen bir soru mudur? Tanrı, stratejik bir amaçla dünyayı yaratmış göksel bir mühendis değildir. O, dünyayı yalnızca kendi memnuniyeti ve yaratma hazzı uyarınca yaratmış bir sanatçıdır. Philosophical Investigations" gibi bir çalışmada
Böylece, Günlük gibi romanlar da uyumsuz sorunu­nu ortaya atar. Ölüme dek mantığı, coşkuyu, "korkunç" özgürlüğü, çarların insansallaşmış yüceliğini kurar. Her şey iyidir, her şeye izin vardır, hiçbir şey nefreti hak et­memiştir: uyumsuz yargılardır bunlar. Ama bu ateşten ve buzdan varlıkları bize öylesine yakın gösteren bu ya­ratım ne şaşırtıcı bir yaratım! Yüreklerinde homurdanan tutkulu ilgisizlik dünyası hiç de öyle aykırı, hiç de öyle tüyler ürpertici gelmez bize. Orada günlük bunalımları­ mızı buluruz. Uyumsuz dünyaya böylesine yakın, böyle­sine kıvrandıncı etkiler vermesini de hiç kimse Dostoyevski kadar başaramamıştır kuşkusuz.
Sayfa 113
Modern insanın kimliksizliği bir anlamda şirketlerin kimliğini geliştirmesini kolaylaştırmıştı. Yaşadığımız yüzyıl boyu "ben kimim" diye soran insanlar, edebiyattan tutun da psikiyatrist koltuklarında, kır gezintilerinde, yeni dalga dinlerinde, Sartre'ın özgürlük bunalımlarında ya da birbirlerinde kimliklerini, kendilerini, bireyselliklerini arayadurdular. Oysa artık şirketlerin güleryüzlü, güven verici görüntüleri sayesinde yalnızlığımızı giderek terk edip, severek kucaklıyoruz tükettiklerimizi. Yıllardır sırtımızda milli giysiler, gönlümüzde milli duygularla iki dünya ve yüzlerce ulusal kurtuluş savaşında birbirimizi katlettikten sonra geçmişimizden soyunup modernliğimizde değersiz ve kimsesiz kalmak doğal elbette. Ama kurtulmuş olanlarımız, 21. yüzyıla istediğini benimsemenin özgürlüğü, tükettiklerini her an değiştirebilmenin hafifliğiyle giriyor. Kalıpların kalebentliğini yaptık asırlarca, görüntü beyleriyiz şimdi.
Sayfa 37 - İletişimKitabı okuyor
Reklam
Eskiden özgürlüğü dilimden düşürmezdim. Onu kahvaltıda ekmeklerime sürer, bütün gün ağzımda çiğner, dünyaya özgürlükle tatlı tatlı serinlemiş bir nefes salıverirdim.
Yürümek öncelikle erteleme özgürlüğü sunar. Şöyle bir dolaşmaya çıkmak bile endişelerin ağırlığını hafifletmeyi, işleri bir süreliğine unutmayı sağlar. İşyerini geride bırakmaya karar verip dışarı çıkar, aylaklık eder, başka şeyler düşünürüz.
"Yüz kişiden belki de ancak biri tartışmaya değerdir. Geri kalanlar bırakın canlarının istediğini söylesinler, çünkü desipere est jus gentium. (Herkesin ahmak olma özgürlüğü vardır.)"
Sayfa 122 - SAYKitabı okudu
Ayıplamak, hor görmek, düşünce özgürlüğü adı altında insanları yerden yere vurmak öylesine normalleştirildi ki bunun bize verdiği zararın farkına varamıyoruz.
Sayfa 112
Reklam
Deniliyor ki ,"Hakikat insanı özgür kılacaktır."Hakikat tek başına asla kimseyi özgür kılmamıştır.Ancak ŞÜPHE , zihinsel özgürlüğü getirecektir .
136 syf.
·
Puan vermedi
Liberallerin peygamberi hz. John Stuart Mill efendinin kitabı. Akılda tutmakta fayda var, düşünce özgürlüğü ifade özgürlüğünden ayrı düşünülemez/kendi başına bir ehemmiyeti yoktur. Düşünce her yerde serbesttir ancak bunu ifade edebileceğimiz yerler yeryüzünde nefeslenebileceğimiz yerlerdir.
Özgürlük Üzerine
Özgürlük ÜzerineJohn Stuart Mill · Liberus · 0663 okunma
Her türlü sorgulama fırsatına rağmen yanlış olduğu gösterilmeyen bir görüşün doğru olduğunu varsaymak ile yanlışlığının kanıtlanmasını engellemek için doğru olduğunu varsaymak arasında dünyalar kadar fark vardır.
Sayfa 15 - Can yayıneviKitabı yarım bıraktı
Bir kişi hariç bütün insanlık aynı görüşte olsa, tek bir kişi karşı görüşte olsa, insanlığın o kişiyi susturma hakkı, o kişinin gücü yetse insanlığı susturma hakkından fazla değildir.
Sayfa 12 - Can yayıneviKitabı yarım bıraktı
“ Yoklugunda onsuz yapılamayan ama, yaratması bir o kadar da zor olan bir şeyi, kendiliğinden ortaya çıktığında gözden çıkarıvermek, saçma dan da beter değil mi!”
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.