" Her canlı şeyi sudan yarattık, hâlâ inanmıyorlar mı?.. " Enbiya/30
Sayfa 11
Enbiya-30
İnkârcı kâfirler görmediler mi ki, gökler ve yer bitişiktiler. Biz onları bir birinden ayırdık. " 10 (Bu âyet, Kur'ân-ı Kerim'in İlmî mucizelerindendir. Çünkü Kur'ân bunu söylediği zaman, henüz beşer ilmi bu gerçeği keş­fetme çizgisine gelmemişti. Bu keşif yeni yapılmış ve ya­ratılışın başında sıcak bir gaz kütlesinin bulunduğu, daha sonra bu kütlenin parçalandığı ve dağılan galaktik parça­lardan gök ve yer kürelerinin oluştuğu (daha doğrusu, oluşturulduğu) anlaşılmıştır.)
Reklam
Demek ki gökyüzü ile gezegenler yani yerler başlangıçta hep bir arada iç içe yapışık durumda bulunuyorlardı, sonradan birbirinden koparak ayrıldılar. Yerler ve gökler yapışıktı. Onları biz ayırdık. Hala inanmıyorlar mı? (Enbiya:30)
Hayatı olan her şeyi sudan yarattık. Hala inanmayacaklar mı? Enbiya- 30
21/Enbiya Suresi
30. Kafirler; görmüyorlar mı gökler ve yer bitişikti? Biz onları ayırdık. Suyu hayat kaynağı kıldık. Buna rağmen hala inanmıyorlar mı? 31. Ve Biz, onları sarsmasın diye yeryüzüne ağır baskılar yerleştirdik. Orada yol bulmaları için geçitler yaptık. 32. Gökyüzünü korunmuş bir tavan yaptık. Onlar hala ayetlerimden yüz çeviriyorlar. 33. Geceyi ve gündüzü, Güneş'i ve Ay'ı yaratan O'dur. Onların her biri kendi yörüngesinde yüzmektedir.
Enbiya, 30.
"Hayatı olan her şeyi sudan yarattık. Hâlâ İnanmıyorlar mı?"
Sayfa 35
Reklam
اَوَلَمْ يَرَ الَّذ۪ينَ كَفَرُٓوا اَنَّ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَاۜ وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَٓاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّۜ اَفَلَا يُؤْمِنُونَ O kâfirler, göklerin ve yerin bitişik olduğunu, bizim onları birbirinden ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmediler mi? İman etmezler mi? (21/Enbiya, 30)
Sayfa 177 - BekaKitabı okudu
Âyet meâli: “Gökler ve yer bitişik iken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattıgımızı görmezler mi?” (Enbiya/30) İbni Abbas bu âyeti şöyle tefsir etmiştir: “Önceleri semâlar bitişikti ve yağmur yağmazdı. Yer de bitişikti ve ondan bitki bitmezdi. Allah semâyı yarıp yağmuru indirdi. Yeri de yarıp bitkileri çıkardı” (Dürr-ül Mensur,c:10.s:290) İbni Abbas bu tefsirinin izahatını yukarda verdik. Semâların bitişik olması demek henüz birbirine paralel muhtelif semâların yaratılmamış olması demektir. Allah evvela ilk semâyı yarattı o da Arş'tır. Arş'tan ise diğer semâları yarattı. Bütün bunlar 6 gün diye ifade edilen ve her biri uzun devirleri kapsayan günlerde yaratılmıştır. Yine İbni Abbas'ın bu tefsirine göre başlangıçta Dünyalar da bitişikti. Sonra Allah bitişik olan Dünyadan altı adet Dünya daha yarattı. Katade bin Diame şöyle demiştir: “Her semâ ve her arzda Allah'ın yarattıklarından, buyruklarından ve kazalarından biri vardır” (Abdürrezzak,2,299) Katade'nin bu sözü, yukardaki izahatımızı tasdik eder mahiyettedir. Bizler Allah-u Teala'nın sadece birinci kat semâ ve Dünyaya vahiy indirdiğini zannederiz. Lakin işin aslı öyle değildir. Diğer semâ ve Dünyalarda da akıllı yaşam formları vardır ve onlar da vahiyle muhatap olmuşlardır.
Kur’an da hep vardı. Bilim sonradan kanıtladı.
• Kâfirler görmezler mi ki, göklerle yer bitişik halde idi de biz onları birbirinden ayırdık ve canlı olan her şeyi sudan meydana getirdik. Bu gerçek karşısında, hâlâ mı iman etmeyecekler? • ~Enbiya.30~
O inkar edenler görmediler mi ki, gökler ve yer bitişik idiler de, biz onları ayırdık; canlı olan her şeyi sudan yarattık. Hâlâ inanmıyorlar mı? Enbiya - 30
Reklam
"Hayatı olan her şeyi sudan yaptık." Enbiya:30 " Yedi kat gök, dünya ve onların içinde olan herkes Allah 'ı takdis ve tenzih eder. Hatta hiçbir şey yoktur ki O'nu hamd ile tesbih etmesin. Ne var ki siz onların bu tesbih, tenzih ve takdislerinin farkında değilsiniz. İsra;17-44.
İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem’den son peygamber (hâtemü’l-enbiyâ) Muhammed Mustafa’ya kadar birçok peygamber gelip geçmiş; bunların bir kısmına küçük, bir kısmına da büyük hacimli kitaplar gönderilmiştir (vahiy). Âdem’e 10, Şît’e 50, İdrîs’e 30 ve İbrâhim’e 10 olmak üzere 100 sahîfe ile Tevrat, Zebûr, İncil ve Kur’an isimleriyle anılan dört büyük kitap, isimleri ve miktarları kutsal kaynaklarda ve şifahî rivayetlerde bildirilen vahiyler, yani peygamberlere indirilmiş kitap ve sayfalardır. Bunların sonuncusu, son peygamber Hz. Muhammed’e gelmiş bulunan Kur’an-ı Kerîm’dir.
“Onlar göklerin ve yerin ifade ettiği mânâlara bakmazlar mı?” A’râf Sûresi, 7:185. “Üstlerindeki göğe bakmazlar mı, onu nasıl bina etmişiz?” Kaf Sûresi, 50:6. “İnkâr edenler görmedi mi ki, gökler ve yer bitişik idi?” Enbiyâ Sûresi, 21:30.
Yaşayan Her Şey Sudan Yaratılmıştır
Aşağıdaki Kur'an ayeti üzerine düşünelim: "İnkâr edenler, gökler ve yer bitişik iken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmezler mi? Hala inanmayacaklar mı?" (Enbiya, 30) Ancak bilim araştırmalarındaki ilerlemelerden sonra %80'i sudan teşekkül eden, hücrenin temel maddesi olan sitoplaz- manın ne olduğunu biliyoruz. Modern araştırmalar, çoğu organizmanın %50 ila 90 oranında sudan oluştuğunu ve her canlı varlığın, var oluşu için suya ihtiyaç duyduğunu da ortaya koymuştur. 14 asır önce herhangi bir insanın, her canlının sudan oluştuğunu tahmin etmesi mümkün müydü? Dahası her zaman sukıtlığı olan Arabistan çöllerinde yaşayan bir insan için böyle bir tahmin yürütmesi akla uygun mudur? Aşağıdaki ayet, hayvanların sudan yaratılmasına işaret eder: "Allah hareket eden her canlıyı bir sudan yarattı." (Nûr, 45) Aşağıdaki ayet de insanların sudan yaratılmasına işaret eder: "İnsan türünü sudan yaratıp onların arasında soy ve akrabalık bağı kuran da odur. Rabbin üstün kudret sahibidir." (Furkan, 54)
Sayfa 39
305 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.