Benim gençliğimde tartışmalar olurdu, herkes bir tek şeyi okurdu, Politzer'in kitabını. Okuduktan sonra da tabii çok sert materyalist olunurdu. Berkeley'e hiç okumadan çok fena halde kızmak gerekirdi.
Yanlış tahminlerin başlı başına bir tarihi var. Meşhur bir olay: Faraday'a soruyorlar, endüksiyonu bulunca "Peki, bu neye yarar" diye. Bugün işte elektriksel enerji jenerasyonu, elektriksel motorlar, kullandığımız teknolojinin çok büyük kısmı adamın bu kanununa dayanıyor. Faraday'ın meşhur cevapları var: politikacı sorunca, "Bilmiyorum, ama sizin hükümetiniz herhalde bundan bir vergi almanın yolunu bulur" diyor.
Reklam
Bu çok verdiğim bir örnek, ama yine de söylemeye değer: çekirdek mesela şu masa ebatlarında ise, demek oluyor ki, elektronlar aşağı yukarı izmit'te. Yani atomun esas kütlesi masada, sonra İzmit'e kadar boşluk var ve etrafınızda gördüğünüz her şey bu derecede boş. Yani aslında her şey bomboş
Prof. Dr. Cihan Saçlıoğlu 8 Nisan 2002 günü istanbul'da Türki-ye Bilimler Akademisi Akademi Konferansları Programı çerçeve-sinde "Felsefenin Kuantum Mekaniksel Temelleri" konulu bir konferans vermiştir
Mesela bir yazı tura atıyoruz, para yere düşüyor, netice ya yazı ya tura, fakat diyelim ki hemen bakmıyoruz. Şimdi klasik objektif gerçeklik kavramına göre "bu, baksak da bakmasak da ya yazı ya tura" deriz. Kuantum mekaniğinde ise, bakmadığımız sürece, yazı ile tura durumları bir tuhaf askıda kalmış şekilde bir arada bulunuyorlar ve ancak gözlemimiz onu bunlardan bir tanesi haline getiriyor
Gerçekten de çok ciddi bir problem var; çünkü tabiattaki her şey mümkün olduğu kadar düşük enerjiye inmek ister, bu durumda bütün elektronlar negatif enerjilere gidecek, ortada pozitif enerjili normal elektron falan kalmayacak.
"bildiğimiz dünyada aslında kuantum alan teorisiyle her an karşı karşıyayız."
Reklam
"Basit bir doğru şeyin tersi basit bir yanlış fikirdir, fakat derin bir doğrunun tersi de derin bir doğru olabilir." -Niels Bohr
"Basit bir doğru şeyin tersi basit bir yanlış fikirdir, fakat derin bir doğrunun tersi de derin bir doğru olabilir."
"zamanda ileri yönde, yani geçmişten geleceğe doğru giden bir pozitron, taşıdığı yük, momentum, spin bakımlarından gelecekten geçmişe doğru giden bir elektron gibi düşünülebilir."
"Aslında bizim klasik dünya dediğimiz şey, makroskobik ve inkoherent olan kombinezon."
Reklam
"bildiğimiz dünyada aslında kuantum alan teorisiyle her an karşı karşıyayız."
Uzayda bütün yönler birbirine eşitse boş uzayda dönmekte olan bir şey düşünelim. Aniden belli bir açıda durabilir mi? Duramaz; çünkü o açının ne özelliği var? Her yön birbirine eşit demiştik; şu halde o aynı şekilde dönmeye devam edecek, yani açısal momentumu korunacak. Noether teoremi de aynen bunu veriyor.
Atomların yapısında gördük ki, Dışlama ilkesi sayesinde enerji seviyeleri yükseliyor. Moleküllerin atomlardan elde edilmesinde bağlar, özellikle kovalent bağlar da ancak bununla olabiliyor.
Gerçekten de çok ciddi bir problem var; çünkü tabiattaki her şey mümkün olduğu kadar düşük enerjiye inmek ister, bu durumda bütün elektronlar negatif enerjilere gidecek, ortada pozitif enerjili normal elektron falan kalmayacak.
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.