Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve selleme: “Hangi ibâdet daha faziletlidir?” diye sordular. O da: “İnsanın kendine yaptığı duâ.” buyurdu.
Nu’mân ibni Beşîr radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre, Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem: “Duâ, ibâdetin ta kendisidir.” buyurdu; ardından da: “Bana duâ edin, duânızı kabul edeyim.” âyet-i kerîmesini okudu
Reklam
“Allah katında duâdan daha değerli bir şey yoktur.” Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre, Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İbâdetlerin en üstünü duâdır.”
1. Duâm kabul edilecek mi diye endişe etmemeli ve duânın kabulü konusunda aceleci olmamalıdır. 2. Duâm kabul edilmiyor, diye de duâ etmeyi bırakmamalıdır. 3. Bazı isteklerimizin dünyada verilmesi bizim lehimize değilse, Allah o isteğin karşılığını âhirette verecektir. 4. Allah Teâlâ kulunun istediği bir şeyi ona vermeyi uygun görmüyorsa, o isteğinin yerine, onun üzerinden bir kötülüğü kaldıracak demektir. Bunu böyle bilmelidir. 5. En önemlisi de duâ samimiyetle yapılmalı, duâda Allah’ın râzı olmayacağı bir şey istenmemelidir.
📜İbnu Kayyım el-Cevziyye rahimehullah el-Cevabu'l-Kafi li men Se'ele ani'd-Deva'i'ş-Şafi isimli eserinde diyor ki: Allah teala'ya şirk koşma türlerinden biri de Allah'tan başkası adına yemin etmede olduğu gibi konuşmada yapılan şirktir. Nitekim İmam Ahmed ve Ebû Dâvûd, Peygamber sallallahu aleyhi ve
Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Duâ eden bir Müslüman, günah olan veya akrabalık bağını zedeleyen bir şeyi istemedikçe, Allah ona şu üç şeyden birini verir: Ya duâsını hemen kabul eder. Veya istediği şeyin karşılığını ona âhirette vermek üzere duâsını saklar. Yahut da ondan, istediği şeye denk bir kötülüğü giderir.”
Reklam
İnsanlar, kendilerinden bir şey istenince rahatsız olurlar, Allah Teâlâ ise, kulunun, Kendisinden ısrarla istemesinden hoşnut olur.
715. Aişe radıyallahu anha şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve selleme: "Hangi ibadet daha faziletlidir?" diye sordular. O da: "İnsanın kendine yaptığı duâ." buyurdu. Hakim, el-Müstedrek (Atā), 1, 727, nr. 1992; Beyhaki, ed-Da'avâtü'l-kebir (Bedr), II, 321.
714. Nu'mân ibni Beşîr radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre, Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem: "Duâ, ibâdetin ta kendisidir." buyurdu; ardından da: "Bana duâ edin, duânızı kabul edeyim."¹ âyet-i kerîmesini okudu.² 1. Mü'min 40/60. 2.Ebû Davud, Vitir 23, nr. 1479, Tirmizi, Tefsir, nr. 1969; İbni Māce, Dua 1, nr. 3828.
712. Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre, Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Allah katında duâdan daha değerli bir şey yoktur." Tirmizi, Daavat 1, nr. 3370; İbni Māce, Dua 1, nr. 3829; Ahmed ibni Hanbel, Müsned, II, 362, nr. 8733.
Reklam
Duâ samimiyetle yapılmalı, duâda Allah'ın razı olmayacağı bir şey istenmemelidir.
acele etme.
711. Ebü Hüreyre radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre, Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Bir Müslüman yüzünü Allah'a döner ve isteğini O'na arz ederse, Allah Teâlâ da ona istediği şeyi ya bu dünyada verir veya acele etmediği takdirde âhirete bırakır." Sahabi: "Ya Resûlallah! Kul nasıl acele eder?" diye sordu. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de: "Kul, 'O kadar dua ediyorum da, duâmın kabul edildiğini zannetmiyorum.' derse acele etmiş olur." buyurdu.
Sayfa 49 - Benzeri rivayetler için bk. Buhârî, Daavât 22, nr. 6340; Müslim, Zikir 90, nr. 2735; Häkim, el-Müstedrek (Atā), 1, 674, nr. 1829.Kitabı okuyor
710. Ebû Said el-Hudri radıyallahu anhdan rivayet edildiğine göre, Resül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Duâ eden bir Müslüman, günah olan veya akrabalık bağını zedeleyen bir şeyi istemedikçe, Allah ona şu üç şeyden birini verir: Ya duâsını hemen kabul eder. Veya istediği şeyin karşılığını ona âhirette vermek üzere duâsını saklar. Yahut da ondan, istediği şeye denk bir kötülüğü giderir." Bunun üzerine orada bulunan bir sahābī: "Öyleyse biz Allah'a çok dua etmeliyiz." dedi. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem de: "Allah da size istediğinizden daha fazlasını verir." buyurdu.
Sayfa 48 - Tirmizi, Daavat 116, nr. 3573; Ahmed ibni Hanbel, Müsned, III, 18, nr. 11150; Ebû Ya'lä el-Mevsıli, Müsned (Esed), II, 296, nr. 1019.Kitabı okuyor
1. İnsan, Allah Teâlâ’dan hem kendisi hem de yakınları için gönül tokluğu ve zenginliği istemelidir. 2. Kulağın, gözün, dilin, kalbin ve cinsel organın işleyebileceği günahlardan sakınmalı ve onları yapmaktan Allah’a sığınmalıdır. 3. İnsanların, şeytanların ve düşmanların yapacağı kötülüklerden Allah’a sığınmalıdır. 4. Allah’tan iyi kul olmayı
663. hadisten öğrendiğimize göre bazı organlarımızın şerrinden Allah’a sığınmalıdır. Kulağın şerri, birinin gıybetini ve günah olan sözleri dinlemesidir. Gözün şerri, günah olan şeylere bakmasıdır. Dilin şerri, Allah’ın yasakladığı şeyleri konuşmasıdır. Kalbin şerri, insanlara haset etmek, kin ve nefret beslemek gibi kötü duyguları taşımasıdır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.