Frazer'in Altın Dal'ı gibi insanbilimsel bir inceleme, mantıksız insan inançlarının çeşitliliğiyle bizi etkiler. Bu inançlar bir kültüre bir kez yerleştiklerinde, sürdürülür, evrilir ve çeşitlenirler ve bu durum bir anlamda biyolojik evrimi anımsatır. Yine de Frazer bazı genel prensipler keşfetmiştir, örneğin "homeopatik büyü" ismiyle tanımladığı inançlarda tılsımlar ve büyülü sözler etkili olmayı amaçladıkları gerçek dünya nesnesinin bazı sembolik yönlerini ödünç alırlar. Acı sonuçlar doğuran bir örnek, toz haline getirilen gergedan boynuzunun cinsel gücü arttırıcı özellikler taşıdığına inanılmasıdır. Baştan aşağı saçmalık olan bu efsane, gergedanın boynuzunun erekte olmuş bir penise benzemesinden ileri gelir. "Homoeopatik büyünün" bu kadar yaygın olduğu gerçeği, savunmasız beyinlere bulaşan saçmalığın tamamen tesadüfî ve keyfi olmadığı fikrini uyandırır.
— Bir felaket ne kadar geç gelirse o kadar iyidir! Nasreddin Hoca'nın konuşan eşeği fıkrasını bilmiyor musun sen? Nasreddin Hoca, İran, Maveraünnehir ve Anadolu'nun tüm fıkralarının yarı-efsane kahramanıydı. Şirin anlattı: — Yarı deli bir kral, Nasreddin'i eşek çaldığı için idama mahkûm etmiş. Tam idam edilecekken Nasreddin haykırmış: "Bu hayvan aslında benim kardeşimdir, bir büyücü onu bu kılığa soktu, bir yıllığına bana teslim edilirse bizim gibi konuşmayı öğretirim ona!" Aklı karışan hükümdar sanığa vaadini yinelettirmiş, sonra da hükmünü vermiş: "Öyle olsun! Ama günü gününe bir yıl içinde bu eşek konuşmazsa idam edileceksin." Oradan ayrılırken karısı Nasreddin'in yakasına yapışmış: "Böyle bir şeyi nasıl vaat edebildin? Bu eşek konuşmayacak, biliyorsun." "Tabii ki biliyorum," diye cevap vermiş Nasreddin, "ama bir yıl sonra kim öle kim kala? Bir yıl içinde kral da ölebilir, eşek de ölebilir, ben de ölebilirim." Prenses devam etti: — Eğer zaman kazanmayı becerebilseydik, Rusya belki de Balkanlar'da veya Çin'de çıkacak savaşlarla uğraşmak zorunda kalacaktı. Üstelik çar da sonsuza kadar kazık çakacak değil ya, o da ölebilir, altı yıl önce olduğu gibi yeni ayaklanmalar ve isyanlarla tahtı sarsılabilir. Sabredip beklemeliydik, biraz kurnaz olmalı, hık mık etmeli, iki büklüm olup yalan söylemeli, sözler vermeliydik. Doğu bilgeliği denen şey budur ezelden beri; Shuster¹ bizi Batı ritmiyle ilerletmeye çalıştı, ama gemiyi de batırdı.
Sayfa 309 - Yapı Kredi Yayınları, 65. Baskı. Çev: Ali BerktayKitabı okudu
kendimizi kainatın en mükemmel canlısı olarak gören bizler, insanlara öldükten, hayvanlara ise nesli tükendikten sonra 'efsane' muamelesi yaparız.
176 syf.
6/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Nerden başlasam. Yazar hakkında bir şey bilmeden ilk satırları okuduğumda aklımda çok netti söyleyeceklerim. Bilgi sahibi olunca kitabı salt ele almak zorlaşıyor benim için. Yayınevinden şikayetçi yorumlar ve incelemelere denk gelince yazarın hayatını araştırdım, yayınevlerini karşılaştırdım. Enteresan bir üslup farkına denk geldim. Belirli
Cehennemde Bir Mevsim - Aydınlanışlar
Cehennemde Bir Mevsim - AydınlanışlarArthur Rimbaud · İz Yayıncılık · 2008597 okunma
576 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
42 günde okudu
Hassas Ruhlara!
PARMA MANASTIRI Stendhal'ın kaleminden çıkan ve Tolstoyu bile etkileyen bir kitap Parma Manastırı. Fransız ruhunun yazmakta zorlandığı bir kitap olduğunu ve kitapta geçen olayları kesinlikle takdir etmediğini her cümlesinde vurguluyor. Fransız ve İtalyan kültürlerini karşılaştırıp İtalyan tavırları sineye çekmeyi de unutmuyor: “Fransız
Parma Manastırı
Parma ManastırıStendhal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,638 okunma
Der ki eski bir efsane, Kral Midas bilge Silenos'u, Dionysos'un eşlikçisini, uzunca bir süre ormanda kovalamış, ama yakalayamamış. Nihayet, bir gün eline düştüğünde sormuş Silenos'a kral, insanlar için en iyi ve en mükemmel şeyin ne olduğunu. Kaskatı ve kıpırtısız durarak susmuş daimon, kral tarafından zorlanıncaya kadar; sonunda kulakları çınlatan bir kahkahayla birlikte şu sözler dökülmüş ağzından: "Zavallı, bir günlük ömürlü tür, rastlantının ve kederin çocukları, duymamanın senin için en hayırlısı olduğu şeyi söylemeye niye zorlarsın beni? En iyi şey senin için tamamen ulaşılmazdır: doğmamış olmak, var olmamak, hiç olmak. En iyi ikinci şey ise senin içindir - en kısa zamanda ölmek."
280 syf.
9/10 puan verdi
Kitaba heyran qaldım . Uzun zamandır məni içinə bu qədər çəkən və obrazlarına, hekayəsinə aşiq edən bir kitab oxumurdum. Duyğularımı necə izah edəcəyimdən də əmin deyiləm. Kitabın hekayəsi koreya mədəniyyətinə aşina olanlar üçün olduqca tanıdıq gələcək. Kaderin kırmızı ipi, əjdahalar, ruhlar aləmi və s. kimi tanıdıq hekayələr, müxtəlif tanrılar,
Denizin Altına Düşen Kız
Denizin Altına Düşen KızAxie Oh · Yabancı Yayınları · 2023199 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Aşk
Bence herkesin okuması gereken bir kitap. 5 farklı ülkeden 5 farklı hayatı birleştiren ve sonunda verdiği efsane mesaj. Tabi aralarda yazılan o muhteşem sözler. Mesela bir kac tanesini paylaşayım. Hayat bir uykudur, aşk onun rüyası. Özgürlük yoksa aşk da yoktur.
Bir Aşk Masalı
Bir Aşk MasalıAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 20228,1bin okunma
·
Puan vermedi
KİTABIN YAZARI HAKKINDA Kırgız edebiyatının en tanınmış, belki de en çok sevilen yazarlarından biridir. İlk öykülerini Kırgızistan Tarım Enstitüsü’nde okuduğu yıllarda yazıp yayımlamaya başlamıştır.1957’de Sovyet Yazarlar Birliği’ne kabul edilmiştir. 1958’de ilk uzun öyküsü ‘Cemile’ yayımlandıktan kısa bir süre sonra, yapıtının yabancı dillere
Beyaz Gemi
Beyaz GemiCengiz Aytmatov · Ufuk Kitapları · 200870bin okunma
(…) hayatı, akıl hesap ve kitap üzere yarat­mışlar, şiir efsane ve kıssayla değil! Senin o sözlerin efsanedir, şiirdir, kıssadır, hayalciliktir, o güzel defterin içindeki sözler gi­bidir, hayatın başka bir dili var, başka bir hesabı var, başka bir kitabı var, doğrudur!
Sayfa 206 - Fecr YayınlarıKitabı okudu
Hikmetli sözler
Erdemli kişilere zararı dokunan iki şey vardır, konulmak gerekirken susmak ve susmak gerektiğinde konuşmak.
Sayfa 247Kitabı okudu
Hikmetli sözler
Kader aynasına bugün yansıyan yarın değişir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Resim