Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Osmanlı' da sapkınların içeceği : KAHVE ! =))
Kahve İstanbul'a tartışmaları da beraberinde getirdi. İstanbul uleması arasında hararetli tartışmalar oldu. Kanuni Sultan Süleyman devrinin şeyhülislamı Ebussuud Efendi kahvenin "Allah'ın emirlerini tanımayan sapkınların içeceği" olduğu yönünde fetva verdi. 16. yüzyılın sonlarına doğru ise bu kez Şeyhülislam Bostanzade Mehmed Efendi, kahvenin sarhoşluk verici bir içecek olmadığı gibi sağlığa faydalı bir içecek olduğu yönünde bir fetva vererek kahve içimini helal hale getirdi.
Sayfa 297 - Alfa Yayınları 1. Baskı 2022Kitabı okuyor
Hernan Cortes'in o ünlü cevabı ..
Yerliler Cortes'e neden İspanyolların altına böylesine tutkun olduklarını sorduklarında ünlü fatih şöyle cevap verdi: "Çünkü ben ve arkadaşlarım ancak altınla giderilebilen bir kalp hastalığından mustaribiz."
Sayfa 282 - Alfa Yayınları 1. Baskı 2022Kitabı okuyor
Reklam
Coğrafi Keşiflerin İnsanlığa Getirileri ..
Coğrafi keşiflerin, 21. yüzyıl insanının sahip olduğu yetkinlik ve yetişkinliğinin getirdiği bilgi ve bilincin sonucunda ortaya çıkan tortuya göre, utançlı üç olayı yaratmış olduğunu söylüyoruz; birisi köle ticareti, ikincisi sömürgecilik, üçüncüsü soykırım.
Sayfa 273 - Alfa Yayınları 1. Baskı 2022Kitabı okuyor
Sofrasında herkesi dinleyen, düşüncelerini soran, yapıcı lider kimliğini ortaya koyan Mustafa Kemal nedense çevresinde ‘kadro’ kurmayarak ve tutmayarak ‘tek adamlığı' ölünceye kadar sürdürmüştür.
Sayfa 770 - AlfaKitabı okuyor
Kemalist aydın, ulusal çıkarcıdır, bağımsızlıkçıdır. üniter devletten yanadır, sivil toplumdan yanadır.
Sayfa 730 - AlfaKitabı okuyor
Kısacası herkes kolayca bir dinin müridi, Faşist, Marksist, Liberal entelektüel olabilir. Fakat Kemalist bir entelektüel olabilmek için önce bilgili ( ve bilinçli; neden-sonuç ilişkisi kurabilen e.m. ) olmak gerekir.
Sayfa 730 - AlfaKitabı okuyor
Reklam
Mustafa Kemal'in düşünce sisteminin temelinde rasyonalizm ve pozitivizmin yer aldığı biliniyor.
Sayfa 728 - AlfaKitabı okuyor
Hiç kuşkusuz, Mustafa Kemal'i besleyen ve ilham veren temel olgu Fransız Devrimi'dir. Her ne kadar arkasında Rousseau yoksa da o, yine de Türk Devrimi'ni yapabilmiştir. Üstelik bu devrim, kozmopolit Önasya'da başarılmıştır.
Sayfa 727 - AlfaKitabı okuyor
Grace Ellison'a 1923 yılında verdiği röportajda ‘Kemalist' kelimesini işitmekten hoşlanmıyor. “ Bu sözcük hareketin ruhunu anlatmıyor. Ben ölsem de canlı da kalsam hareket devam edecektir, ” diyordu.
Sayfa 722 - Alfa yayınlarıKitabı okuyor
Belçika temsilciliğinin resmi yazışmalarında Marghetitch'in 8 Temmuz 1920 tarihli raporunda: “ ... Unutmamak gerekir ki, Kemalist ordu, çok iyi yetişmiş bir kurmay kadrosuna sahiptir. "
Sayfa 720 - Alfa yayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Atatürkçülüğün düşünsel temelleri, yeni bir dünya görüşü, yeni bir egemenlik anlayışı, yeni bir siyasal felsefe ve yeni bir yaşam biçimi yaratan; önce Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluşu; arkasından Fransız Devrimi ile meyvelerini veren aydınlanma düşüncesinde aranmalıdır.
Sayfa 712 - AlfaKitabı okuyor
Dumlupınar'da savaşanların amacı düşmanı yenip ileride zengin olmak değildir. Kurtuluş Savaşı'nda Türkleri güdüleyen en önemli faktör dindir. Bir başka anlatımla bu direnişin özünde madde yatmaz.
Sayfa 711 - AlfaKitabı okuyor
Hiç kuşkusuz herkes Kemalist olmak zorunda değildir ama tarihsel ve bilimsel gerçekleri de yok saymaya da çarpıtmaya da kimsenin hakkı olması gerek.
Sayfa 709 - AlfaKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.