RAYMOND Roussel'in, ölümünün ardından yayımlanan (1935) kafa karıştırıcı yazınsal va- siyetnamesi "Kimi Kitaplarımı Nasıl Yazdım", Italo Calvino'nun küçümen ama okkalı "Kitap- larımdan Birini Nasıl Yazdım"ından (1984) Marcel Bénabou'nun "Neden Kitaplarımdan Hiçbirini Yazmadım"ına (1986) başta Oulipo üyelerini, pek çok yazarı ve yorumcuyu ça- ğırmış bir metindi, gizlisi saklısı yok, beni de tanıştığım yıldan (1973) başlayarak çekim ala- nında oyaladı: sokulgan okur anımsayacaktır, gün geldi Bu Kalem MelûnO'un 66. parçası- nın başlığına, ucu yarı açık bir vaat, oturdu
Sayfa 74 - Kırmızıkedi, 888 nüshaKitabı okudu
Geleceği Elinden Alınan Adamın Geçmişi de Elinden Alınacak Diye Korkuyorduk
… Bizlerin korkusu, geçmişin de elimizden alınması olasılığından kaynaklanmıyor muydu? ENİS BATUR Şubat 1984, İstanbul
Reklam
Yaşar Kemal’in Asaleti
1984'teydi, bir gün Yaşar Kemal telefon edip yemeğe çağırdı beni. Bir romanının yayın hakkını büyük bir gazeteye satmıştı o sabah, aldığı çeki uzatıp "hemen işinden istifa et, bununla bir şiir kitabı bitir" dedi. İki yıl çalışmadan şiir yazılabilecek bir meblağdı sözkonusu olan. Davranışını hiç unutamayacağım. Ama bu anekdotu başka bir nedenle aktarıyorum: Yaşar Kemal'in istediği, kendi kitabının getirdiklerinin başka bir kitap doğurmasından ibaretti.
Sayfa 129 - Kırmızı, 2013Kitabı okudu
Önsözden (Enis Batur, 1984)
...ölene dek, hızlı dönen bir dünyanın ne hızına, ne de ritmine ayak uydurabilmiş.
Enis Batur - 1984
Tutunamayanlar'ın yazarı önsözlerle, bakış açıları ne olursa olsun "Hayatı ve Eserleri" türünden bönsözler üreten kalem efendileri ile inceden inceye alay ediyor.
Sayfa 13 - İletişim YayıneviKitabı okudu
Enis Batur (Şubat 1984, İstanbul)
Tamtamına yarım yüzyıl önce doğmuş Oğuz Atay: 1934'te. 1977'de, 43 yaşında ölene dek, hızlı dönen bir dünyanın ne hızına, ne de ritmine ayak uydurabilmiş: Harflerine sinen siyah ama ince alayı biraz kazıyın, herkes adına kanayan vandal bir yürek bulursunuz orada.
Resim