·
Puan vermedi
Yazarın okuduğum ilk kitabı olması hasebi ile birkaç noktaya değinmekte fayda görüyorum. Okurken ilk göze çarpan husus Arap edebiyatının mistik havası oluyor. Yazar kitapta Beyrut’a bir kadın ruhu vererek onun dilinden düşüncelerini 54 başlık altında aktarmakta. Kitabın şiirsel bir yönü olmakla birlikte ekonomiden savaşlara, sosyolojiden felsefeye kadar hem Beyrut’un yapısını hem de kendi düşüncelerini apaçık şekilde dile getirerek objektif bir perspektif sunuyor bizlere. Kaldı ki kitabın en iyi yönü de burada: Klasikleşmiş Ortadoğu insanının Avrupa’ya yapmacık eleştirel ancak özentili dilini kullanmıyor yazar. Gerek kendisine gerekse içinden kopup geldiği topluma oldukça nesnel bir bakış ile yaklaşmakta. Yazarın diplomat kimliği de kendini oldukça belli ediyor. Zira birçok kültürden beslenerek kendisine has bir sentez gerçekleştirmektedir. Son olarak yazarda Halil Cibran tarzı hissedildiğini söylemeden geçemeyeceğim. Bunun en bariz örneği ise kitabı tasnifleme biçiminde…
Ben Beyrut
Ben BeyrutNizar Kabbani · Hece Yayınları · 2016232 okunma
Daha adil olmanın çözümü nedir? Yapılması gereken ilk şey, diğer insanlar hakkında bir karar verirken acele etmemektir. Hemen sonuca varmayın. İdeal olmayan bir şekilde davrandığınız zamanları ve bunun nedenini düşünün. Diğer insanların neden kötü davrandığını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Dış görünüşe güvenmeyin. Kıyafetler ve dış görünüş aldatıcı olabilir. Önyargılarınızı ve iş yerinde ince eleyip sık dokumanın yanı sıra önyargılarınızı doğrulama eğiliminizin de farkına varin. Bazen pek de fırsatımız olmayabilir ama varsa birini daha iyi tanımaya çalışın. Başkalarını dinlemek ve değerlendirmek için zaman ayırın. Ayrıca onların da sizi ölçüp biçtiğini ve hakkınızda yanlış bir izlenim edinebileceklerini unutmayın! Eğer birisi dezavantajlı görünüyorsa kendinizi onun yerine koyun. Kendimizi onların içinde bulundukları durumdan uzak tutmak çok kolaydır ve sadece hak ettiklerini düşünme eğilimimiz, onları mantıksız bir şekilde yargılıyor olabileceğimiz anlamına gelir. Belki de dibe vurmalarının sorumlusu kendileri değildir. Diğer bakış açılarını dikkate almak, daha az benmerkezci ve daha çok tümmerkezci olmanın ilk adımıdır. Birinin yerine kendinizi koyabildiğinizde, daha az eleştirel ve daha cömert olursunuz.
Reklam
463 syf.
·
Puan vermedi
Tüm Dünya Edebiyatı’na spoiler olabilecek bir kitap:)
Cemil Meriç ile bu yıl tanışıyorum.Doğrusu,önceleri sözlerine sık sık rastgeldiğim ve söylediklerini düstur edindiğim hâlde bir türlü okuma fırsatım olmamıştı. Geçenlerde “Bu Ülke” adlı kitabını okuduğumda okumak için neden bu denli geç kaldığıma hayıflandım doğrusu. Bu Ülke kitabı,beni bana anlatıyordu.Hayata ve topluma bakış açışı,benimkilerle
Kırk Ambar 1: Rümuz-ül Edeb
Kırk Ambar 1: Rümuz-ül EdebCemil Meriç · İletişim Yayıncılık · 2006607 okunma
Hitler'in psikolojik tanısı var mı tartışmaları hk.
Patolojideki esas nokta, kişinin yaşamsal işlevlerini sürdüremeyecek olması. Ancak, bu, Hitler için de, patolojik olduğu düşünülen birçok lider için de geçerli değil. Kendini beğenmiş ve otoriter olmak, patolojiyi gerektirmiyor. Üstelik, lider, patolojik olarak tariflendiğinde, onun yaptıklarından sorumlu tutulamayacağı gibi bir sonuç da çıkarılabilir. Lideri özne olarak görmeyen patolojik bakış, onun cezasız kalmasına da yol açıyor.
Sayfa 76 - Töz Yayınları, 1.Baskı, Ocak 2019.
182 syf.
6/10 puan verdi
Cadı, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın toplumsal eleştirilerini mizahi bir dille işlediği ve dönemin inançlarını, batıl düşüncelerini sorgulatan bir eser. Hikaye, insanın cehalet ve korkularını kullanarak çıkar sağlayan kişilerin toplum üzerindeki etkisini anlatırken, zaman zaman akıcı ve eğlenceli bir anlatım sunuyor. Ancak, hikayenin bazı bölümlerinde gereksiz ayrıntılara yer verilmesi ve olayların temposunun düşmesi, okuyucunun ilgisini kaybetmesine neden olabiliyor. Karakterlerin derinlemesine işlenmesi ve toplumsal mesajlar taşıması olumlu bir özellik olsa da, zaman zaman tekrarlayan unsurlar eserin gücünü azaltıyor. Hüseyin Rahmi’nin ironik anlatımı, kitabın en güçlü yanlarından biri olsa da, olay örgüsünün belli noktalarda tahmin edilebilir olması heyecanı azaltıyor. Eserde, batıl inançların toplum üzerindeki olumsuz etkileri etkileyici bir şekilde işlenirken, bazı bölümler fazla didaktik bir tona bürünüyor. Cadı, Hüseyin Rahmi’nin eserlerini sevenler için keyifli bir okuma deneyimi sunabilir, ancak temposundaki dengesizlikler ve yer yer ağırlaşan anlatım, her okuyucunun beğenisine hitap etmeyebilir. Buna rağmen, dönemin toplumsal yapısını anlamak ve mizahi bir bakış açısıyla eleştirel bir eser okumak isteyenler için dikkate değer bir seçimdir.
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,270 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
Nedir Anlam? Hayatın anlamı, kişisel inançlar, değerler, kültürel etkileşimler ve deneyimler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bazı insanlar için hayatın anlamı, başkalarına yardım etmek, aşkı ve mutluluğu bulmak ya da kişisel hedeflere ulaşmakla ilgilidir. Diğerleri ise hayatın anlamını daha derin, spiritüel bir düzeyde arar. Felsefi
Hayatın Anlamı
Hayatın AnlamıTerry Eagleton · Ayrıntı Yayınları · 2015499 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.