Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Emir Timur, Harold Lamb'in ifadesine göre; tarihin üç büyük askerlik hocasından biridir. Diğer ikisi Büyük İskender ve Cengiz Han'dır.
Sayfa 92 - Masa Kitap
Ancak Emir Timur'un 1395-1396 yıllarındaki Altın Orda seferi, Altın Orda'nın en hayati kaynaklarına bir darbe indirmenin ötesinde, bu devletin tarihinde, siyasi açıdan fillen iflasın eşiğine geldiği ve toprak bütünlüğünün bozulduğu yeni bir dönemin kapısını aralamıştır.
Emir Timur'un ordusuyla birlikte İran'da bulunduğunu haber alan Toktamış Han, Timurluların iç kısmına taarruz girişimini aklına koymuştur. Otrar'a yürümüşler fakat burada da Timur'un birlikleriyle karşılaşmışlardır. Bu birlikleri dağıttıktan sonra, Altın Orda ordularına Semerkand ve Buhara yolu açılmıştır. Bu esnada Toktamış, Timur'a Harezm tarafından ikinci darbeyi indirmiştir.
Altın Orda'nın sınır ötesi askeri operasyonlarının zirve yaptığı dönem Toktamış'ın devrine tekabül eder. Altın Orda'nın 100.000 kişilik ordusu, Derbent ve Şirvan'ı geçerek Kura'ya varmışlar, onu geçtikten sonra da Tebriz'e dek dayanmışlardır. Tebriz üzerinden geçtikten sonra Nahçıvan civarlarını harabeye çevirmişlerdir, ki o sırada artık bu topraklar Emir Timur'un hükmü altındaydı.
Mürit "kurban olayım yoluna, canım sana feda olsun, Şeyhim medet" diye yalvartılır. "İtin, Kıtmîr'in olayım" diye inletilir. Müridin hayaline şeyhinden başka bir hayal girmemelidir. Ne derse hemen yapmalıdır. Haramı bile emretse karşı gelmemelidir. Şeyhin emir buyurduğu işte benim bilemediğim bir hikmet vardır diye düşünmelidir. Artık kendini yok, şeyhini var bilmelidir.
Sayfa 192 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Rivayet odur ki; Emir Timur, avuçlarının içinde pıhtılaşmış kanla dünyaya gelmiştir. Kahinler bu kanı iki şekilde yorumlamıştır. Ya çok kan dökecektir ya da zamanın hakimi olacaktır. Ama her hâlükârda girdiği her savaşı kazanacaktır. Bu kâhinlerden en ulusu babasına, doğar doğmaz onu öldürmesi söyler. Aksi halde çok kan dökeceğini, dünyanın sonunu getireceğini kesin bir dille rivayet eder. Masum bir bebeğin avucundaki kan, uğursuzluk demektir. Lakin Timur büyür. Çağının en büyük askeri dehalarından biri olur. Heybetli bir komutan olduğu vakit Maveraünnehir, Harezm, Moğolistan, İran, Mezopotamya, Ermenistan, Kafkasya ve Doğu Anadolu'yu kapsayan bir imparatorluk kurar. Kuzey Hindistan'ın kontrolünü ele geçirir. Küçük Asya'da tüm Altınordu toprağına üstünlük kurar. Çin fethine çıkar. Kolları da güçsüz olan topal bir hükümdar öldüğünde, Sirderya üzerindeki Ortar'da, kış ortasında hazır bekleyen dev bir ordusu vardır. Tarih hiç bir zaman Timur'un yenildiğini yazmamıştır. Bu çağda dahi en ulu hükümdarlardan biri kabul edilir. O bir liderdir. Merhameti kadar gazabı da heybetlidir. Otuz günde yirmi savaşa katılır. Adını duyan herkes titrer. Katıldığı savaşlarda nehirler günlerce kan akar. Avuçlarında kan pıhtısı ile doğan Timur, adım attığı her yeri avucundaki bu kana bulamıştır.
Trabzon Rum imparatoru, Bizans imparatoru ve Pera'daki Cenevizliler Timur'a elçi göndermişler ve Yıldırım'a karşı Timur'a yardım teklif etmişlerdi.
Sayfa 213 - Hayrunnisa Alan, 1402 Ankara SavaşıKitabı okuyor
160 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en iyi komutanlarından biri hiç şüphesiz Timur'dur. Yaptıklarını, yapacaklarını ince eleyip sık dokuyan, zekası, acımasızlığı, siyaset yeteneği, harp stratejisi fevkalede olan Timur dünyanın dört yanına korku salmış, hayatında hiç savaş kaybetmemiş müthiş bir devlet adamıdır. Kitapta Sivas'ta dört bin kişiyi diri diri mezara gömdüğününden veya Isfahan'da kellelerden kule yaptığından bahsedilmiyor elbette. Genelde insanlara nasıl yaklaştığı, insanları kendi tarafına nasıl çektiği, nasıl başarılı olduğu ve devleti hangi temeller üzerine kurduğu işleniyor.
Timur'un Günlüğü - Tüzükat-ı Timur
Timur'un Günlüğü - Tüzükat-ı TimurEmir Timur · İnsan Yayınları · 2020177 okunma
Timur…
Timur, Cengiz'in mirasçısı olarak, Osmanlıların ancak Selçuklulara bağlı uç beyliklerinden biri olarak meşruluğunu kabul ediyor ve Türkiye Selçuklularının İlhanlılara itaat etmesinde olduğu gibi şimdi de Selçukluların yerini alan Osmanlıların, İhanlıların yerini alan, Hülagu tahtını verdiği oğlu Miranşah'a itaat etmesini istiyordu. HAYRUNNİSA ALAN 1402 Ankara Savaşı (Yıldırım Bayezid - Emir Timur Mücadelesi)
368 syf.
7/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Geçitteki Ülke
Kitap Alanur'un Doğan Bey'e olan aşkıyla başlıyor. Yıldırım Bayezid'ın tahta geçmesiyle Doğan Bey Niğbolu'ya bey oluyor. Bir yandan grubundan ayrılan Ecevit Emir Timur'un yanına gidiyor ve Seyid Berreke'nin ısrarıyla Yıldırım Bayezid'a vermek üzere bir mektupla yola çıkıyor. Bu arada Doğan Bey ve Alanur evleniyor. Daha sonra savaş günü gelip çatıyor ve Osmanlı ile Haçlı donanması karşı karşıya geliyor ve Osmanlı'nın zaferiyle biten bu savaşta yanan Ecevit oluyor çünkü Haçlıların eline çaşıt olarak düştüğü için idam ediliyor. Kitap çok kişi üzerinden anlatıldığı icin takip etmekte zorlandım. Tarih sevenlerin severek okuyacağı bir kitap. Öneririm.
Geçitteki Ülke
Geçitteki ÜlkeM. Necati Sepetçioğlu · İrfan Yayıncılık · 2007206 okunma
Biliyor muydunuz?
Emir Timur'un, 9 Mart 1403'te Akşehir'de vefat eden Yıldırım Bayezid Han'ın naaşını Ferruhşah Mescidi'ne koydurduğunu; ancak Yıldırım Bâyezid'in Bursa'ya defnedilmesine dair vasiyeti olduğu anlaşılınca, daha sonra oğlu Musa Çelebi'nin, naaşını Bursa'ya naklettirdiğini...
Müridin hayaline şeyhinden başka bir hayal girmemelidir. Ne derse hemen yapmalıdır. Haramı bile emretse karşı gelmemelidir. Şeyhin emir buyurduğu işte benim bilemediğim bir hikmet vardır diye düşünmelidir. Artık kendini yok, şeyhini var bilmelidir.
Sayfa 192Kitabı okudu
Hindistan'da Moğol olarak anılmaları konusunda en büyük kabahat timur'undur çünkü "Emir Küregen" lakabını Cengiz Han'ın damadı olma kimliğini kullanmıştır Orta Asya dünyasında iki soy vardır Oğuz Han ve Cengiz han soyları bu soylardan gelmek meşruiyet ve hakimiyet alametini hatta hakkını sağlıyor onun için Timur öyle olmadığı halde kendisini Cengizhan'a bağladı ve Emir küregen lakabını kullandı
Sayfa 128
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.