Bu nedenle tasavvuf,kalp amelleri ile ilgilenir. Zira bâtın, zahirini esası ve kaynağıdır l. Bâtınin bozulması, zahirin bozulmasına sebep olur. " Zâhirle çelişen her batın bâtıldır"
El-Âhir
Varlığının sonu olmayan, ölümsüz , ebedi ve bâki olan "O Evvel'dir, Ahir'dir, Zahir'dir, Batın'dır. O her şeyi bilendir.". Hadid/3 Her şey biter, O kalır. Allah'ın varlığının sonu yoktur. Başlangıcının olmadığı gibi, sonu da yoktur. Yüce Allah için zaman sınırlaması söz konusu değildir. O her şeyden önce vardı, her şey sonra da kalacak olan O'dur
Reklam
Mem u Zin
Sernameyê name, namê Ellah Bê namê wî natemam e wellah Ey metle`ê husnê `işqibazî Mehbûbê heqîqî û mecazî Namê te ye lewhê nameya `işq ismê te ye neqşê xameya `işq
✿ KADER VE DUA İLİŞKİSİ ✿
🌼 İman esasları arasında yer alan kader inancı, birçok ayet ve hadislerde vurgulanmış ve Cenab-ı Hakk'ın kayıtsız ve sınırsız ilim, irade ve kudret sıfatlarına iman etmenin kaçınılmaz bir gereği olarak İslam dininin önemli bir rüknü haline gelmiştir. İslam'da her şeyin kaderde yazılı olması, yapılan duaların kişinin kaderine bir
99
72.EL MUAHHİR İstediğini geri koyan,arkada bırakan. 73.EL EVVEL İlk olan,öncesi ve başlangıcı olmayan. 74.EL AHİR Varlığın sonu olmayan. 75.EZ ZAHİR Varlığını ve birliğini belgeleyen bir çok delilin bulunması açısından aşikar olan. 76.EL BATIN Duygulardan gizli olup gözle algılanmayan. 77.EL VALİ Kainatı,her an olup biten hadisatı tek başına yöneten ve idare eden. 78.EL MÜTEÂLİ Yaratılmışlar hakkında aklın mümkün gördüğü her şeyden,her hal ve tavırdan yüce. 79.EL BERR Kullarına karşı iyiliği,lütfu ve şefkati çok olan,her iyilik ve ihsanın ana kaynağı.
74/99
El Batın الباطن Varlığının mahiyeti gizli olan, görülmeyen. Varlığını belgeleyen birçok delil bulunmakla birlikte duyulardan gizli olup gözle algılanamayan; mahiyeti bilinemeyen, kemiyet ve keyfiyetle nitelenemeyen, zihnin tasavvur sınırlarına girmeyen; mümin kuluna zâhir olmakla birlikte münkirin nazar ve tefekküründen gizlenen.
Reklam
Marifet ehlinden birisi demiştir ki: "Ehline, bâtın ilmini örenmek farzdır." Alimler bunun, avam müslümanların dışında özellikle bu iş için seçilmiş kalb ehli kimselere ait olduğunu söylemilerdir. Çünkü hadis-i şerifte: *Yakîni öğreniniz* buyurulmuştur.
Büyük sufi İsmail Hakkı Bursevi hazretleri, bazı şehirlerin esma-i hüsnadan bazı isimlerin mazharı olduğunu söyler. Mesela Kudüs, el-Kuddûs isminin, Bağdat ez-Zahir isminin, Mısır (Kahire) el-Batın isminin, Konya el-Kadir isminin, İstanbul el-Câmi isminin mazharıdır. Bursevi'nin izini takip ederek, camiler de bazı isimlerin mazharlarıdır
Sayfa 100Kitabı okudu
~• el-Melik •~
“el-Melik, ibâdet edenlerin kalplerine sahip olup, onları egemenliği altına alan; âriflerin kalplerine sahip olan ve onları yakan kimsedir. El-Melik, göklerin ve yerin mülk ve melekûtünün nispet edildiği kimsedir. Mülk, ez-Zâhir ismine; melekût ise, el-Bâtın ismine mahsustur. Ez-Zâhir ve el-Bâtın isimleri, el-Melik isminin iki veziridir.”
Sayfa 51 - PDF- “İlâhî İsimler - el-Melik ”
176 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Herkese selamlar Cihan Çetinkaya' nın kaleminden; "
Arafta Yedi Gece
Arafta Yedi Gece
kitabı ile geldim. Yazardan okuduğum ikinci eser. İki kitapta bir birinden farklı, bir birinden etkileyici eserlerdi. Yazarın aklının içinden geçenleri, hayal gücünü merak ediyorum. Bu kurguları nasıl zihninde barındırıyor. Bunları nasıl kurguluyor helal olsun doğrusu.
Arafta Yedi Gece
Arafta Yedi GeceCihan Çetinkaya · Timaş Yayınları · 202435 okunma
Reklam
Zahirî (açık) hükümlere aykırı olan her batın (gizli) batıldır.( geçersizdir.) Ebu Said el- Harraz.
Sayfa 66 - TDV yayınları.Kitabı okuyor
Allâme İbn Acîbe (rh.a.), tasavvuf ilmini şöyle tarif eder: "Bil ki bâtın (tasavvuf) ilminin temeli, iç âlemi (kalbi) bütün rezil şeylerden temizleyip onu her türlü güzel ahlâk ile süslemektir. Kalp, rezil işlerden temizlenip faziletli ahlâkla süslenince, üzerinde nurlar parlar ve ilâhî sırlar gözükür; böylece irfân ilmine ait hakikatler ve rabbânî sırlar keşfolur, sahibi müşahedeye dayalı bir mârifeti elde eder ve ihsân makâmına ulaşır. Tasavvuf ilminin özü ve meyvesi budur." İbn Acîbe, el-Fehrese, Sf: 44-45.
424 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.