Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Küstahlık
“Küstahlık zayıf insanın güçlü görünme taklididir..” Eric Hoffer
Ne zaman ki özgür bir toplumda lider halkı hor görmeye başlarsa, bütün insanların aptal olduğu yönündeki o yanlış ve ölümcül teoriye er geç kapılarak önünde sonunda yenilgiye uğrar.
Reklam
Hüsran içindeki kişilerin bir lideri takip etmelerinin nedeni, onun kendilerini vâdedilmiş bir toprağa götürdüğüne inanmalarından ziyade, onun kendilerini istemedikleri benliklerinden uzaklaştırdığını hissetmeleridir.
Şartlar olgunlaşmadığı sürece, potansiyel bir lider ne kadar yetenekli olursa olsun ve kutsal davası ne kadar kuvvetli olursa olsun, peşinden kimseyi sürükleyemez.
İhtiraslı nefret boş bir hayata anlam ve amaç kazandırabilir. Böylece, hayatlarının amaçsızlığından ötürü huzursuz olan kişiler, yalnızca kendilerini kutsal bir davaya adayarak değil, fanatik bir şikâyeti kafalarına takarak da yeni bir içerik bulmaya çalışırlar. Bir kitle hareketi bu kişilere her iki yolda da sınırsız fırsatlar sunar.
Reklam
İçinde biraz iyilik taşıyan bir düşmandan nefret etmek, tamamen kötü olan bir düşmandan nefret etmekten daha kolaydır.
Yüce bir din, güçlü bir suçluluk duygusu ortaya çıkarır. İman bildirmenin yüceliği ile davranışların kusurluluğu arasında kaçınılmaz bir tezat vardır. Tahmin edileceği üzere, suçluluk duygusu nefreti ve yüzsüzlüğü teşvik eder. Böylece, iman ne kadar yüce olursa, onun beslediği nefret de o denli şiddetli olur.
Nefretin haklı bir şikâyetten ziyade kendini aşağı görmekten ileri geldiği, nefret ile vicdan azabı arasındaki yakın bağlantıda görülmektedir.
Fanatik dindarın karşıtı fanatik ateist değil, Tanrı'nın varlığı veya yokluğunu umursamayan kibar siniktir. Ateist dindar bir kişidir. Ateizme yeni bir dinmiş gibi inanır. Kutsal bir ritüelin arka planında, sofu bir kişidir o.
Reklam
Aklına ve ahlak duygusuna hitap ederek bir fanatiği davasından soğutup vazgeçirmek imkânsızdır. O uzlaşmaktan korkar ve kutsal davasının doğruluğunu ve kesinliğini değerlendirme tekliflerini kabul etmez. Fakat kutsal bir davadan bir diğerine aniden geçmekte güçlük çekmez. Bir fanatik ikna edilemez; ancak kalben başka yöne döndürülebilir. Onun ihtiraslı bağlılığı, bağlandığı davanın niteliğinden çok daha önemlidir.
Kitle hareketleri taraftarlarının kalbindeki ihtirası alevlendirmek ve körüklemek yoluyla, bir iç dengenin yerleşmesini önlerler. Benlikten yabancılaşmayı kalıcılaştırmak için dolaysız araçlara da başvururlar. Özerk ve kendine yeten bir kişinin varoluşunu hem kısır ve anlamsız hem de bozulmuş ve kötü olarak resmederler. Tek başına duran insan, âciz, sefil ve günahkâr bir mahluktur. Bu mahlukun tek kurtuluş yolu kendini reddetmesinde ve kutsal bir topluluğun -kilise, ulus, parti vb.- bağrında kendine yeni bir hayat bulmasındadır. Benliğin bu şekilde kötülenişi ihtirası en üst safhaya taşır.
Kendi kendilerini kandırmakta güçlük çekmeyen kişiler, başkaları tarafından da kolayca kandırılırlar. Bunlar kolayca ikna edilip yönlendirilirler.
Pascal'e göre, "kendinden nefret eden bir kişinin aklı, kutsal kitabı daha iyi anlayabilir."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.