Ezberci bir eğitim sisteminin ürünü olarak, birçoğumuz bilgiyi "keşfedilecek'' sonsuz bir şey gibi değilde "edinilecek" sonlu bir meta gibi görüyoruz.
Kronik kitap
İlkokullar öğrencileri denetlemenin birçok yolunu geliştirmişlerdir. Kreşler eğitsel bir "acemi birliği" olarak tanımlanmıştır. Öğrencilere sadece otoriteyi itaat etmeleri değil, rasyonelleşmiş ezberci öğretim süreçleri ile objektif testleri benimsemeleri de öğretilmektedir. Daha da önemlisi doğaçlama ve yaratıcılık genellikle ödüllendirilmemekte hatta caydırılmaktadır. Öyle ki bütün bunlar uzmanlardan birine 'uysallık eğitimi" dedirtmiştir. Kurallara uyanlar iyi öğrenciler olarak kabul edilirken, uymayanlar kötü öğrenci olur. Genel bir ilke olarak üniversitelere giden öğrenciler ve kontrol mekanizmalarına başarıyla uymuş kişilerdir. Yaratıcı ve bağımsız yapıdaki öğrenciler genelde eğitim sisteminin bakış açısınca "zahmet, pahalı ve zaman alıcı' öğrencilerdir.
Sayfa 170Kitabı okudu
·
Puan vermedi
Çevre eğitiminin birçok ülkede nasıl aktarıldığını kendi ülkemize bunu nasıl uyarlayacağımızı daha net bir şekilde anlamamı sağladı. Yazarın yaklaşımını kendime çok yakın buluyorum. Doğayı bir bütün olarak kabul ediyor; yani orman, deniz, insan ve diğer canlıların hepsi eşit derecede önemli. Ağaçlar, bitkiler, hayvanlar, böcekler vs insana amade
Ezberci bir eğitim sisteminin ürünü olarak, birçoğumuz bilgiyi “keşfedilecek” sonsuz bir şey gibi değil de “edinilecek” sonlu bir meta gibi görüyoruz. İnsanın kendisini göstermesini sağlayan şık bir aksesuar, dikkat çekmesine yarayan “janti” bir elbise, baştan çıkarıcı hoş bir koku gibi.
Sayfa 310Kitabı okudu
Eğitimini kendi dilinden değil de, hele çocukluktan itibaren başka bir dilde yapınca, o çocuk bir kere ne kendi dilini öğrenir, dolayısıyla kendi kültüründen hiçbir şey kafasında olmaz. Ayrıca bu yoldan bilim, fen de öğrenilmesi mümkün değil. Bu aslında Batı'nın milletleri aptal ve düşünemez bırakmak için, ezberci bırakmak için uyguladığı bir taktiktir. İngilizler Hindistan'da, İngilizce ile eğitim yaptırdılar; herkes İngilizce imtihanına girdi, hademe olmak için bile. Ama Hindistan'da sömürge hükümeti vardı.
"Ezberci eğitim yapmıyoruz" demek, eğitim yapmıyorsunuz demektir. Bilmek ve ezberlemek gereklidir, İlber de işte buna çok kızıyor. Ezberlediklerinin arasında ilişki kurmaya başladığın zaman işin içine mantık ve neden-sonuç ilişkisi giriyor. Şöyle diyeyim; bilgi, bankadaki paradır. Anlamak, o parayı kullanmaktır.
Sayfa 220Kitabı okudu
240 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Geleceğin ve şimdinin tüm öğretmenlerinin okuması gereken kitap.. Kitap değil sadece, Gölge'nin ilkelerini, ideallerini, ülkemiz için yaptıklarını, yapmak istediklerini her şeyiyle gözler önüne seriyor. Nerede nasıl örnek almamız gerektiğini, O'nu 'örnek' almanın ne demek olduğunu tüm yönleriyle anlatıyor. Öğretmen kimliğini, eğitimci kişiliğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor. Ve Gölge'nin kim olduğu açıkça ortada. Ezberci eğitim sistemimizin yanlışlarını, eksiklerini, yapılması gerekenleri, doğru bilinip sorgulamadığımız her şeyi görülmesi gereken tüm yönleriyle anlatıyor. Sadece eğitim olarak öğretmenlere değil anne babalara çocuklarını yetiştirirken yaptıkları her söze her davranışa her ezbere bilgiye ve tutuma çok net biçimde eleştiriyor ve yanlışlarıyla, doğrularıyla, yapılması gerekenleriyle anlamamızı sağlıyor. Lisedeydim ve kitabın yazarı Ahmet Naç'ı TEDX konuşmasını izlediğimde 'İleride öğretmen olursam öğrencilerime, çocuklarıma böyle bir öğretmen olabilir miyim?' diye düşünmeden edememiştim. Sonra birkaç kere daha izledim o konuşmayı..Her izleyişinde elinde süpürgeyle bu konuşmayı yapan öğretmeni daha çok örnek almak istedim. Sonra gazete haberlerinde gördüm. Öğrencilerinin, velilerinin, okulunun ve ülkemizin sahip olabileceği en iyi öğretmenlerden biri olduğu aşikardı. Peki her öğretmen onun gibi olabilir miydi? Ya da hepimiz nasıl öğretmenler olacaktık? Ahmet Naç, Gölge'nin izinde, bu ülkenin yetiştireceği nice öğretmene örnek olacak öğretmen.. Her eğitimciye, tüm insanlara örnek olacak bir başucu kitabı.
Gölge
GölgeAhmet Naç · Doğan Kitap · 20181,195 okunma
Aklı kullanmayı, metotlu düşünmeyi, anlamlı öğrenmeleri kılavuzlamayı öne çıkarmayan ezberci eğitim sistemimizin, ahlak eğitiminde başarılı olduğunu söylememiz pek mümkün gözükmemektedir.
“Ezberci bir eğitim sisteminin ürünü olarak, birçoğumuz bilgiyi keşfedilecek sonsuz bir şey gibi değil de edinilecek sonlu bir meta gibi görüyoruz. İnsanın kendini göstermesini sağlayan şık bir aksesuar, dikkat çekmesine yarayan janti bir elbise, baştan çıkarıcı hoş bir koku gibi.”
Sayfa 310 - Kronik KitapKitabı okudu
''Çürümeyi durdurup yok edecek tek çare eğitimdir.Ama şimdiki gibi yetersiz,ilkel,ezberci,kaderci,çağdışı medrese,cami eğitimi değil, sahici eğitim. Çocuklarımızı iyi insan,iyi yurttaş yapacak gerçek bir millet eğitimi.Ankara hükümeti bunu yapmazsa,bizi yine Osmanlının akıbetine mahkum etmiş olur. Bunca acı da boşa gider.''
Sayfa 340 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Çürümeyi durdurup yok edecek tek çare eğitimdir. Ama şimdiki gibi yetersiz, ilkel, ezberci, kaderci, çağdışı medrese, cami eğitimi değil, sahici eğitim. Çocuklarımızı iyi insan, iyi yurttaş yapacak gerçek bir millet eğitimi. Ankara bunu yapmazsa, bizi yine Osmanlının akıbetine mahkûm etmiş olur. Bunca acı da boşa gider.
İyi matematik bilmezseniz çok kolay soyulursunuz. İyi edebiyat bilmezseniz sizi nasıl kandırdıklarını anlayamazsınız. İyi coğrafya bilmezseniz bereketin içinde yoksulluk çekersiniz. İyi tarih bilmezseniz geleceğinizi doğru kuramazsınız. İyi yabancı dil bilmezseniz yabancılarla stratejik ilişkiler kuramazsınız. İyi fen bilimleri bilmezseniz
Resim