Türkiye'de kadın hakları deyince ilk akla gelen kadınlardan biri Nezihe Muhiddin'dir (Tepedelengil). 1923 yılında, Cumhuriyet Halk Fırkası kurulmadan evvel 13 kadınla beraber kurdukları "Kadın Halk Fırkası", Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisidir. Her ne kadar valilik tarafından reddedilmiş olsa da bu, Nezihe
Sayfa 94 - Atlas Tarih DergisiKitabı okudu
Emmeline Pankhurst ve Kadınların Oy Hakkı
Kadınların Avrupa'da siyasi hak taleplerinin hayata geçirilmesinde Emmeline Pankhurst'un büyük rolü vardır. Manchester'da doğan Pankhurst uzun yıllar bu kentte kadınların siyasi hayata katılımı için mücadele verdi. Eşi Richard Pankhurst evli kadınların mülkiyet hakkı konusunda yaptığı çalışmalarla tanınıyordu. Emmeline Pankhurst daha sonradan mücadelesini Londra'da devam ettirdi. Liberal hükümetin kadınların siyasi hak talebine sıcak bakmaması sebebiyle hükümet toplantılarını engelleyici eylemler gerçekleştirdi. 1908-1909 arası tam üç kez tutuklandı. İlerleyen zamanlarda bir yılda on iki kez tutuklandığını da oldu. Eylemlerinde kendisine kızı kristal Christabel Pankhurst da destek veriyordu. I. Dünya Savaşı yıllarında hükümetin kadınların siyasi taleplerine baskısı yumuşadı. Zira kadınlar cephe gerisinde önceden erkeklerin yaptığı pek çok işi başarıyla yerine getiriyordu. 1926'da Londra yakınlarında bir seçim bölgesinden muhafazakar parti tarafından aday gösterildi. 1928'de İngiltere'de kadınların erkeklerle eşit oy hakkına sahip olduğunu gördükten kısa bir süre sonra öldü.
Sayfa 370 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
küçükken bu filmin şarkılarını çok seviyordum(•ө•)♡
Disney yapımı Mary Poppins filminde Winifred Banks'in söylediği Sufrajet Kardeş şarkısının sözlerinde Emmeline Pankhurst'ten söz edilir. Film, süfrajet hareketinin olanca hızıyla devam ettiği 1910 dolaylarında geçer.
Sayfa 69 - Baskı: Nisan 2021 - Domingo Yayınları
Emmeline Pankhurst, birçok mücadele ve özveriden, matem ve zaferden sonra nihayet tüm kadınlara oy hakkını tanıyan yasanın çıkmasından birkaç hafta önce öldü. 1928 yılıydı. O andan sonra süfrajetler dünyanın dört bir yanında, erkeklerle eşitlik ve eşit haklar için verdikleri mücadeleyi sürdürdüler.
Sayfa 66 - Baskı: Nisan 2021 - Domingo Yayınları
çok acı ….
Emmeline Pankhurst: Rahat bir evde, sevgi dolu ailesiyle sarmalanarak geçirdiği mutlu bir çocukluğu oldu. Ama cinsiyetler arasındaki eşitsizlik gözünden kaçmadı. Bir gece uyur numarası yaparken, babasının, ‘’Erkek olarak doğmaması ne yazık’’ diye mırıldandığını duydu. Bu sözler günlerce aklından çıkmadı ve sonunda erkeklerin kendilerini kadınlardan üstün gördükleri ve cinsiyetine dair hiç ama hiç pişmanlık duymadığı sonucuna vardı.
Sayfa 26 - Doğan Burda DergiKitabı okudu
Emmeline Pankhurst (1858 - 1928): ‘’ Kanun karşıtı olduğumuz için burada değiliz, kanun yapmaya çalıştığımız için buradayız.’’ Emmeline Pankhurst’ün bu ölümsüz sözleri, kadınlara oy hakkı hareketinin özetler niteliktedir. Hareketin sağlam iradeli lideri olarak, Birleşik Krallık’ta kadınların oy hakkı için mücadele etti. Sloganları, ‘’Sözle değil işle.’’ idi ve şiddet içeren protestolarla kundakçılığın da kullanıldığı bir mücadele söz konusuydu.
Sayfa 26 - Doğan Burda DergiKitabı okudu
Reklam
Milestones of First Wave Feminism
1770–84 Abigail Adams corresponds with her husband 1792 Mary Wollstonecraft, A Vindication of the Rights of Woman 1821 Frances Wright, Views of Society and Manners in America 1837 Harriet Martineau, Society in America 1837 Angelina Grimké lectures in public about abolition and women’s suffrage 1837 Lucretia Mott and Elizabeth Cady attend World
Icon BooksKitabı okudu
"Annem ve babam; iyi geceler demek için odama girdiklerinde, uyuyormuş numarası yaptım. Babam üzerime doğru eğilip, yavaş ve üzgün bir sesle, "Keşke oğlum olsaydı," dedi. Emmeline pankhurst
Emmeline Pankhurst
Kadınlar ya öldürülmeli ya da onlara oy hakkı verilmelidir.
Sayfa 207 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Birçok ülke için I. Dünya Savaşı, kadınlara oy hakkı hareketinde bir dönüm noktasıydı. Emmeline Pankhurst'ün öncülük ettiği süfrajetler İngiliz savaş çabalarına aktif destek verdi ve yüz binlerce İngiliz kadın mühimmat fabrikalarında çalışarak, kadınların savaşa katılmadıkları için oy kullanamadığına dair geleneksel argümanları yerle bir ettiler.
Reklam
Mary Richardson savunmasında ; mitoloji tarihinin en güzel kadını Venüs'e zarar vererek, modern tarihin en güzel karakteri Emmeline Pankhurst'a dikkat çekmek istedim, eylemimden rahatsız olan varsa, şuan yaşayan güzel kadınlara nasıl zarar verdiklerini bir düşünsünler.. dedi.
Sayfa 134 - DestekKitabı okudu
Hâla tam temsil edilmeyi bekliyoruz.
Aklı başında herhangi birine gayet bariz olacağı üzere oyunuz olduğunda istediğiniz yasayı çıkartabilirsiniz veya eğer çıkartamazsanız mevcutlara yol verip yerlerine sizin taleplerinize daha çok kulak asacak insanları seçersiniz. ~Emmeline Pankhurst 1913
Sayfa 34
Resim