Çocuklar genellikle anne babalarını huzursuz etmemek için kendi acılarını gizlerler.
Çocuklar anne babalarını acılardan uzak tutmaya çalışırlar, çünkü onların güçlü olduklarını görmeye ihtiyaçları vardır.
Reklam
Çocuklar ebeveynlerinin sözlerinden çok duygularından etkilenirler.. Yürekten gelerek söylenen "Seni seviyorum ve seni koruyacağım." cümlesi her türlü açıklamadan daha çok şey ifade eder.
Bazen çocukların "cesur görünüşleri", yıkılmış anne babalarının kaygısını azaltma çabasıdır.
Felaketler, uzun süre tacize maruz kalmak gibi olayların insanları travmaya karşı savunmasız bıraktığı doğrudur, ama semptomlar olayın kendisinden kaynaklanmaz. Semptomlara neden olan şey, belirli bir durumu kişinin sinir sisteminin algılayışı, özümseyişi ve işleyişidir.
Sözcükler, yalnızca söylendikleri anda etkili değildirler. Açık ve kırılgan zamanlarımızda, hafızamıza kazınırlar.
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
İçsel kaynaklarla doğarız. Ancak bu kaynakların hissedilebilir hale gelmesi için desteklere ihtiyaç duyabiliriz. Kumun regülasyon gücünden, somutlaştırmanın enerjisinden de faydalanarak “Yardımcılar Takımı” kurarız.
Çocuklarla EMDR çalışırken resim çizdirmeyi sık kullanırız. Bu noktada amaç sanat yapmak ya da gerçeği doğrudan yansıtmak değildir. Çizimlerin amacı sıkışmış enerjinin deşarj edilmesidir. Bu stresin iyileşmesini böylece dönüşümü sağlar. “Sanatsal özgürlük, sıklıkla duygusal özgürlük getirir.”
“Geçmişi uyandırmak” ile ilgili danışanların kaygıları olabiliyor. Geçmişteki zorlukların konuşulmasının endişe yaratabileceği düşünülebiliyor. Ancak travmada kalan enerji deşarj edilmesi stresin düşürülmesine, dengenin, koordinasyonun, odaklanmanın sağlanmasına ve işlevsiz inançların değişip olumlu kendilik algısının sağlanmasına olanak veriyor.
Reklam
Çocuklar yaşadıkları zorlukları ifade ederken ebeveynlerin hiç anlam veremedikleri gizemli bir şekilde bunu yapabilirler. Bazı anlar ebeveynler için “sabır testine” dönüşebilir. Kendinden küçük hayvanı ezerek güç göstermek isteyebilir, çevresindeki insanları kontrol ederek kaygı yönetimi yapabilir, bazen de karın ağrısı, baş ağrısı, alt ıslatma gibi belirtilerle zorlandığını ifade edebilir.
Bir saat oyun oynadığınız birisi hakkında keşfettiğiniz şeyler, onunla bir yıl konuşarak keşfedeceklerinizden çok daha fazladır. -Platon
Çocuklarımız üzerinde en büyük etkiyi yaratan şey, sözcüklerimiz değildir; sözel olmayan ipuçlarıdır. Çocuğunuzun duyuları, ritimleri ve duygularıyla ahenk içinde olabilmek için, önce kendi duyu, ritim ve duygularınızla ahenk içinde olmayı öğrenmelisiniz.
Çocuğun iyileşme kapasitesi doğuştan gelir. Yetişkin olarak rolümüz basittir. Bu noktada görevimiz yara bandına benzer. Yara bandı, yarayı iyileştirmez; vücut kendi kendini iyileştirirken onu korur ve destek olur.
Resim