Şimdi bütün yollar kapalıdır ve 1908'de Makedonya dağlarında başlayan serüven artık Himalaya dağlarının kuzey silsilelerini teşkil eden Pamir eteklerinde, yiğitçe sona erecektir.Öyle de olur. Ceğan tepesinde ve Kulikov kumandasında ateş saçan mitralyözlerin üzerine, yalın kılıçlarla hücum eden bu 25 kadar süvarinin akıl almaz saldırısı, karşı tarafta, hatta şaşkınlık da yaratır. Bu kılıçların altında yaralananlar, teslim olanlar bile olur. Öndeki mitralyöz susturulmuştur bile, ama ateş kesilmez ki.
Sayfa 299 - Çatı KitaplarıKitabı okudu
Böylece, çağdaş Mitralyöz, ortaçağın ünlü silahi olan kılıcı yener. Enver Paşa vurulur. Atından düşer. Onunla beraber diğerleri de yerlere serilirler. Paşa'nın kır atı Derviş, bütün bu tür sahnelerde olduğu gibi, efendisinin baş ucundadır. Ama mitralyözün şeritleri ateşlerini kusmaya devam ederler. Derviş de önce ön iki ayağı üzerine çöker. Sonra yana devrilir. O da son nefesini vermiştir.Çeğan tepesine arkadan kalabalık yardımcılar gelemez. Abıderya panik içindedir. Ama Doğu Buhara Beylerinin en vasıflısı, en sadık olanı ve en yiğidi olan Balcevan Bey'i Devletment, köye biraz geç yetişmiştir. Paşasının Çeğan'a saldırdığını öğrenince, hemen atına atlar. Son sahneye yetişir. Ve Devletment Bey'in de çesedi, bu tepede Paşasının biraz berisinde toprağa serilir.
Sayfa 298 - Çatı KitaplarıKitabı okudu
Reklam
İşte Kazılordu kumandanının haydutlar ismiyle yad ettiği Basmacılar kendisini mağlup etmiş ve büyük bir zaferden sonra Duşanbe'ye dönüyorlardı. Duşanbe'ye giriş çok heybetli oldu. Filvaki Enver Paşa'nın hafif yarası vardı ama... tehlikeli olmadığı için herkes Paşa'yı tebrik ederken; - Yeni seferler için... muvaffakiyetler temenni ediyordu.
Sayfa 226 - Çatı KitaplarıKitabı okudu
Enver Paşa bu sözlere hiçbir şey söylemedi yalnız delikanlının yanındakilere baktı. Madem ki muallimsiniz dedi. Şimal Türklerinin büyük şairi Abdullah Tokay'ın sözlerini gayet iyi bilirsiniz. Mısraları aklımda değil, fakat şu mealde bir sözü vardır. Dünyada en büyük zevk ve en büyük güzellik ki milletimde ve yurdumdadır. Ona hizmet ederken hakiki aşkı ve hakiki zevki buluyorum. Çünkü millete, yurda hizmet ederken aşk bulunur.
Sayfa 195 - Çatı KitaplarıKitabı okudu
Enver Paşa Ruslara Mücadeleye Girişti
18 İkincikanun (Kasım) 1922'de Enver Paşa Ruslara karşı ilk defa olarak resmen mücadeleye girişti. Hazırlıkları tamam olmuştu. Şan Sultan'ın yanında bulunuyordu. Ayrıca yerlilerden birçok kabile reisleri olan mollalar da vardı. Enver Paşa'nın muherebeye gidişi hakikaten görülecek manzara idi.
Sayfa 190 - Çatı KitaplarıKitabı okudu
“Meydanda at nalları seslerinden başka bir şey yükselmiyordu. Bütün mavzer sesleri susmuştu. Hâlâ yer gök susuyordu. Bu sessizlik içinde bir tek at birdenbire şahlandı ve ovaya doğru başını alarak koştu. Dizginleri kopmuş, mütemadiyen şahlanarak ve garip hareketler yaparak koşan ve sersem sersem dolaşan beygir Enver Paşa'nın sevimli hayvanı idi. Günlerden beri onu sırtında taşıyan at idi.”
Reklam
“Bir serseri kurşun tam kalbi üzerine isabet etti. Bu kurşun nereden gelmişti. Nasıl olmuştu, o kadar yakından ve tam hedefine isabet eden kurşun az bulunur. Enver Paşa, arkasındaki kaput altından geçerek kalbinin tam üzerine isabet eden bu kurşunu yediği zaman birdenbire şaşırdı.
“Enver Paşa yanındaki arkadaşlarla birlikte en ön cephede bulunan askerlerin yanına gitmekten başka çare bulamadı. Bu suretle hem önde dövüşme mevkiinde olan askerlere cesaret kuvvet vermiş olacak ve aynı zamanda icap ederse kılıcını çekerek, tabancasını, mavzerini kullanarak düşmanların üzerine atılacaktı.”
Berlin'de Yer Yer Çarpışmalar Oluyordu
Eski Osmanlı veziri, eski Osmanlı başkumandan vekili, eski bahriye nazırı Berlin sokaklarında böyle mi görünmeliydi?.. Enver Paşa eski günlerini hatırladı... Umumi harp senelerinde Almanya'ya giden Enver Paşa çoluk çocuk, kadın erkek, genç ihtiyar milyonca Berlinlinin alkışları ve önüne atılan çiçekleri arasından geçip gitmişti. Bugün korkak ve ürkek adımlarından çekinerek Berlin'e giriyorlardı.
Sayfa 42 - Çatı KitaplarıKitabı okudu
Reklam
İTTİHAT VE TERAKKİ HAKKINDA KAYNAK KİTAPLAR
-Şevket Süreyya Aydemir, Enver (özellikle 1. 2. Cilt) -Murat Bardakçı, Naciyem Ruhum Efendim -Halil Erdoğan Cengiz, Enver Paşa'nın Anıları -Hüseyin Cahit Yalçın, Talât Paşa -Hüseyin Cahit Yalçın, Tanıdıklarım -Nevzat Artuç, Cemal Paşa -Tevfik Çavdar, Talât Paşa -Hikmet Çiçek, Dr. Bahattin Şakir -Tarık Zafer Tunaya, Türkiye'de Siyasal
·
Puan vermedi
Makedonya'dan Pamir Dağının Eteklerine...
Gençlik yılları, henüz çetecileri kovaladığı yıllar ardından istibdatı yıkma amacıyla eşkıyalık günleri sonra başkomutanlık 1.dünya savaşı ve en nihayetinde Türkistan'da yaşadığı hayata yakışır bir son... Enver Paşa'nın hayatı tek kitap ile anlatabilecek gibi değil. 42 sene ama hepsi masalsı olan 3 farklı hayat yaşamış gibi.Bu kitabın da onun hayatını anlatma gibi bir derdi yok zaten. Daha çok Sultan'ına ve vatanına duyduğu derin aşktan esinlenerek mektubları baz alarak yazılmış ve bu aşkları inceleyen edebi bir kitap. Enver Paşa'nın iç dünyasına yönelik analizler var sıkça. Olaydan ziyade durum anlatmasına rağmen gayet akıcı bir dille yazılmış. 20.yüzyılın başlarına ilgisi olan herkese öneririm dönemin atmosferini çok iyi yansıtmış Ayrıca bütün bir kitap boyunca bu iki aşktan hangisi daha büyük diye düşündürüyor yazar. Kuşkusuz ki vatanına olan aşkı yoksa her defasında neden ille de vatanım desin...
Yalnız Bir Adam
Yalnız Bir AdamTuna Serim · Destek Yayınları · 201834 okunma
680 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Murat Bardakçı / Şahbaba. Osmanoğulları'nın son hükümdarı VI. Mehmed Vahideddin'in hayatı, hatıraları ve özel mektupları. Murat Bardakçı 25 Aralık 1955 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden 1978 senesinde mezun oldu, ancak ilgi alanı tarih olduğu için tarih konusunda uzmanlaştı. Aynı
Şahbaba
ŞahbabaMurat Bardakçı · İnkılâp Kitabevi · 2018380 okunma
İttihat, Osmanlıda oğlancılık, Rabıta, 28Şubat, Apollo, Yunan...
_İttihat Terakki Cemiyeti_ _Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Fethi Okyar, Halil Kut, Mehmet Akif Ersoy, Fahrettin Paşa, Enver Paşa, Cemâl Paşa, Talat Paşa, İsmet İnönü, Celal Bayar, Ali Fuat Cebesoy, Ali Çetinkaya, Ziya Gökalp, Hacı Bekir, Tevfik Rüştü Aras, Said Halim Paşa, Nuri Conker, Çerkez Ethem, Yunus Nadi… _1889 devletin
Politik Yorumlar
_Türk olarak arabistan'a gidiyorsun. İnsanlar seni Türkçe selamlıyor; camilerden her gün Türkçe dualar yükseliyor; senin toprağını kutsal kabul edip senin gibi giyinmeye, düşünmeye ve konuşmaya çalışıyorlar. Yerde Türkçe bir yazı, örneğin Türk malı bir çikolatanın ambalajını görünce öpüp yerden alıyorlar. Okullarında senin tarihin,
257 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.