Birinci Dünya Harbi'ni takiben Güneydoğu Türkiye'yi işgal eden Fransız ordusu Türklerin Fransız işgalini kabul etmelerini sağlamak için Türk şehir ve köylerini bombaladı. Kendi askerleriyle birlikte bir de Ermeni lejyonu getirdi ki bunlar arazide dolaşıp binlerce Türk'ü katletti. Bu bilgiler Fransız ordusu subaylarınca Fransız Başbakanı'na verilen dilekçelerde dile getiriliyordu. (Stanford Shaw, 5 Mayıs 2005 sözlü bildiri)
Bu gün Maraşta bir abidesi bulunan Sütçü İmam isimli ihtiyar,kadınlara taaruz eden ve erkekleri yaralayan bir kaç azgın Ermeniyi tabancasıyla vurup kaçan ve güney cephesinde ilk mücadele açan Türk tür.
Sayfa 239Kitabı okudu
Durumun mütemadiyen kötüye gittiğini gören İngilizler bu arada kürtlerle anlaşarak, Türklerin karşısına Ermenilerden başka bir de kürtleri çıkarmak istemişlerdir.Fakat bir Ermeni istilasının, bir rus istilasının ne demek olduğunu daha önce görmüş olan Kürt beyleri ve aşiretleri asla buna yanaşmamış ve sonuna kadar Türklerle mücadeleye karar vermişlerdir.
Sayfa 230Kitabı okudu
Gavur Mahallesi - Diyarbakır
"Mahallemiz de milli ve dinî açıdan karışık, renkli ve iç içeydi. Mahallede pek çok Asuri, Yahudi ve Ermeni evler vardı."
Sayfa 100 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
208 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sait Faik'in 1940 yazdığı ve o dönemde önce yasaklanan daha sonra da sansürlü yayımlanan Medarı Maişet Motoru yazarın yazdığı iki romandan birincisidir. Romanda Ada halkının yaşantısına konuk olurken birinci ve ikinci bölümde farklı farklı insanların hikayesine tanık olurken üçüncü bölümde bu kişilerinin Melek ile Fahri'nin yollarının
Medarı Maişet Motoru
Medarı Maişet MotoruSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,109 okunma
Güneş balçıkla sıvanmaz.Tarihi gerçeklerde yalanlarla ebedi olarak saklanmaz.
Sayfa 214Kitabı okudu
Hemşehrim (Kocaelili) Yahya Kaptan. Kuvay-ı Milliye şehidi...
Yahya Kaptan! İstanbul'un doğusu, Adapazarı'na kadar, ondan ve müfrezesinden sorulur. İzmit yarımadası'nda Kuvay-ı Milliye'nin en namlı savaşçısıdır. Ermeni çeteleri, Rum eşkıyaları bu topraklarda diledikleri gibi at oynatamıyorlarsa bu Yahya Kaptan sayesindedir.
I. Haçlı Seferi ve Danişmendliler
I. Haçlı Seferi, Anadoludaki dengeleri değiştirdi. Artık oyun sahasında Türkler ile Doğu Romalılara ek olarak bir de Haçlılar vardı. O günlerde Danişmendliler, Malatya'yı almak için yeniden muhasaraya başlamıştı. Şehri müdafaa edemeyeceğini anlayan Gabriel, o günlerde Antakya'yı işgal etmiş olan Haçlı Prensi Bohemond'a hem kızını hem de Malatya'yı teklif etti. Şehirdeki Ermeni nüfus, Haçlıların katliam ve yağmalarını görünce Danişmendlilerin tarafını seçmiş, gelip şehri kurtarmaları için ısrara başlamıştı. Nihayetinde Danişmendliler Malatya'yı aldı ve ünlü Haçlı Prensi Bohemond esir edildi.
Selçuklular Döneminde Ermeniler
Selçuklular Anadolu'ya gelmeden önce, özellikle Doğu Anadolu coğrafyasında yaşayan Ermeniler büyük sıkıntı içindeydi. Aslen bir Kafkas topluluğu olan Ermeniler, Doğu Romalılar bu bölgeye geldikten sonra büyük problemler yaşamaya başladılar çünkü Ermeniler Hristiyanlığın Gregoryan bağlıyken Romalılar (Bizans) ise Ortodoks'tu. Gücü elinde bulunduran Romalılar, Gregoryan Ermeni toplumunu kendilerine ve dinlerine karşı bir tehdit olarak görüyorlardı. Ermeniler ya acilen Ortodoks olmalı ya da yok olup gitmeliydi. Ermenilerin kendi ülke sınırlarında bulunmalarını, devletlerinin bekası için bir tehlike olarak gören Doğu Romalılar, Ermenileri Doğu ve Orta Anadolu ile Çukurova bölgesine göçe zorladı. Bu cebri göçün sebebi, Anadolu içindeki Ortodoks Hristiyanların arasındaki Ermenileri asimile etme arzusuydu. İşte tam o günlerde Türkler Doğu Roma sınırlarından içeri girmeye başlamıştı. Yani Türklerin Anadolu fütuhatları en başta Ermeniler için bir kurtuluş umuduydu.
Ermeni değilim ama bu çok üzücü.
Ömrümde bir tek Ermeni görmediğim hâlde onlara dair abartılı hikâyelerin tesiriyle olacak Ermenileri korkunç, sarı yüzlü, saçı sakalına karışmış düşünürdüm.
Aslında ne Rusya ne de Avrupa için mühim olan, Ermeni istiklali değil, bu istiklal fikrini, kendi lehlerine olduğu kadar Türkler aleyhine kullanmak keyfiyetinin bir neticesinden ibaretti.
Kök yerinde ağırdır...
Bir Rum arkadaşıma sevimli bir kız soruyor: Bir Rum evinden gelen bir tepsi musakkaya karşılık annenin gönderdiği bir Anadolu mantısı ya da bir Ermeni evinden gelen midye dolma ve buna karşılık bir koca tabak baklava. “Biz İstanbul’ a 1984’te geldik. Siz ne zaman geldiniz?” Arkadaşım sakince cevaplıyor “3000 yıl önce.” Bu hayatın bizim gibi
Sen bir savaşın ne olduğunu bilir misin ey insanoğlu? . .
Milliyetçiliğin ve ırkçılığın taşlaştırdığı yüreklerin yol açtığı, anlatılması olanaksız insani dramlarla dolu, çılgınlıkların sonucu ne oldu? Tarih yinelendi, her zaman olan şey yine oldu; çılgınlıklar başarılı olamadı, çılgınlıkların dipsiz ve karanlık bir kuyu olduğu görüldü . Ancak insanlığın en ciddi hastalığı olan şey de yinelendi; unutkanlık. Büyük bir dünya savaşından çıkmış yorgun dünya, çılgınlıkları kısa zamanda unuttu . Yeni­den, daha acımasızım, daha kapsamlısını yaşamak üzere, çılgınlıklara ilişkin tarih perdesini kapattı . (Hayır, kapattığını sandı . ) Tarih kitapları, yaptıklarıyla yüzyılımızın en büyük çılgını şanını hak eden Adolf Hitler'in, çılgınlıklarının eşiğin­ de olduğu bir dönemde, 22 Ağustos l 939'da, çılgınlıkları yö­netecek askeri şeflerine şöyle söylediğini yazar: "Ermeni katli­ amından hata söz eden kimseler var mı?" Yok, hiç kimse yok­tu.
Tehcir Ermenilerin fiili ve silahlı isyan hareketlerinden çok sonra,Osmanlı devletinin ordusunu,silahsız sivil halkını korumak ve savaşı kazanmasına mani olacak faaliyetleri önlemek için başvurduğu bir milli nefis müdafaasıdır.
Sayfa 178Kitabı okudu
Bir kaç cephede birden,kendisinden çok üstün düşmanlarla savaşan bir millet,kendi topraklarında yaşayan,600 senedir kendi vatandaşı olan takriben 1,5 milyon sadık çalışan bir cemaati ve onlardan kendi ordusu içinde bulunan askerleri kendisine düşman edecek,askerlerin silahlarıyla kaçmasına,silahlı oldukları bilinen sivil halkın isyan etmesine sebep olacak böyle icraata girişir mi? Böyle kötü maksadı dahi olsa,hiç olmazsa harp sonunu beklemez mi?
Sayfa 175Kitabı okudu
1.500 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.
Resim