Sabahattin Ali'nin kült eseri İçimizdeki Şeytan, aydın ve entelektüel gençlerin karmaşık iç dünyalarına ayna tutarken, aynı zamanda toplumsal eleştiriye de cesurca soyunur. Romanın merkezinde
Varoluş sorgulamalarıyla, yazar ve kitaplarından bol bol alıntılar sunarak okuyucuyu düşünmeye sevk ediyor.
Siz de bir boşluktaysanız hayatın anlamsızlığından şikayetçiyseniz bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum, okuduktan sonra mutlaka hayatınıza yeni bir sayfa açacağına,hayata daha bir anlam katacağına inanıyorum.
İstifadeli okumalar...
Öncelikle şunu söylemeliyim: Bu kitabın tek bir kusuru var, o da sadece 141 sayfa olması.
Değerli okurlar; bu kısacık eser ufkunuzu açar, bakış açınızı değiştirir ve sizi düşünmeye sevk eder ve size yepyeni anlamları keşfettirir.
Özet yorumumu yaptıktan sonra kısaca içerik bilgisini de vermeye çalışayım;
Eser dört bölümden oluşuyor;
1- Panorama
2- Sağlıklı Düşünmeye Doğru
3- Müslümanın Nitelikleri
4- İslâm'ın Özgünlüğü
Bu bölümlerin altında toplam 44 adet yazı bulunmaktadır. Öne çıkan yazıların başlıklarını buraya yazmak isterdim ama öne çıkmayanı yok ki... Yazıların tamamına yakını harika tespitler içeriyor.
Eseri; kendini geliştirmek isteyen, düşünen, arayan sorgulayan, hakikatin peşinde olan tüm okurlara önemle tavsiye ediyorum. Bu kitaptan alacağınız bakış açısının feneri ile önünüzde yeni ufuklar açılacağını söylemeliyim. Ve bu kitabı eğer düşünerek, dikkatlice okursanız emin olun ki önceki siz ile yeni siz arasında hissedilir bir fark göreceksiniz. Zaten iyi bir eserin katkısı da bu noktada ortaya çıkar.
Herkese faydalı okumalar dilerim.
Kedi Ofisi / Miyazawa Kenji
İçerisinde 6 hikaye olan bu kitap, yazarın doğa ve hayvan figürleriyle iç içe geçmiş, yaşadığı döneme ve coğrafyaya dair esintiler içeriyor.
Miyazawa Kenji'den bahsetmeden kitaba dair konuşmak istemiyorum. Japon edebiyatında sık okuduğum bir talihsizlik var, eserler yazarlarının kısa ömürleri sonlandıktan sonra ünleniyor.
Kenji'nin çocuk edebiyatına katkıları fazla ve birçoğu hatta bu ay okuyacağım diğer eseri Galaktik Demiryolu'nda Gece eseri animeye uyarlanmış.
İlk hikaye Kedi Ofisi'nde farklılıkların kediler üzerinden anlatılması , zorbalık ve kibrin zararlı sonuçları hakkında hüzünlü bir okumaydı. (Kıyamam kara kediye )
Obbel ve Fil, hikayesinde hırs ve açgözlülüğün hazin sonuna dair mesajları çiftlik içerisinde açgözlülüğü insan, hırsı ise fil ile kişileştirip biz okuyuculara veriyor. Bazen beyaz fildeki gibi fazla iyi niyet kişiye zarar verebilir.
Kenjū Parkı Korusu ise, hayattaki gerçek mutluluğun ne olduğu üzerine bizleri düşünmeye sevk ediyor.
Meşe Palamutları ve Yaban Kedisi, Mabet Ağacının Meyveleri ile de doğayla iç içe tabiat hikayeleri sizleri bekliyor.
Ve sondaki hikaye Çok İstek Lokantası hikayesi zihnimde uzun süre yer edinecek bir diğer hikaye oldu. İki avcı açgözlülüklerinin kurbanı olmaya her kapıda bir istekle yüzleşerek nasıl av haline geliyorlar okuyalım.
Haydi gelin Japon Edebiyatına dair ne varsa okuyup sohbet edelim
Gene de hakkını teslim etmek gerek bu adamın, insanlar üzerindeki etkisi tartışılmaz. Düşünmeye zorluyor insanı ... Yarattığı güvensizlik insanları asıl düşünmeye sevk eden.